ΔΙΩΓΜΟΙ ΚΑΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Writer: ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Published by: ΗΡΟΔΟΤΟΣ

Be the first to review this product

Subtitle - Ο ΠΡΩΤΟΣ ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ
Summary - Όποιος μελετήσει ενδελεχώς τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν μετά το 1913 στην Ανατολική Θράκη, δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει ότι το ελληνικό στοιχείο υπέστη μια οδυνηρή εξόντωση, που έλαβε μετά το 1914 υποτροπιάζουσα μορφή και κατέληξε σε τετελεσμένα γεγονότα. Αλλά, ουσιαστικότερο όλων είναι ότι η αφετηρία των διωγμών και της γενοκτονίας του ελληνισμ......

Retail Price: €31.80

IANOS Price: 28.62 (Discount amount: €3.18)

Upon availability in the publisher. Shipping within 2-5 working days.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

writer
ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Ο Κωνσταντίνος Απ. Βακαλόπουλος (Θεσσαλονίκη, 1951) εργάστηκε ως ερευνητής στο Ίδρυμα Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου (1977-1986) και από το 1986 είναι καθηγητής της Νεοελληνικής Ιστορίας στην Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ. Πραγματοποίησε πολυάριθμες έρευνες σε αρχειακές μονάδες του εσωτερικού και της δυτικής Ευρώπης και έλαβε μέρος σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια.

Summary

Όποιος μελετήσει ενδελεχώς τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν μετά το 1913 στην Ανατολική Θράκη, δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει ότι το ελληνικό στοιχείο υπέστη μια οδυνηρή εξόντωση, που έλαβε μετά το 1914 υποτροπιάζουσα μορφή και κατέληξε σε τετελεσμένα γεγονότα. Αλλά, ουσιαστικότερο όλων είναι ότι η αφετηρία των διωγμών και της γενοκτονίας του ελληνισμού της Μικράς Ασίας και αργότερα του Πόντου, υπήρξε ο χώρος της Ανατολικής Θράκης. Εκεί δοκίμασαν και εφάρμοσαν για πρώτη φορά οι Νεότουρκοι και οι πάτρωνές τους Γερμανοί επιτελείς το μοντέλο των μετατοπίσεων των ελληνικών πληθυσμών και των εθνικών εκκαθαρίσεων, εκεί επέβαλαν τη γενοκτονική τους συμπεριφορά και εκεί αξιοποίησαν τα θλιβερά αποτελέσματα των πειραμάτων τους ώστε να τα επεκτείνουν σχεδόν αμέσως στη Δυτική Μ. Ασία και αργότερα σε κραυγαλέο βαθμό στον Πόντο. Ο ξεριζωμός πραγματοποιούνταν άνευ όρων και με συνοπτικές διαδικασίες περιέρχονταν οι ακίνητες περιουσίες των Ανατολικοθρακών στους μουατζήριδες δηλαδή στους μουσουλμάνους πρόσφυγες της Ηπείρου, της Βοσνίας και κυρίως της Μακεδονίας. Στους ξεριζωμένους δεν επιτρεπόταν να πάρουν τίποτε μαζί τους και αρκετοί, ηλικιωμένοι βέβαια, πέθαιναν από την εξάντληση, την πείνα και τις βιαιοπραγίες κατά την άθλια πορεία προς τις παραλιακές περιοχές από όπου επρόκειτο να επιβιβαστούν σε πλοία για να καταφύγουν στο ελληνικό κράτος. Καραβάνια ολόκληρα ζωντανών νεκρών κατευθύνονταν στις διόδους της Εξόδου. Σκηνές φρίκης εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια της αποσιωπημένης και ελάχιστα μνημονευμένης από την ελληνική ιστοριογραφία Εξόδου των Ανατολικοθρακών σύμφωνα με επίσημα και ανεπίσημα κείμενα της εποχής εκείνης.

Product Details

 • Series:
  ΕΘΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
 • SKU:
  0442763
 • ISBN:
  978-960-7290-56-4
 • ISBN2:
  9789607290564
 • Publisher:
  ΗΡΟΔΟΤΟΣ
 • Writer:
  ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
 • Release Year:
  2018
 • Pages:
  624
 • Dimensions:
  17x24
 • Weight:
  0.9400 kg
 • Country:
  ΕΛΛΑΔΑ

Reviews