x
NEW IANOS E-SHOP
return to new ianos.gr
 

Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Writer: ΡΩΜΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Published by: ΠΑΤΑΚΗΣ

Be the first to review this product

Subtitle - ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ
Summary - Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην πιο κρίσιµη καµπή της ιστορίας της. Η οικονοµική κρίση αποκάλυψε τις αποκλίσεις που είχαν διαµορφωθεί µετά την υιοθέτηση του ενιαίου νοµίσµατος εντός της ευρωζώνης, αλλά και τη σταδιακή µετάλλαξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα ασύµµετρο πλέγµα κρατών με ιεραρχική διάρθρωση. Οι επιπτώσεις της πολιτικής της λιτότητας, που επέλεξαν τ......

Retail Price: €11.65

IANOS Price: 5.50 (Discount amount: €6.15)

In stock. Shipping within 1-3 working days.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΡΩΜΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

writer
ΡΩΜΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ο Γιώργος Ρωμαίος εννήθηκε στην Κέρκυρα και ζει στην Αθήνα από το 1952. Παράλληλα με τις σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) άρχισε να δημοσιογραφεί στις τοπικές εφημερίδες της Κέρκυρας "Εφημερίδα των Ειδήσεων και Ελευθερία". Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και στον Κορυδαλλό για τη συμμετοχή του στην αντιστασιακή οργάνωση ΠΑΚ. Από το 1958 μέχρι το 1981 εργάστηκε στην εφημερίδα το "Βήμα" ως κοινοβουλευτικός και πολιτικός συντάκτης και Διευθυντής Σύναξης. Έχει αναλάβει επίσης και τη θέση του διευθυντή στο "Βήμα της Κυριακής". Έχει διατελέσει: - Αντιπρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Αθναϊκών Εφημερίδων (1976-1978) - Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ (1981-1984) - Πρόεδρος της πρώτης Διουκούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου (1984). Η πολιτική του σταδιοδρομία περιλαμβάνει δύο περιόδους: - τη θητεία του ως ευρωβουλευτή (1984-1993), κατά την οποία διετέλεσε αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας (1985-1987) και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1987-1993), - την υπουργική του διαδρομή (1993-1998), κατά την οποία ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού και υπουργού αναπληρωτή Εθνικής Οικονομίας, Υπουργού Αναπληρωτή Εξωτερικών, καθώς και Υπουργού Δημόσιας Τάξης. Από το 2000 επανήλθε στη δημοσιογραφία ως αρθογράφος στο "Βήμα της Κυρακής".

Summary

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην πιο κρίσιµη καµπή της ιστορίας της. Η οικονοµική κρίση αποκάλυψε τις αποκλίσεις που είχαν διαµορφωθεί µετά την υιοθέτηση του ενιαίου νοµίσµατος εντός της ευρωζώνης, αλλά και τη σταδιακή µετάλλαξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα ασύµµετρο πλέγµα κρατών με ιεραρχική διάρθρωση. Οι επιπτώσεις της πολιτικής της λιτότητας, που επέλεξαν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες ως αντίδοτο στην κρίση, οδήγησαν στη ρηγµάτωση της Ευρώπης ανάµεσα σε Βορρά και Νότο, καθώς και στη δυναµική ανάδυση του εθνικισµού. Tο βιβλίο εξετάζει τη διαµόρφωση και τις συνθήκες του µεταπολεµικού ευρωπαϊκού σχεδίου, την πολύπλοκη διαδικασία σύγκλισης των συµφερόντων των ευρωπαϊκών κρατών και αναλύει τα βαθύτερα αίτια της οικονοµικής κρίσης, εστιάζοντας στην ατελή αρχιτεκτονική του εγχειρήµατος της ευρωζώνης, στην ελληνική θρυαλλίδα της κρίσης και στην κρίσιµη µετατόπιση του ιστορικού γαλλογερµανικού άξονα προς την πλευρά του Βερολίνου. Στη συνέχεια περιγράφει τις δραµατικές συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο, το νέο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο, την επανεµφάνιση ακραίων ιδεολογιών, καθώς και τον µετεωρισµό της Ευρώπης ενώπιον εξαιρετικά σηµαντικών προκλήσεων, όπως είναι οι ευρωεκλογές του Μαΐου. Η Ευρώπη βρίσκεται πια στο επίκεντρο αντίρροπων δυνάµεων: ανάµεσα στο εξασθενηµένο ευρωπαϊκό σχέδιο της πολιτικής σύγκλισης, στις ιστορικά επίµονες εθνικές στρατηγικές και στην ανεξέλεγκτη ορµή των δυναµικών της παγκοσµιοποίησης. Απέναντι στην κρίση και τις δοµικές αιτίες της, τον κλιµακούµενο αντιευρωπαϊσµό και την επαναφορά του πιο κρίσιµου ζητήµατος της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας, δηλαδή τη θέση µιας εκ νέου ισχυρής Γερµανίας στην κέντρο της Ευρώπης, η επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού σχεδίου αποτελεί µονόδροµο για την αποφυγή ιστορικών λαθών και για τη δηµιουργία ενός νέου αφηγήµατος µε επίκεντρο την ιδέα της ενωµένης Ευρώπης.

Product Details

 • SKU:
  0305083
 • ISBN:
  978-960-16-5608-3
 • ISBN2:
  9789601656083
 • Publisher:
  ΠΑΤΑΚΗΣ
 • Writer:
  ΡΩΜΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 • Curator:
  ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
 • Release Year:
  2014
 • Pages:
  270
 • Dimensions:
  14x21
 • Weight:
  0.3700 kg
 • Country:
  ΕΛΛΑΔΑ

Reviews