Η ΑΝΑΔΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Writer: ΚΑΡΑΔΗΜΟΥ ΓΕΡΟΛΥΜΠΟΥ ΑΛΕΚΑ

Published by: UNIVERSITY STUDIO PRESS

Be the first to review this product

Subtitle - ΙΣΤΟΡΙΕΣ, ΠΡΟΣΩΠΑ, ΤΟΠΙΑ
Summary - Οι πολύμορφες αλλαγές που γνώρισε η Θεσσαλονίκη στο κρίσιμο διάστημα των τελευταίων 150 χρόνων έχουν ερευνηθεί από ποικίλες οπτικές γωνίες-ιστορικές, κοινωνικές, οικονομικές, αρχιτεκτονικές, πολεοδομικές, φωτογραφικές. Η πόλη με την πολυδιάστατη φυσιογνωμία της δεν μπορούσε παρά αν είναι ευαίσθητη στις διεθνείς και τοπικές εξελίξεις και στην πολυπλ......

Retail Price: €32.00

Web Price: 24.00 (Discount amount: €8.00)

In stock. Shipping within 1-3 working days.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΚΑΡΑΔΗΜΟΥ ΓΕΡΟΛΥΜΠΟΥ ΑΛΕΚΑ

writer, curator
ΚΑΡΑΔΗΜΟΥ ΓΕΡΟΛΥΜΠΟΥ ΑΛΕΚΑ
Η Αλέκα Καραδήμου Γερολύμπου, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ. Δρ αρχιτέκτων πολεοδόμος, σπούδασε στην Ελλάδα και στην Γαλλία, όπου και εργάστηκε επί πολλά χρόνια σε γραφεία πολεοδομικών μελετών. Από το 1976 έως το 2013 δίδαξε Αστικό Σχεδιασμό και Ιστορία της Πολεοδομίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με την ιστορία των πόλεων και της κατασκευής τους στον ελλαδικό και βαλκανικό χώρο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έχει δημοσιεύσει μελέτες και διδάξει στην Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ κ.λ.π. Έχει πάρει μέρος σε πολεοδομικές μελέτες για την Θεσσαλονίκη και συμμετέχει ενεργά σε κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών για την βελτίωση του χώρου της πόλης.

Summary

Οι πολύμορφες αλλαγές που γνώρισε η Θεσσαλονίκη στο κρίσιμο διάστημα των τελευταίων 150 χρόνων έχουν ερευνηθεί από ποικίλες οπτικές γωνίες-ιστορικές, κοινωνικές, οικονομικές, αρχιτεκτονικές, πολεοδομικές, φωτογραφικές. Η πόλη με την πολυδιάστατη φυσιογνωμία της δεν μπορούσε παρά αν είναι ευαίσθητη στις διεθνείς και τοπικές εξελίξεις και στην πολυπλοκότητα των ιστορικών διεργασιών. Ωστόσο όσο η έρευνα πάνω στην ιστορία της Θεσσαλονίκης προχωράει, νέα στοιχεία έρχονται συνεχώς στο φως, τυχαία ή μετά από επίπονες προσπάθειες. Ο συνδυασμός των παλιών με νέα δεδομένα γεννά νέες υποθέσεις, αμφισβητεί τα παλιά αξιώματα και αναδιατυπώνει ερωτήματα πραγματολογικά, μεθοδολογικά ή ερμηνευτικά. Τα κείμενα και η εικονογράφηση του τόμου αυτού αφορούν ιστορίες, πρόσωπα και τόπους που συνδέονται με το βασικό θέμα του τίτλου, την ανάδυση της σύγχρονης πόλης. Δουλεύτηκαν σε διάστημα πολλών χρόνων μετά από έρευνες σε αρχεία εντός και εκτός Ελλάδας, και άλλοτε διερευνούν τα νέα ή μετασχηματιζόμενα χωρικά φαινόμενα, άλλοτε αφηγούνται ιστορίες που συνδέονται με αυτά. Το βιβλίο περιέχει επίσης έναν σημαντικό αριθμό από άγνωστα ή λιγότερα γνωστά σχέδια, χάρτες και φωτογραφίες, σύγχρονες και παλιές, που υποστηρίζουν ουσιαστικά και εμπλουτίζουν τα ερευνητικά δεδομένα, επιτρέποντας στον αναγνώστη να κατανοήσει, μέσα από οικείες εικόνες, τις μορφές που παίρνει η πόλη κατά την μετάβαση της από την προνεωτερική στη σύγχρονη εποχή.

Product Details

 • SKU:
  0301107
 • ISBN:
  978-960-12-2166-3
 • ISBN2:
  9789601221663
 • Publisher:
  UNIVERSITY STUDIO PRESS
 • Writer:
  ΚΑΡΑΔΗΜΟΥ ΓΕΡΟΛΥΜΠΟΥ ΑΛΕΚΑ
 • Release Year:
  2014
 • Pages:
  231
 • Dimensions:
  21x26
 • Weight:
  0.9100 kg
 • Country:
  ΕΛΛΑΔΑ

Reviews