x
NEW IANOS E-SHOP
return to new ianos.gr
 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΕΝΘΟΥΣ

Writer: ΜΠΑΡΤ ΡΟΛΑΝ

Published by: ΠΑΤΑΚΗΣ

Be the first to review this product

Summary - Την επομένη του θανάτου της μητέρας του, στις 25 Οκτωβρίου 1977, ο Ρολάν Μπαρτ αρχίζει ένα «Ημερολόγιο πένθους». Γράφει με μελάνι, και μερικές φορές με μολύβι, σε καρτέλες που φτιά- χνει μόνος του από χαρτί κανονικού μεγέθους κομμένο στα τέσσερα – το είδος του χαρτιού που φροντίζει να έχει πάντα, σε μεγάλες ποσότητες, στο γραφείο του. Ενώ συντάσσ......

Retail Price: €14.43

Web Price: 9.90 (Discount amount: €4.53)

In stock. Shipping within 1-3 working days.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΜΠΑΡΤ ΡΟΛΑΝ

writer
ΜΠΑΡΤ ΡΟΛΑΝ
Ο Ρολάν Μπαρτ γεννήθηκε στην Μπαγιόν της Γαλλίας το 1915. Το 1924 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου φοίτησε στα λύκεια Montaigne και Louis-Le-Grand. Κατά το διάστημα 1935-1939 φοίτησε στη Σορβόννη, όπου πήρε το δίπλωμα της Κλασικής Φιλολογίας. Για μικρό διάστημα δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου και στην Αίγυπτο (Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας). Διετέλεσε υπεύθυνος ερευνών στο C.N.R.S. καθώς και διευθυντής –από το 1962– ενός σεμιναρίου κοινωνιολογίας στο τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών της Ècole Pratique. Το έργο του, εμπνευσμένο από τη γλωσσολογία των Σωσσύρ και Μπλούμφηλντ και από τη δομική ανθρωπολογία, η οποία επηρεάστηκε αργότερα από την ψυχανάλυση του Λακάν, αρχίζει απο το Βαθμός μηδέν της γραφής (1953), μία μελέτη των σχέσεων λογοτεχνίας και εξουσίας. Η ιδέα μιας ουδέτερης γλώσσας, αποκομμένης από τις νοθεύσεις του κοινωνικού πλαισίου, υπάρχει ως και στο εναρκτήριο μάθημά του στην έδρα Σημειολογίας του Κολλεγίου της Γαλλίας (1977), και δεσπόζει στην ανάλυση των χαρακτηριστικών και των μύθων της σύγχρονης κοινωνίας (Μυθολογίες [1957], Το σύστημα της Μόδας [1967]), στην επεξεργασία των όρων μιας επιστήμης της λογοτεχνίας (Για τον Ρακίνα [1963], Κριτική και Αλήθεια [1966], στις έννοιες του γραφόμενου (scriptable) και του αναγνώσιμου (lisible) (S/Z [1970]), στην ποητική του ελεύθερου σημείου (Η επικράτεια των σημείων [1970]) και στην αφομοίωση μιας ρητορικής του έργου με την εφεύρεση ενός πλήρους γλωσσικού ιδιώματος και ενός αυτόνομου σύμπαντος (Σαντ, Φουριέ, Λογιόλα [1971], Η απόλαυση του κειμένου [1973]). Όλες αυτές τις προσκτήσεις ο Mπαρτ τις ανασυνθέτει με αναφορές στο σώμα και την επιθυμία, ενώ το Ο Ρολάν Μπαρτ από τον Ρολάν Μπαρτ (1975) συγκροτεί μια αρχαιολογία της ολόψυχης αφιέρωσης στην κριτική. Τα Αποσπάσματα ενός ερωτικού λόγου (1977) προσεγγίζουν μια θεωρία του συνομιλισιακού (conversationnel), ενώ ο Φωτεινός θάλαμος (1980) επιζητεί, μέσω της μελέτης της φωτογραφίας, να προσδιορίσει μια νέα σχέση ανάμεσα στον χώρο και τον χρόνο. Ο Ρολάν Μπαρτ, ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές της εποχής μας, θα βρει τραγικό θάνατο το 1980 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η αξιολόγηση του έργου του σήμερα τον τοποθετεί σε μια ξεχωριστή θέση στο χώρο της κοινωνιολογικής κριτικής, της σημειολογίας, του Λόγου και –γιατί όχι– της μόδας.

Summary

Την επομένη του θανάτου της μητέρας του, στις 25 Οκτωβρίου 1977, ο Ρολάν Μπαρτ αρχίζει ένα «Ημερολόγιο πένθους». Γράφει με μελάνι, και μερικές φορές με μολύβι, σε καρτέλες που φτιά- χνει μόνος του από χαρτί κανονικού μεγέθους κομμένο στα τέσσερα – το είδος του χαρτιού που φροντίζει να έχει πάντα, σε μεγάλες ποσότητες, στο γραφείο του. Ενώ συντάσσει αυτό το Ημερολόγιο, ο Ρολάν Μπαρτ προετοιμάζει τα μαθήματά του στο Collège de Frace πάνω στο «Ουδέτερο» (Φεβρουάριος-Ιούνιος 1978), γράφει ένα κείμενο για το συνέδριο με τίτλο «Για χρόνια πλάγιαζα νωρίς» (Δεκέμβριος 1978), δημοσιεύει πολλά άρθρα σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά, γράφει τον «Φωτεινό θάλαμο» μεταξύ Απριλίου και Ιουνί- ου 1979, συντάσσει τις λίγες σελίδες του έργου του «Vita Νova» κατά τη διάρκεια του καλοκαι- ριού του 1979, και προετοιμάζει το διπλό του μάθημα στο Collège με θέμα «Προετοιμασία του μυθιστορήματος» (Δεκέμβριος 1978-Φεβρουάριος 1980). Καταγωγική πηγή των μειζόνων έργων που έγραψε εκείνη την περίοδο, όλα τους σφραγισμένα από το θάνατο της μητέρας του, είναι οι καρτέλες του «Ημερολογίου πένθους».

Product Details

 • Foreign Title:
  JOURNAL DE DEUIL
 • SKU:
  0267776
 • ISBN:
  978-960-16-3820-1
 • ISBN2:
  9789601638201
 • Language:
  Greek
 • Publisher:
  ΠΑΤΑΚΗΣ
 • Writer:
  ΜΠΑΡΤ ΡΟΛΑΝ
 • Translator:
  ΣΧΙΝΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
 • Curator:
  ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
 • Release Year:
  2012
 • Pages:
  278
 • Dimensions:
  13x18
 • Weight:
  0.3100 kg
 • Country:
  ΓΑΛΛΙΑ

Reviews