Μαρία Σταμάτη

Athens - Σταδίου 24 February 27, 2019 20:30
  • Παρουσίαση Βιβλίου,
  • Εικαστικά

Η Μαρία Σταμάτη παρουσιάζει στον ΙΑΝΟ το βιβλίο της με πολυπρόσωπη σκίαση, εκδόσεις Ηριδανός.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Πάνος Χαραλάμπους πρύτανης ΑΣΚΤ

Λουΐζα Καραπιδάκη ΜΑ ΙΙ-ιστορικός τέχνης 

Νικολέττα Κοκοσιούλη κλασική φιλόλογος, μετεκπαιδευθείσα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Παράλληλα η συγγραφέας θα εγκαινιάσει στον χώρο του ΙΑΝΟS CAFÉ, ατομική έκθεση ζωγραφικής των πρωτότυπων έργων του βιβλίου.

Διάρκεια έκθεσης: 27 Φεβρουαρίου – 13 Μαρτίου, 2019

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ακτινογραφούν τις ανθρώπινες σχέσεις και το βαθμό διαύγειας τους, αναζητούν την ελευθερία ή την απελευθέρωση, εντοπίζουν και με ήπιο αλλά διαπεραστικό τόνο αποκηρύσσουν τη συνήθεια , την αποξένωση, τη χρησιμοθηρία, την πλήξη, την κενότητα, χωρίς, όμως, ποτέ να ξεχνά τη μνεία στην αισιοδοξία, την αυθεντικότητα, την ελπίδα.

Κλειδί στην ανάγνωση της συλλογής είναι η έλλειψη παθητικότητας ακόμη και στα πιο αιχμηρά ποιήματα.

Συνειρμοί και εννοιολογικές παραπομπές μέσα από ποιητικές φράσεις και δυναμικές εικόνες ….μας προσκαλούν σ’ ένα ιδιότυπο ταξίδι λόγου και οπτικής επικοινωνίας.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Γεννήθηκε στην Αμφιλοχία το 1962. Σπούδασε κοντά στον Ryne Bergström (καθηγητή Σx.Καλών Τεχνών Γκέτεμποργκ). Μαθήτευσε, επίσης στο εργαστήρι ζωγραφικής του Μ.Βελούδιου και για μικρό διάστημα με τον Κ. Νιάρχο. Έχει παρουσιάσει 19 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει λάβει μέρος σε πάνω από 50 ομαδικές εκθέσεις. Έχουν εκδοθεί έξι ποιητικές της συλλογές. Δοκίμια και κείμενά της για την τέχνη, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά πολιτιστικά περιοδικά. Έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλα πολλών βιβλίων. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, της Εθνικής Eταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Ε.Α.Λ. Ποιήματά έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, πολωνικά και τσέχικα. Έχει διακριθεί και βραβευτεί 6 φορές για το έργο της. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.