x
NEW IANOS E-SHOP
return to new ianos.gr
 

DE SADE ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΚΑΙ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

Writer: ΟΝΦΡΕ ΜΙΣΕΛ

Published by: ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Be the first to review this product

Summary - Ο Μισέλ Ονφρέ, μέσω της αποδόμησης του μαρκήσιου ντε Σαντ, προβαίνει ταυτόχρονα και στην αποδόμηση της ιδεολογίας και των πρακτικών της διανόησης του 20ού αιώνα, που κατασκεύασε τον μύθο του «θεϊκού μαρκησίου». Μύθος που κατασκευάστηκε ενάντια στην αλήθεια των ιστορικών γεγονότων, παραβλέποντας ακόμα και τα ίδια τα γραπτά του ντε Σαντ. Γι’ αυτούς τους διανοου......

Retail Price: €12.72

Web Price: 9.50 (Discount amount: €3.22)

In stock. Shipping within 1-3 working days.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΟΝΦΡΕ ΜΙΣΕΛ

writer
ΟΝΦΡΕ ΜΙΣΕΛ
O Μισέλ Ονφρέ γεννήθηκε το 1959 και είναι διδάκτωρ της φιλοσοφίας, έχει δημοσιεύσει πάνω από πενήντα βιβλία (Cyniques, Theorie de voyage, La philosophie feeroce – exercices anarchistes, Politique du rebelle, Traite d’atheologie, Le Recours aux forets, κλπ.) που έχουν μεταφραστεί σε τριάντα σχεδόν χώρες. Μετά την παραίτησή του από την δημόσια εκπαίδευση, ύστερα από είκοσι χρόνια ως καθηγητής φιλοσοφίας των τελειοφοίτων, ίδρυσε το Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Καέν το 2002 και το Λαϊκό Πανεπιστήμιο της γεύσης του Αρζαντάν το 2005. Προτείνει μια φιλοσοφία ηδονισμού: τι μπορεί να κάνει το σώμα; Με ποιον τρόπο είναι το προτιμώμενο αντικείμενο της φιλοσοφίας; Πώς να σκέφτεται κανείς σαν καλλιτέχνης; Πώς μπορεί να θεσπιστεί ένας κανόνας ηθικής στο πεδίο της αισθητικής; Σε ποιες σχέσεις συνδυάζονται ο ηθικός ηδονισμός και η πολιτική αναρχία; Σε ποιες σχέσεις συνδυάζονται η βιογραφία και η γραφή σε θέματα φιλοσοφίας; Με ποιο μη θεσμικό τρόπο να ενσαρκώσει και να μεταδώσει κανείς τις ιδέες του; Οι απαντήσεις θεωρούν δεδομένο ότι ο ελευθέριος βιταλισμός, θα παρακάμψει την άμεση ηθική, τον απόλυτα ελεύθερο ατομικισμό, τον καλλιτέχνη φιλόσοφο, το νιτσεϊσμό της αριστεράς, τον αισθησιακό υλισμό, τον χαρούμενο ωφελιμισμό, τη γενικευμένη αισθητική, τη φιλοσοφική ζωή, την εναλλακτική ιστοριογραφία ή τη μεταχριστιανική αθεολογία.

Summary

Ο Μισέλ Ονφρέ, μέσω της αποδόμησης του μαρκήσιου ντε Σαντ, προβαίνει ταυτόχρονα και στην αποδόμηση της ιδεολογίας και των πρακτικών της διανόησης του 20ού αιώνα, που κατασκεύασε τον μύθο του «θεϊκού μαρκησίου». Μύθος που κατασκευάστηκε ενάντια στην αλήθεια των ιστορικών γεγονότων, παραβλέποντας ακόμα και τα ίδια τα γραπτά του ντε Σαντ. Γι’ αυτούς τους διανοουμένους, ανάμεσά τους τον Μπρετόν, τον Αραγκόν, τον Μπατάιγ, τον Μπαρτ, τον Λακάν, τον Ντελέζ, τον Φουκώ της Ιστορίας της τρέλας, ο Σαντ μεταβλήθηκε σε πρότυπο, σε οραματιστή, σε φιλοσοφικό πρόδρομο του 20ού αιώνα. Πώς και γιατί κατέστη δυνατό, εκτός από μερικές εξαιρέσεις –τον Καμύ, τον Χορκχάιμερ, την Άρεντ, τον Παζολίνι και τον Φουκώ της ύστερης περιόδου–, να κατασκευαστεί ένας τέτοιος μύθος; Όπως δείχνει ο Ονφρέ, ο πρώτος διδάξας στην κατασκευή του υπήρξε ο Γκυγιώμ Απολιναίρ, ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ από αυτόν θα εμπνευστούν και οι υπερρεαλιστές, οι στρουκτουραλιστές και οι αποδομητές θεωρητικοί.
Αυτό κατέστη δυνατό μέσα από τον μετασχηματισμό της «απελευθέρωσης της επιθυμίας» σε «απελευθέρωση» του καπιταλιστικού ατομοκεντρικού φαντασιακού. Ο Ονφρέ, καταδεικνύει πως συνθήματα όπως «απόλαυση δίχως όρια» –που σφράγισαν εξίσου το υπερρεαλιστικό κίνημα και την ιδεολογία του ’68–, με την παρέκβαση της σαδικής ιδεολογίας, μεταβλήθηκαν σε μια «εγωϊστική απόλαυση του άλλου». Μια παρέκβαση, που όπως υποδεικνύει ο Παζολίνι ή η Χάννα Άρεντ, μπορεί να οδηγήσει στο ναζιστικό παραλήρημα και να δικαιολογήσει την κουλτούρα της βίας, συνδέοντας προνομιακά το ένστικτο της απόλαυσης με εκείνο του θανάτου. Για τον Ονφρέ, ο Σαντ αποτελεί την έκφραση αυτής της θανατογόνας ατομικιστικής ιδεολογίας των εκμεταλλευτών και όχι τον εκφραστή μιας αυθεντικής σεξουαλικής απελευθέρωσης.

Product Details

 • Foreign Title:
  LA PASSION DE LA MECHANCETE UN PRETENDU DIVIN MARQUIS
 • Series:
  ΔΟΚΙΜΙΟ
 • SKU:
  0361332
 • ISBN:
  978-960-427-169-6
 • ISBN2:
  9789604271696
 • Publisher:
  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
 • Writer:
  ΟΝΦΡΕ ΜΙΣΕΛ
 • Translator:
  ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
 • Release Year:
  2015
 • Pages:
  184
 • Dimensions:
  12x21
 • Weight:
  0.2300 kg
 • Country:
  ΓΑΛΛΙΑ

Reviews