“Η εν ψυχρώ δολοφονία της Ελλάδας και η διέξοδος: Η δραχμή”

May 5, 2014

Το αποκαλυπτικό βιβλίο της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη.

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΙANOS, το νέο βιβλίο της Μαρίας Νεγρεπόντη- Δελιβάνη, με τίτλο Η εν ψυχρώ δολοφονία της Ελλάδας - και η διέξοδος: η δραχμή. Μετά από το βιβλίο της με τίτλο Όλη η αλήθεια για χρέη και ελλείμματα και πώς θα σωθούμε, από τις εκδόσεις IANOS, η συγγραφέας εκδίδει το 50ο βιβλίο της το οποίο αποτελεί ουσιαστικά εξέλιξη των προηγούμενων αναλύσεων της.

Στο προηγούμενο βιβλίο της, η συγγραφέας είχε εστιάσει σε δύο σημαντικά οικονομικά μεγέθη, αυτά του ελλείμματος και του χρέους με έμφαση στη σύγχρονη ελληνική οικονομική πραγματικότητα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η πολιτική των μνημονίων δεν είναι μονόδρομος. Η συγγραφέας υποστηρίζει ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα πειραματόζωο, στο οποίο εφαρμόζονται αδιέξοδες οικονομικές πολιτικές και καταλήγει στο συμπέρασμα πως αν δεν αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό τρόπο, τα προβλήματα του ελλείματος και του χρέους, που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία, τότε η χώρα θα οδηγηθεί στον όλεθρο.

Το νέο της βιβλίο αποτελεί κατά κάποιο τρόπο συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου. Σε αυτό, η συγγραφέας χρησιμοποιώντας τον ιδιαίτερα ευφυή τίτλο που συνοψίζει το οικονομικό έγκλημα το οποίο συντελείται στη χώρα και εστιάζει το ενδιαφέρον της στην οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας το διάστημα 2011-2014, με την εφαρμογή των πολιτικών των μνημονίων.

Πρόκειται για ένα αναλυτικό και περιγραφικό ημερολόγιο στο οποίο ξεδιπλώνει όλα τα γεγονότα τα οποία συνέβησαν μέσα στην κρίσιμη περίοδο των τριών τελευταίων ετών που έχουν μεταβάλει εκ βάθρων την οικονομική εικόνα της χώρας. Το βιβλίο διαρθρώνεται σε 4 μεγάλες ενότητες υπό το γενικό τίτλο Ματιές στο ελληνικό ολοκαύτωμα, όπου ξεδιπλώνει τις θέσεις και τις απόψεις της ενισχύοντάς τες με τα επιχειρήματά της, τα οποία στηρίζονται σε εμπεριστατωμένες έρευνες, οικονομικά στοιχεία και έγκυρες οικονομικές μελέτες. Ο λόγος της και ο τρόπος που προσεγγίζει τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια στην ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι άμεσος και προσιτός ακόμα και στον λιγότερο μυημένο σε οικονομικά μεγέθη αναγνώστη. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του βιβλίου είναι η κινηματογραφική ταχύτητα με την οποία παρουσιάζονται τα στοιχεία, η φωτογραφική πιστότητα και η ακρίβεια που στηρίζεται στην αντικειμενικότητα στην παράθεση των γεγονότων, καθώς και η σαφήνεια και ο έντονα περιγραφικός και αναλυτικός λόγος.

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί μία εμπεριστατωμένη και ακριβή μελέτη σύνθετων οικονομικών μεγεθών, όπου εξυφαίνονται βήμα προς βήμα και εν τη γενέσει τους -και όχι εκ των υστέρων- όλες οι πλευρές του ελληνικού οικονομικού αδιεξόδου, ο ίδιος ο τρόπος γραφής μαρτυρά ότι αποδέκτες του βιβλίου δεν είναι μόνο οικονομολόγοι και οικονομικοί αναλυτές. Στόχος του βιβλίου είναι να προβληματίσει, να προκαλέσει το ενδιαφέρον του σύγχρονου αναγνώστη, του μέσου Έλληνα πολίτη που επιθυμεί να γνωρίζει τι έχει συμβεί στη χώρα και ποιες είναι οι προοπτικές αποφυγής της ολοκληρωτικής οικονομικής κατάρρευσης. Γι' αυτό το λόγο, η συγγραφέας επέλεξε λόγο απλό, κατανοητό, συγχρόνως όμως μεστό και πλήρη νοημάτων μέσα από μία ποικιλία θεμάτων.

Στο τέλος του βιβλίου, η συγγραφέας, συνοψίζοντας τις απόψεις και τα επιχειρήματά της, καταλήγει στην παράθεση λύσεων που θα μπορούσαν, έστω και στο “χείλος της αβύσσου” να ανακόψουν την αρνητική πορεία της χώρας. Η έξοδος κινδύνου υπάρχει και είναι η αποσύνδεση της χώρας από τα μνημόνια με παράλληλη και σωστά σχεδιασμένη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα. Το διακύβευμα είναι μεγάλο, αλλά το κύριο πρόβλημα της χώρας είναι η μη βιωσιμότητα του χρέους, πρόβλημα μακροχρόνιο και δυσεπίλυτο.

Το βιβλίο της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για όσους θέλουν να πληροφορηθούν έγκυρα και αναλυτικά για τη σύγχρονη ελληνική οικονομική πραγματικότητα.