Η απελευθέρωση της Μαρίας

January 8, 2014

Από τις εκδόσεις Άγρα επανεκδίδεται το βιβλίο, «Ο νεκρός» του Ζωρζ Μπατάιγ, που πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1981, λίγο μετά την «Ιστορία του ματιού» και λίγο πριν τη «Μαντάμ Εντουαρντά».

Η νέα έκδοση συνοδεύεται από τη σειρά 14 σχεδίων The Dead Man της διεθνούς καταξιωμένης εικαστικού Χριστιάννας Σούλου, που εκτέθηκε το 2012 στην γκαλερί Capitain Petzel στο Βερολίνο.

Ο νεκρός είναι ο Έντουαρ, εραστής της Μαρίας, που έχει μόλις πεθάνει. Ο θάνατός του προξενεί στη Μαρία μια κατάσταση αποχαλίνωσης και έκστασης. Αυτό ίσως να υπονοεί μια προηγούμενη κατάσταση περιορισμού και δέσμευσης από τον εραστή. Ωστόσο, ο Μπατάιγ μας αποκαλύπτει ότι, καθώς ο Εντουάρ πέθαινε, της ζήτησε να γδυθεί τελείως. Επομένως, η απελευθέρωσή της δεν οφείλεται στο θάνατό του. Μάλλον εκείνος είναι αυτός που προκαλεί και καθοδηγεί τη σεξουαλική της έκσταση ενώ πεθαίνει.

Η Μαρία παραβιάζει και αποσυναρμολογεί τους κοινωνικούς κανονιστικούς κώδικες - με τη γύμνια, το ακόρεστο μεθύσι και τον αχόρταστο ζωώδη πόθο της. Πραγματικά πίνει και συνουσιάζεται σαν να μην υπάρχει αύριο: εξάλλου επιβεβαιώνει επανειλημμένα ότι θα πεθάνει το πρωί.