Το λάθος αστέρι

August 22, 2013

Από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορεί «Το λάθος αστέρι» του Τζον Γκριν  ένα βιβλίο που καταπιάνεται με τον πρώτο έρωτα. Το γεγονός ότι η αφηγήτρια της ιστορίας,  Χέιζελ, πάσχει από καρκίνο και πρόκειται να πεθάνει είναι από μόνο του δυσάρεστο αλλά παρόλα αυτά ο συγγραφέας μας προσφέρει μια ιστορία που μόνο καταθλιπτική δεν είναι. Σε αντίθεση με αυτό που περιμένουμε, δεν είναι ένα βιβλίο για τον καρκίνο αλλά για δύο υπέροχους έφηβους.

Όταν ο Ογκάστους ρωτά τη Χέιζελ για την ιστορία της κι εκείνη ξεκινάει να του λέει για τη διάγνωση της αρρώστιας της, εκείνος τη διακόπτει: “Όχι, όχι την ιστορία του καρκίνου σου. Την ιστορία σου.Ενδιαφέροντα, χόμπι, πάθη, περίεργα φετίχ και τα λοιπά”.

Όπως αναφέρει και η Βάσια Τζανακάρη στην κριτική της στην Ελευθεροτυπία, αυτό που διαφοροποιεί την ιστορία τους από το τυπικό «αγόρι-γνωρίζει-κορίτσι» στόρι είναι το ότι γνωρίζονται στην «Καρδιά του Ιησού», έτσι τουλάχιστον αποκαλεί ο αρχηγός της ομάδας υποστήριξης το σημείο στην πέτρινη εκκλησία όπου διεξάγονται οι συναντήσεις καρκινοπαθών εφήβων.

Η μοναχική Χέιζελ είχε διαγνωστεί με καρκίνο θυρεοειδούς 4ου σταδίου που έκανε μετάσταση στους πνεύμονες, έπειτα από θεραπεία, όμως, το μέγεθος των όγκων περιορίστηκε και πλέον ζει με δύο ασθενείς πνεύμονες.Ο Ογκάστους, ένα ωραίο και αθλητικό αγόρι, έπασχε από οστεοσάρκωμα, με αποτέλεσμα να του ακρωτηριάσουν το πόδι. Παρ' όλ' αυτά η Χέιζελ τον βρίσκει πανέμορφο αν και, όπως λέει, «δεν χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη για να περιγράψουμε ένα αγόρι». Καθώς οι δύο έφηβοι έρχονται κοντά, η Χέιζελ μοιράζεται μαζί του το πάθος της για το βιβλίο «Μια αυτοκρατορική βάσανος» του Πέτερ Φαν Χάουτεν, με ηρωίδα την καρκινοπαθή Αννα και ένα τέλος που αφήνει τα πάντα μετέωρα. Η εμμονή της συγκινεί τόσο τον Ογκάστους, που αποφασίζει να χρησιμοποιήσει την Ευχή του -από την οργάνωση «Κάνε Μια ευχή», η οποία αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει την ευχή ενός άρρωστου παιδιού- ώστε να γίνει πραγματικότητα το όνειρο της Χέιζελ: να συναντήσουν τον Φαν Χάουτεν στο Αμστερνταμ και να μάθουν τι απέγιναν οι ήρωες του βιβλίου.

Ένα βιβλίο που μιλά για το πείσμα, τη γενναιότητα, τις μάχες που δίνουν καθημερινά οι άνθρωποι με αυτή τη σοβαρή "παρενέργεια", που πολλές φορές  δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Ένα βιβλίο λοιπόν  για τη ζωή... όσο αυτή κρατάει για τον καθένα τους και για εμάς. Ένα βιβλίο που θα μας κάνει να αναθεωρήσουμε για πολλά "προβλήματα" που θεωρούμε σοβαρά και θα ανατρέψει τον τρόπο που βλέπουμε και σκεπτόμαστε τα πράγματα.

Ένα μάθημα που χρειαζόμαστε να πάρουμε.

Ο 35χρονος μπεστσελερίστας συγγραφέας Τζον Γκριν, βραβευμένος με Printz Award, θίγει το ευαίσθητο θέμα του καρκίνου εστιάζοντας στην πραγματικότητα της εφηβικής ηλικίας υπό το βάρος μιας τέτοιας ασθένειας. Οι δύο κεντρικοί ήρωές του είναι γοητευτικοί, κυνικοί και οξυδερκείς, παρουσιάζονται πιο έξυπνοι από το μέσο Αμερικανό έφηβο -ή τουλάχιστον σε σχέση με την εικόνα που έχουμε γι' αυτόν-, χωρίς ωστόσο ο δημιουργός τους να προβαίνει σε εξιδανικεύσεις (για παράδειγμα, η Χέιζελ μπορεί να σχολιάζει στωικά τη λήθη, από την άλλη, όμως, παρακολουθεί φανατικά το «America's Next Top Model», ενώ ο πνευματώδης και ετοιμόλογος Ογκάστους παίζει μετά μανίας βιντεοπαιχνίδια).

Οι στιβαρά χτισμένοι χαρακτήρες, η ιδιαιτερότητα της σχέσης τους αλλά και η ρεαλιστική απεικόνιση της εξέλιξης του έρωτά τους, καθιστούν το ζευγάρι Χέιζελ - Ογκάστους ικανό να διεκδικήσει μια θέση ανάμεσα στα αγαπημένα λογοτεχνικά ζευγάρια των τελευταίων ετών - και όχι μόνο.

Από την Fox 2000 αναμένεται και η μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη και η έξοδος της στους κινηματογράφους το καλοκαίρι του 2014.

 

 

 

#1 New York Times bestseller
#1 Wall Street Journal bestseller
#9 The Bookseller (UK) bestseller
#1 Indiebound bestseller
New York Times Book Review Editor’s Choice