OPEN HOUSE ATHENS 2015 | 30 πόλεις, χιλιάδες επισκέπτες, μία ιδέα, ένας θεσμός...

May 5, 2015

Παρασκευή 15 έως Κυριακή 17 Μαΐου 2015

30 πόλεις, χιλιάδες επισκέπτες, μία ιδέα, ένας θεσμός...OpenHouseAthens 2015: 70σημεία στην πόλη, ένα σαββατοκύριακο αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων που σε προσκαλεί να εξερευνήσεις την Aθήνα.

Η Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία OpenHouseGreece,που ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του OpenHouseWorldwide, διοργανώνει το πέμπτο κατά σειρά OpenHouse στην Ελλάδα, το δεύτερο στην πόλη της Αθήνας.

Το OpenHouse αποτελεί ένα σημαντικό διεθνή θεσμό ανάδειξης και προώθησης της αρχιτεκτονικής, ο οποίος ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 30 πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση OpenHouse προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.

Κάθε χρόνο, για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική τους.

Η δράση OpenHouseπραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Αθήνα (4-6 Απριλίου) με μεγάλη ανταπόκριση από το ευρύ κοινό (300 εθελοντές, 15.000 επισκέψεις, 49 χώροι εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, που ποίκιλαν ως προς τη χρήση, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το αρχιτεκτονικό στυλ και την εποχή κατασκευής και κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα της αρχιτεκτονικής της πόλης). Στην πόλη της Θεσσαλονίκης έχουν λάβει χώρα τρία OpenHouse (23-25 Νοεμβρίου 2012, 18-20 Οκτωβρίου 2013, 14-16 Νοεμβρίου 2014).

Το ΟΗΑ 2015 επεκτείνεται εντός και εκτός του Δήμου Αθηναίων με την συμμετοχή 70 κτιρίων προσφέροντας στους επισκέπτες της εκδήλωσης μια πιο συνολική εικόνα για την αρχιτεκτονική της Αθήνας, μέσω των επισκέψεων-ξεναγήσεων. Το αναλυτικό πρόγραμμα με τα κτίρια και τα ωράρια που ανοίγει το καθένα θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα www.openhouseathens.gr

Την Παρασκευή 15 Μαΐου, “οι πόρτες ανοίγουν” (μια μέρα νωρίτερα) αποκλειστικά για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπου μαθητές και σπουδαστές έχουν ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική της πόλης στην οποία κατοικούν. Το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαΐου, τα κτίρια θα ανοίξουν για το ευρύ κοινό , δίνοντας την ευκαιρία στον καθένα να χαράξει τη δική του πορεία μέσα στην πόλη και να επιλέξει τα κτίρια που θέλει να γνωρίσει. Οι επισκέπτες ξεναγούνται κατά ομάδες, με τη βοήθεια των εθελοντών της δράσης, ενώ οι ξεναγήσεις ξεκινούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν απαιτείται προκράτηση, καθώς τηρείται σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης στο χώρο, εντός του ωραρίου επίσκεψης.

Μέγας χορηγός της εκδήλωσης είναι το κολλέγιο Βακαλό Art&Design,το οποίο στο πλαίσιο του ΟΗA 2015 διοργανώνει παράλληλες δράσεις κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου: έναworkshop και μια διάλεξη. Σχετικές πληροφορίες μπορεί κάποιος να βρει στοwww.vakalo.gr.

ToOpenHouseAthens πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και με την υποστήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Μonumentaκαι της MarketingGreece.

Ο χώρος του «Συν Αθηνά» στην πλατεία Βαρβακείου και το περίπτερο του Δήμου Αθηναίων στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου θα είναι από Τετάρτη 13/05 και Παρασκευή 15/05 αντίστοιχα το σημείο συνάντησης (infopoint) για τους εθελοντές, τους αρχιτέκτονες και τους επισκέπτες του OΗΑ 2015. Εκεί το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη δράση, αλλά και να αποκτήσει τα προϊόντα της κάνοντας μια δωρεά κι ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το θεσμό.

Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε τα προϊόντα του Open House Athens από το κατάστημα IANOS (Σταδίου 24) και το www.ianos.gr.

Με την απόκτηση του οδηγού της εκδήλωσης το uberTAXI προσφέρει 3 κουπόνια των 5 ευρώ για μετακινήσεις σε κάθε νέο χρήστη της εφαρμογής.

Για άλλη μια χρονιάθα διεξαχθεί ο διαγωνισμός φωτογραφίαςSony στο instagram, όπου οι φίλοι και επισκέπτες του ΟΗΑ θα μπορούν να ανεβάζουν φωτογραφίες που έχουν τραβήξει απότη δράση χρησιμοποιώντας το #sony_oha2015. Ο φετινός διαγωνισμός έχει ως θέμα  “OHA 2015: Επισκέπτες” και οι νικητές θα λάβουν δώρα από τηSonyHellas.

