Η ΖΩΗ ΜΟΥ

Writer: ΒΙΚΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Published by: ΕΚΑΤΗ

Be the first to review this product

Summary - Η ειδική αυτή έκδοση της σημαντικής αυτοβιογραφίας του Δ. Βικέλα έρχεται να σηματοδοτήσει τη χρονιά που οι Ολυμπιακοί αγώνες επαναδιεξάγονται στην Ελλάδα. Επιθυμεί να τιμήσει μια πολυσχιδή προσωπικότητα που εκτός από το πλούσιο, πολύπλευρο έργο το ζωντανό και ακμαίο έναν αιώνα μετά το θάνατό του, ανήκει στους επίλεκτους Έλληνες που θεμελίωσαν μι......

Retail Price: €17.04

IANOS Price: 15.34 (Discount amount: €1.70)

In stock. Shipping within 1-3 working days.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΒΙΚΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

writer
ΒΙΚΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Δημήτριος Βικέλας (1835-1908). Ο Δημήτριος Βικέλας γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου το 1835, καταγόμενος από μεγάλη εμπορική οικογένεια με καταβολές στη Βέροια και αρχικό όνομα Μπεκέλα ή Μπικέλα. Πατέρας του ήταν ο έμπορος Εμμανουήλ Βικέλας και μητέρα του η Σμαράγδα, κόρη του εμπόρου Γεωργίου Μελά και αδελφή του Λέοντος Μελά. Σε ηλικία τεσσάρων ετών έμεινε για ένα χρόνο στο Ναύπλιο με την οικογένειά του, η οποία ένα χρόνο μετά εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τα πρώτα γράμματα έμαθε κοντά στη μορφωμένη και φιλομαθή μητέρα του, ενώ γενικά η μόρφωσή του δεν υπήρξε συστηματική λόγω των συνεχών μετακινήσεων της οικογένειάς του. Στην Πόλη πέρασε εννιά χρόνια ως το 1849, οπότε επέστρεψε στη Σύρο μαζί με τη μητέρα του και φοίτησε στο Λύκειο του Χ.Ευαγγελίδη. Συμμαθητής του Εμμανουήλ Ροΐδη, μαζί του εξέδωσε το χειρόγραφο μαθητικό περιοδικό Λυκείου Μέλισσα. Το 1851 σε ηλικία δεκαέξι ετών μετέφρασε το έργο του Ρακίνα Εσθήρ, που ανέβηκε σε σχολική παράσταση και εκδόθηκε στην Ερμούπολη. Τη μετάφραση αυτή απέδωσε ο Βικέλας στον ελβετό Weiss, δάσκαλό του στην Οδησσό. Τον επόμενο χρόνο έφυγε για το Λονδίνο, όπου πέρασε 24 χρόνια της ζωής του, ασχολούμενος με το εμπόριο, εργαζόμενος ως υπάλληλος στο κατάστημα της εταιρείας Ανεψιοί Μαύρου και ως συνέταιρος στον οίκο των αδελφών Μελά. Παράλληλα φοίτησε στο University College, λόγω περιορισμένου χρόνου ωστόσο απέκτησε μόνο Δίπλωμα Βοτανικής. Δεν έπαψε όμως να ενδιαφέρεται για τη λογοτεχνία, μελέτησε φιλολογία και ιστορία, ενώ έγραψε στίχους και μεταφράσεις ( από τον Όμηρο, τον Θεόκριτο, τον Goethe, τον Alfieri, κ.α.). Στο Λονδίνο ο Βικέλας έδρασε και υπέρ της διατήρησης του ελληνικού χαρακτήρα της ομογένειας, προωθώντας για παράδειγμα την ίδρυση του εκεί ελληνικού σχολείου. Το 1855 επισκέφτηκε την οικογένειά του στην Kωνσταντινούπολη και πήρε μέρος για πρώτη φορά σε ποιητικό διαγωνισμό (τον Ράλλειο με το ποίημα Αναμνήσεις του Πριγκήπου). Ακολούθησαν δημοσιεύσεις ποιημάτων του, άλλοτε στην καθαρεύουσα και άλλοτε στη δημοτική στην Πανδώρα και άλλα λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ το 1862 δημοσίευσε στο Λονδίνο την ποιητική συλλογή Στίχοι. Το 1859 γνωρίστηκε με τον Αλέξανδρο Δουμά, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του με ατμόπλοιο προς την Αγγλία. Στην Αγγλία παντρεύτηκε την Καλλιόπη Γεραλοπούλου, καταγόμενη επίσης από οικογένεια μεγαλοεμπόρων.

Summary

Η ειδική αυτή έκδοση της σημαντικής αυτοβιογραφίας του Δ. Βικέλα έρχεται να σηματοδοτήσει τη χρονιά που οι Ολυμπιακοί αγώνες επαναδιεξάγονται στην Ελλάδα. Επιθυμεί να τιμήσει μια πολυσχιδή προσωπικότητα που εκτός από το πλούσιο, πολύπλευρο έργο το ζωντανό και ακμαίο έναν αιώνα μετά το θάνατό του, ανήκει στους επίλεκτους Έλληνες που θεμελίωσαν μια σύγχρονη Ελλάδα.

Product Details

 • SKU:
  0136002
 • ISBN:
  960-408-024-5
 • ISBN2:
  9604080245
 • Language:
  Greek
 • Publisher:
  ΕΚΑΤΗ
 • Writer:
  ΒΙΚΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
 • Release Year:
  2004
 • Pages:
  444
 • Dimensions:
  12x17,5
 • Weight:
  0.5810 kg
 • Country:
  ΕΛΛΑΔΑ

Reviews

: James Torme - Come Back to Me