x
NEW IANOS E-SHOP
return to new ianos.gr
 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ

Writer: ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΓΙΑΓΚΟΣ

Published by: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

Be the first to review this product

Summary - Το βιβλίο Επιστροφή στα παιδιά της Αντιγόνης θέτει και πάλι μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν στο παρελθόν αλλά περισσότερο στο παρόν μας: Ποια είναι η θέση της αρχαίας κληρονομιάς στην παιδεία των Ελλήνων και της ανθρωπότητας; Υπάρχει δρόμος γυρισμού από την λησμονιά που σκεπάζει τους «άχρηστους» κλασικούς και την μονόπλευρη στροφή στο «χρήσιμο»; Τα πεδία που ......

Retail Price: €26.51

Web Price: 18.20 (Discount amount: €8.31)

Upon availability in the publisher. Shipping within 2-5 working days.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΓΙΑΓΚΟΣ

writer, translator, curator
ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΓΙΑΓΚΟΣ
Ο Γιάγκος Ανδρεάδης σπούδασε στην Αθήνα Ιστορία και Αρχαιολογία και στα 1980 υποστήριξε στην École des Hautes Études, με διευθυντή σπουδών τον Jean Pierre Vernant, την διατριβή του Ο Διόνυσος και η μανία στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου διευθύνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Πολιτιστικής Διαχείρισης και το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος. Σκηνοθέτησε δέκα θεατρικές παραστάσεις, που παίχτηκαν στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Γαλλία και την Κύπρο. Διοργάνωσε διεθνή συνέδρια για το θέατρο και την λογοτεχνία και διηύθυνε αντίστοιχες διατριβές. Επίσης, δίδαξε και στο Πανεπιστήμιο Νεχρού του Δελχί, όπου εγκαινίασε την πρώτη έδρα Ελληνικού Πολιτισμού στην Ασία. Υπήρξε πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Εθνικού Θεάτρου, εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου στην UNESCO, θεατρικός κριτικός των εφημερίδων Εξόρμηση, Αυγή και Μεσημβρινή και παρουσιαστής της πολιτιστικής εκπομπής Αλητείας Ωδή στο σταθμό SEVEN X.

Summary

Το βιβλίο Επιστροφή στα παιδιά της Αντιγόνης θέτει και πάλι μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν στο παρελθόν αλλά περισσότερο στο παρόν μας: Ποια είναι η θέση της αρχαίας κληρονομιάς στην παιδεία των Ελλήνων και της ανθρωπότητας; Υπάρχει δρόμος γυρισμού από την λησμονιά που σκεπάζει τους «άχρηστους» κλασικούς και την μονόπλευρη στροφή στο «χρήσιμο»; Τα πεδία που το απασχολούν είναι το θέατρο, η αρχαιογνωσία και ιδιαίτερα ο μύθος και η τελετουργία, καθώς και η νεότερη ελληνική πεζογραφία και ποίηση. Αναφέρεται σε ξένους και Έλληνες, από τον Έλιοτ και τον Φρόυντ μέχρι τον Κουν και τον Λεκατσά, τον Κάλβο, τον Μακρυγιάννη, τον Παπαδιαμάντη, τον Καβάφη, τις παραστάσεις της τραγωδίας και τον Καραγκιόζη. Μετά είκοσι έτη από την έκδοση της πρώτης μορφής αυτού του έργου, η επιστροφή στα ίδια ερωτήματα γίνεται σε μια μακρά εισαγωγή, που είναι ένα βιβλίο μέσα στο βιβλίο. Στο κείμενο αυτό επιβεβαιώνεται ότι στον μεγαλύτερο βαθμό η σχέση με την αρχαιότητα, που την θυμόμαστε όταν εκφωνούμε επετειακά λογίδρια, παραμένει για τους περισσότερους επίσημους εκφραστές της κοινωνίας μας επιδερμική και ευκαιριακή. Καθώς όμως συμβαίνει και με τους ήρωες του Δουμά, στο μυθιστόρημα της ωριμότητας που ακολουθεί τους Τρεις σωματοφύλακες, αυτός που ανατρέχει ή επιστρέφει στις μορφές, στις δημιουργίες και στα γεγονότα που τον σφράγισαν ανακαλύπτει κάτι που υπερβαίνει την φθορά: τα ίδια πρόσωπα και τα ίδια κείμενα βαθαίνουν και αποκτούν ένα νέο περιεχόμενο, μιλούν με μια νέα φωνή. Από αυτή την νέα φωνή που μας υποδέχεται στην επιστροφή μας πρέπει να αντλήσουμε τις απαντήσεις.

Product Details

 • SKU:
  0241767
 • ISBN:
  978-960-03-5080-7
 • ISBN2:
  9789600350807
 • Language:
  Greek
 • Publisher:
  ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
 • Writer:
  ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΓΙΑΓΚΟΣ
 • Release Year:
  2010
 • Pages:
  429
 • Dimensions:
  14x21
 • Weight:
  0.6000 kg
 • Country:
  ΕΛΛΑΔΑ

Reviews

: Seminaria Ianos Athinas Pempti 5 Martiou stis 8misi