10 ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΑΙΡΕΣΕΩΝ 6ο ΤΕΥΧΟΣ

Συγγραφέας: ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Εκδότης: ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Γράψτε πρώτος μια αξιολόγηση για αυτό το προϊόν

Περίληψη - Ο µονοπωλιακός έλεγχος του κράτους από τη Δεξιά, διαιώνι- ζόμενος στον χρόνο, δημιουργούσε πλέον, στις αρχές της δε- καετίας του 1960, πρόβληµα πολιτικής επιβίωσης στους κεν- τρώους πολιτικούς (βενιζελογενείς στην πλειονότητά τους). Αυτοί, λοιπόν, αναγκάστηκαν να παραμερίσουν τις ηγετικές φι- λοδοξίες τους και να προχωρήσουν στη δημιουργία ενια......

Αρχική Τιμή: 6.00 €

Τιμή Web: 4.10 (Κέρδος: 1.90 €)

Άμεσα διαθέσιμο. Αποστολή εντός 1-3 εργάσιμων ημερών.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Συγγραφέας
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος σπούδασε αρχικά νομικά και πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αργότερα φιλοσοφία, ψυχολογία και παιδαγωγικά στη Φιλοσοφική Σχολή του ίδιου πανεπιστημίου. Με διαδοχικές υποτροφίες της γαλλικής κυβέρνησης και του Ιδρύματος Στασινόπουλου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη, με τον καθηγητή Maurice Duverger και είναι διδάκτορας πολιτικής επιστήμης του 1ου Πανεπιστημίου του Παρισιού. Πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές έρευνες και στην Οξφόρδη. Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, έχει επίσης διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών της Λίλλης. Διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών και δύο λογοτεχνικών βιβλίων, ενώ από τις Εκδόσεις "Πατάκη" κυκλοφορεί και το έργο του "Εκλογικά συστήματα: Θεωρία και πρακτικές εφαρμογές", "Ανάδειξη κοινοβουλίων και προέδρων δημοκρατίας", το οποίο έχει εκδοθεί σε μετάφραση και από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Βρυξελλών. Έχει συνεργασθεί επί χρόνια, ως πολιτικός σχολιαστής-αναλυτής, με την "Καθημερινή", τον "Οικονομικό Ταχυδρόμο", τον "Τύπο της Κυριακής" και το ραδιοσταθμό "Αθήνα-9.84".

Περίληψη

Ο µονοπωλιακός έλεγχος του κράτους από τη Δεξιά, διαιώνι- ζόμενος στον χρόνο, δημιουργούσε πλέον, στις αρχές της δε- καετίας του 1960, πρόβληµα πολιτικής επιβίωσης στους κεν- τρώους πολιτικούς (βενιζελογενείς στην πλειονότητά τους). Αυτοί, λοιπόν, αναγκάστηκαν να παραμερίσουν τις ηγετικές φι- λοδοξίες τους και να προχωρήσουν στη δημιουργία ενιαίου πολιτικού φορέα, της ΕΚ. Ενώ, όμως, από την πρώτη στιγμή κα- τεβλήθη προσπάθεια να διασφαλιστεί στο νέο πολιτικό μόρ- φωµα συλλογική διοίκηση και εσωκομµατική ισορροπία, η δυ- ναµική των γεγονότων κατέστησε παντοδύναμο τον επικεφα- λής του, Γεώργιο Παπανδρέου, αλλά και πόλο εσωκομµατικής ισχύος τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ήταν µια εξέλιξη δύσκολα ανεκτή από τους άλλους βαρό- νους της παράταξης. Η αποκληθείσα «Αποστασία» του 1965 εν πολλοίς ήταν η αντίδραση της παλιάς ηγετικής οµάδας κατά του ηγέτη. Επειδή, όμως, έγινε µε τρόπο και µεθοδεύσεις που δηµι- ούργησαν στην κοινωνία την αίσθηση της προδοσίας, της ου- νωµοσίας και της παράδοσης της παλαιοδηµοκρατικής παρά- τάξης στον ιστορικό της αντίπαλο, δηλαδή το Στέµμα, η Αποστασία προσέφερε στον Γ. Παπανδρέου δηµοφιλία που ου- δέποτε είχε στο παρελθόν. Ενώ οι αντίπαλοί του τον αντιμετώ- πιζαν πλέον -κυρίως στον βαθµό που υφίστατο την επιρροή του γιου του… ως επικίνδυνο για το µετεμφυλιακό στάτους κβο. Ουσιαστικά η Ελλάδα χωρίστηκε σε παπανδρε'ι'κούς και αντιπαπανδρε'ίκούς. Από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου δεν είχε, ίσως, ένα πρόσωπο σε τέτοιο βαθµό αποτελέσει βά- ση διαιρετικής τομής.

Πληροφορίες προϊόντος

 • SKU:
  0420220
 • ISBN:
  978-960-458-786-5
 • ISBN2:
  9789604587865
 • Εκδότης:
  ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
 • Συγγραφέας:
  ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
 • Έτος κυκλοφορίας:
  2017
 • Σελίδες:
  120
 • Διαστάσεις:
  12x20
 • Βάρος:
  0.1900 kg
 • Χώρα:
  ΕΛΛΑΔΑ

Αξιολογήσεις

Βαθμολογία