Το ΟΗΑ 2015 θα ολοκληρωθεί με το καθιερωμένο πλέον πάρτι λήξης, την Κυριακή 17/05 στο Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, στις 21.00, οπού είναι προσκεκλημένοι όλοι οι εθελοντές, συμμετέχοντες και επισκέπτες του ΟΗΑ.

 


OPEN HOUSE ATHENS 2015

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το φετινό πρόγραμμα του Open House Athens επεκτείνεται και πέρα από τα όρια του Δήμου Αθηναίων. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί σε 70 αρχιτεκτονικά ενδιαφέροντες χώρους, οι οποίοι εκτείνονται από την Παιανία (Κέντρο Αυτισμού «Το περιβολάκι» , Μουσείο Βορρέ) και την Κηφισιά (Ξενοδοχείο Semiramis) μέχρι τον Άλιμο (σύγχρονη κατοικία) και τη Γλυφάδα (Placebo Pharmacy). Στο κέντρο, όπως είναι αναμενόμενο, συγκεντρώνονται οι περισσότεροι, με πιο γνωστούς ευρέως:

- το κτίριο Αβέρωφ, το Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, το Ιλίου Μέλαθρον… ιστορικά κτίρια εξέχουσας αρχιτεκτονικής

- τα Μουσεία Μπενάκη, Ηρακλειδών, Ελληνικής Γαστρονομίας, το Μέγαρο Υπατία, το Θέατρο Εξαρχείων και άλλα αξιόλογα νεοκλασικά κτίρια της πόλης

- σύγχρονα αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά τοπόσημα της πόλης όπως το Μουσείο της Ακρόπολης και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

- το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα ξεναγηθεί στα παρασκήνια

- την Ολλανδική Πρεσβεία, κτίριο ειδικής χρήσης που ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό για το Open House (*για την είσοδο είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας)

- το ξενοδοχείο Hilton, τοπόσημο της μεταπολεμικής Αθήνας

- κτίρια του Μοντέρνου Κινήματος όπως το Σχολικό συγκρότημα Αγίου Δημητρίου, το Δημοτικό Σχολείο "Πάτροκλος Καραντινός", τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών…

- σύγχρονα διακεκριμένα έργα –για όσους παρακολουθούν τα αρχιτεκτονικά δρώμενα– όπως το Νηπιαγωγείο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, το Κτίριο γραφείων Shop & Trade, βιοκλιματικό κτίριο γραφείων, πολυκατοικία στο Γκάζι («η διάλυση του κουτιού»), πολυκατοικία στην οδό Δεινοκράτους, πολυκατοικία και έκθεση γλυπτικής στα Ιλίσσια, αναβίωση πολυκατοικίας στην οδό Δαφνομήλη…

- κτίρια που αναβίωσαν μετά από μελέτη αποκατάστασης/επανάχρησης όπως το One Athens, το Thission Lofts, το Ρομάντσο…

- μικρούς αρχιτεκτονικούς θησαυρούς όπως το διατηρητέο στην οδό Οικονόμου, ατελιέ κοσμημάτων στην οδό Πινδάρου, vintage bar στην Κυψέλη, την αμαξοστοιχία-θέατρο «Το Τρένο στο Ρουφ», τον Ναό Αγ. Γεωργίου Ορφανοτροφείου Χατζηκώνστα…

Ενδεικτικά μονάχα αναφέρονται τα παραπάνω, καθώς το πρόγραμμα είναι πλούσιο. Για μια ακόμα φορά, περιλαμβάνει μια ποικιλία αρχιτεκτονικών έργων (δημόσια και ιδιωτικά, ιστορικά και σύγχρονα, κατοικίες, μουσεία, ξενοδοχεία, θέατρα, χώρους πολιτισμού, εκπαίδευσης, επαγγελματικούς) σε μια προσπάθεια να καλύψει τα ενδιαφέροντα κάθε επισκέπτη και να του δώσει τη δυνατότητα να διαμορφώσει το δικό του πρόγραμμα.

 

www.openhouseathens.gr | Facebook: | Twitter | Instagram

Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε τα προϊόντα του Open House Athens από το κατάστημα IANOS (Σταδίου 24) και το www.ianos.gr. Με την απόκτηση του οδηγού της εκδήλωσης το uberTAXI προσφέρει 3 κουπόνια των 5 ευρώ για μετακινήσεις σε κάθε νέο χρήστη της εφαρμογής.