ΔΟΚΙΜΙΑ ΕΘΝΟΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ

Writer: ΝΤΕΒΕΡΕ ΖΩΡΖ

Published by: ΕΠΕΚΕΙΝΑ

Be the first to review this product

Summary - Μία βασική πεποίθηση που τρέφει ο Georges Devereux είναι ότι ο ανθρώπινος ψυχισμός, στο πλήρες φάσμα των δυνατοτήτων του, είναι παντού και πάντα ο ίδιος (όπως ακριβώς για τον Levi-Strauss οι νοητικές ικανότητες είναι κοινές για όλο το ανθρώπινο είδος). Εκείνο που καθορίζεται ειδικά από τον πολιτισμό είναι το πού ακριβώς θα συρθεί η γρα......

Retail Price: €26.50

IANOS Price: 23.85 (Discount amount: €2.65)

In stock. Shipping within 1-3 working days.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΝΤΕΒΕΡΕ ΖΩΡΖ

writer
ΝΤΕΒΕΡΕ ΖΩΡΖ
Ο Gyorgy Dobo, πραγματικό όνομα του Georges Devereux, ήταν γόνος εύπορης εβραϊκής οικογένειας. Γεννήθηκε το 1908 στο Lugoj της Ουγγαρίας. Το 1926 εγκαθίσταται στο Παρίσι για να σπουδάσει φυσική, χημεία και μαθηματικά κοντά στην Marie Curie και τον Jean Pierrin. Σύντομα εγκαταλείπει τη φυσική για την εθνολογία και σπουδάζει κοντά στους Marcel Mauss και Lucien Levy-Bruhl. Το 1932 ασπάζεται το χριστιανισμό και αλλάζει το όνομά του σε Geogres Devereux. Το 1933 εγκαθίσταται στην Καλιφόρνια, όπου συνεχίζει ως υπότροφος τις ανθρωπολογικές σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Berkeley με καθηγητή τον R. H. Lowie και F. Braudel και αναλαμβάνει την έδρα της εθνοψυχιατρικής που δημιούργησαν γι αυτόν στην Ecole Pratique des Hautes Etudes. Ασχολείται συστηματικά με την αρχαία Ελλάδα και τους μύθους της. Ο Devereux θεωρείται ο ιδρυτής ενός νέου επιστημονικού τομέα, της εθνοψυχιατρικής, τον οποίο ο ίδιος ονόμαζε "εθνοψυχανάλυση". Ο G. Devereux πέθανε το 1985 στο Παρίσι. Σύμφωνα με την επιθυμία του η τέφρα του ενταφιάστηκε κατά το τυπικό των Ινδιάνων Mohave, στη ζωή και τον πολιτισμό των οποίων είχε με πάθος εντρυφήσει, στην προστατευόμενη περιοχή τους, το Parker του Κολοράντο. Η φυλή των Ινδιάνων Mohave και η αρχαία Ελλάδα υπήρξαν τα αντικείμενα του αναμφισβήτητου θαυμασμού του και σφράγισαν την πνευματική του πορεία.

Summary

Μία βασική πεποίθηση που τρέφει ο Georges Devereux είναι ότι ο ανθρώπινος ψυχισμός, στο πλήρες φάσμα των δυνατοτήτων του, είναι παντού και πάντα ο ίδιος (όπως ακριβώς για τον Levi-Strauss οι νοητικές ικανότητες είναι κοινές για όλο το ανθρώπινο είδος). Εκείνο που καθορίζεται ειδικά από τον πολιτισμό είναι το πού ακριβώς θα συρθεί η γραμμή ανάμεσα στο επιτρεπτό και το απαγορευμένο, πράγμα το οποίο θα καθορίσει τι σε αυτόν ειδικά τον πολιτισμό θα εμφανίζεται στο εξής ως "συνειδητό" και τι ως "ασυνείδητο". Και από εδώ απορρέει ένα θεώρημα που λέει πως, οτιδήποτε μπορεί να βρεθεί ως ασυνείδητη παρόρμηση/φαντασίωση στην ανάλυση ενός ασθενούς, θα υπάρχει τουλάχιστον ένας πολιτισμός πάνω στη γη στον οποίον αυτό θα συνιστά καθιερωμένη πρακτική. Ταυτόχρονα ο Devereux θα υποστηρίξει, εναντιούμενος σε κάθε ανθρωπολογικό σχετικισμό, ότι είναι απαραίτητο να διαθέτουμε ένα απόλυτο κριτήριο της ψυχικής υγείας (που τη βλέπει, σε αντίθεση με ό,τι κοινώς λέμε "προσαρμογή", σαν μια ικανότητα διαρκούς επαναπροσαρμογής σε μεταβαλλόμενες συνθήκες χωρίς να χάνεται ένα αίσθημα συνέχειας του εαυτού). Χάρη σε ένα τέτοιο κριτήριο, που δεν είναι πολιτισμικά σχετικό, γίνεται δυνατή κάποιου είδους "μετάφραση" ανάμεσα στις ποικίλες διαγνωστικές ορολογίες τις οποίες χρησιμοποιούν διαφορετικοί πολιτισμοί (και προπαντός η θεμελιώδης διάκριση που ο ίδιος χρησιμοποιεί ανάμεσα στο φυσιολογικό [normal] και το παθολογικό [abnormal]). Την ίδια στιγμή, μας επιτρέπει να κρίνουμε ό,τι διάφορες κοινωνίες θεσπίζουν ως απλώς "κανονικό" (έννοια που μετρά την απλή προσαρμογή χωρίς να λαβαίνει υπόψιν τα παθολογικά χαρακτηριστικά της ίδιας της κοινωνίας). (Από την εισαγωγή του μεταφραστή).

Product Details

 • Series:
  ΔΙΑΓΩΝΙΩΣ 1
 • SKU:
  0359969
 • ISBN:
  978-618-81620-1-3
 • ISBN2:
  9786188162013
 • Publisher:
  ΕΠΕΚΕΙΝΑ
 • Writer:
  ΝΤΕΒΕΡΕ ΖΩΡΖ
 • Translator:
  ΤΕΡΖΑΚΗΣ ΦΩΤΗΣ
 • Curator:
  ΓΑΛΑΝΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
 • Release Year:
  2015
 • Pages:
  354
 • Dimensions:
  14x21
 • Weight:
  0.5800 kg
 • Country:
  ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Reviews