x
NEW IANOS E-SHOP
Δείτε το νέο site του ΙΑΝΟΥ
 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΡΗΤΟΡΕΙΑ

Συγγραφέας: ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Θ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Εκδότης: ΓΙΑΛΟΣ

Γράψτε πρώτος μια αξιολόγηση για αυτό το προϊόν

Περίληψη - Για να έχει κανείς σφαιρική ενημέρωση σχετικά με θέματα της αρχαίας ελληνικής ρητορείας, θα πρέπει να γνωρίζει πώς γεννήθηκε και πώς αναπτύχθηκε η ρητορική στην αρχαιότητα, ποιοι είναι οι σπουδαιότεροι ρήτορες και το έργο τους, και ποια είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά της τέχνης αυτής. Ο εκπαιδευτικός, που ασχολείται διδακτικά με την αρχαία......

Αρχική Τιμή: 13.50 €

Τιμή IANOS: 12.15 (Κέρδος: 1.35 €)

Άμεσα διαθέσιμο. Αποστολή εντός 1-3 εργάσιμων ημερών.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Θ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Συγγραφέας
ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Θ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Ο Βασίλειος Θ. Θεοδωρακόπουλος γεννήθηκε στο Σπάθαρι Αρκαδίας το 1934. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του φιλολογικού τμήματος το 1960 και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., απ’ όπου πήρε διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D.) στην κλασική φιλολογία το 1972. Υπηρέτησε από το 1961 έως το 1976 ως φιλόλογος καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση. Παράλληλα άσκησε και διοικητικά καθήκοντα στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ως Γραμματέας του ΠΥΣΜΕ (Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Μέσης Εκπαίδευσης) Αθηνών και του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου καθώς και ως Προϊστάμενος Προσωπικού Μ.Ε. για μία τριετία κατά την οποία συνέβαλε σημαντικά στη σύνταξη νομοσχεδίων για το ΚΕΜΕ (Κέντρο Εκπαιδευτικών Μελετών και Επιμόρφωσης) και τη Γενική και Τεχνική Εκπαίδευση (ν. 186/75, ν. 309/76 και ν. 586/77). Το 1976 επελέγη Εισηγητής του ΚΕΜΕ και στη συνέχεια μόνιμος πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Το 1988 προήχθη σε σύμβουλο του Π.Ι. Ως μέλος του ΚΕΜΕ και του Π.Ι., εκτός από τα κύρια καθήκοντά του, δίδαξε σε διάφορα σεμινάρια για την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του 1981 (Δέσμες), την εφαρμογή των νέων σχολικών βιβλίων ενώ διατέλεσε πρόεδρος διαφόρων εκπαιδευτικών αποστολών στο εξωτερικό. Το ιδιαίτερο επιστημονικό του ενδιαφέρον στρέφεται γύρω από τα ρητορικά κείμενα της κλασικής Γραμματείας.

Περίληψη

Για να έχει κανείς σφαιρική ενημέρωση σχετικά με θέματα της αρχαίας ελληνικής ρητορείας, θα πρέπει να γνωρίζει πώς γεννήθηκε και πώς αναπτύχθηκε η ρητορική στην αρχαιότητα, ποιοι είναι οι σπουδαιότεροι ρήτορες και το έργο τους, και ποια είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά της τέχνης αυτής. Ο εκπαιδευτικός, που ασχολείται διδακτικά με την αρχαία ρητορεία αλλά και οποιοσδήποτε θα ήθελε να ενημερωθεί σχετικά με αυτή, συνήθως υποχρεώνεται είτε να περιοριστεί στο ελάχιστο υλικό που περιέχουν τα σχολικά εγχειρίδια είτε να περιπλανηθεί στις ογκώδεις συγγραφές των ειδικών, κάτι που απαιτεί μεγάλη υπομονή, πολύ χρόνο και ειδικές γνώσεις. Το κενό έρχεται να καλύψει η εργασία μας αυτή. Χωρίς να καταπονεί τον αναγνώστη με υπερβολικό φόρτο λεπτομερειών αποθαρρύνοντάς τον έτσι από το να ενδιαφερθεί για το θέμα και, ενδεχομένως, να το μελετήσει στη συνέχεια πληρέστερα, δίνει μια πρώτη αλλά ουσιαστική και επιστημονικά έγκυρη ενημέρωση. Τα πέντε κεφάλαια της μελέτης αυτής αναφέρονται στις απαρχές της ρητορείας καθώς και τις ιδιαίτερες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες υπό τις οποίες εμφανίστηκαν οι πρωτοπόροι και οι πρόδρομοι του έντεχνου πεζού λόγου· στο πώς ξεκίνησε η πολιτική και η επιδεικτική ρητορεία στην Αθήνα και πώς η δικανική ρητορεία, ενώ είχε τις καταβολές της στη Σικελία, μεταλαμπαδεύτηκε και ευδοκίμησε στο δημοκρατικό κλίμα της κλασικής Αθήνας. Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο αφιερώνεται στους δέκα ρήτορες με αναφορά στα βιογραφικά τους στοιχεία και με μεγαλύτερο βάρος στην παρουσίαση του περιεχομένου και της τεχνοτροπίας των λόγων - όχι όλων, αλλά των σπουδαιότερων από αυτούς. Προκειμένου ο αναγνώστης να αντιληφθεί πώς λειτουργεί ο ρητορικός λόγος από άποψη όχι μόνο εξωτερική αλλά και εσωτερική, αναλύονται τα έργα των πιο σημαντικών αρχαίων τεχνοκριτών, ενώ επιχειρείται λεπτομερής καταγραφή όλων των στοιχείων εκείνων που συνιστούν τη ρητορική τέχνη. Και τέλος ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα δικονομικά θέματα στην Αθηναϊκή Πολιτεία.

Πληροφορίες προϊόντος

 • SKU:
  0398009
 • ISBN:
  978-618-82275-4-5
 • ISBN2:
  9786188227545
 • Εκδότης:
  ΓΙΑΛΟΣ
 • Συγγραφέας:
  ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Θ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
 • Έτος κυκλοφορίας:
  2017
 • Σελίδες:
  184
 • Διαστάσεις:
  16x23
 • Βάρος:
  0.3700 kg
 • Χώρα:
  ΕΛΛΑΔΑ

Αξιολογήσεις

Βαθμολογία