ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ

Writer: ΚΑΡΔΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Published by: ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ

Be the first to review this product

Summary - Με την μελέτη αυτή ο συγγραφέας επιχειρεί να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο αντανακλώνται γεγονότα -μείζονος ή ήσσονος σημασίας- της νεοελληνικής ιστορίας, από τα τέλη του 19ου αι. έως το 1960, στα σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια, τα οποία εκτός από γνήσιο δημιούργημα του λαϊκού πολιτισμού, αποτελούν καθρέπτη της κοινωνίας. Τα τραγούδια, που σ......

Retail Price: €27.56

Web Price: 19.00 (Discount amount: €8.56)

In stock. Shipping within 1-3 working days.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΚΑΡΔΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

writer
ΚΑΡΔΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
O Χρήστος Καρδαράς είναι καθηγητής της νεοελληνικής ιστορίας και αναπληρωτής Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Είναι αριστούχος2 διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει διδάξει είκοσι χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση και έξι στην Σχολή Ικάρων. Από το 2009 διδάσκει στο Μεταπτυχιακό του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. Του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Summary

Με την μελέτη αυτή ο συγγραφέας επιχειρεί να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο αντανακλώνται γεγονότα -μείζονος ή ήσσονος σημασίας- της νεοελληνικής ιστορίας, από τα τέλη του 19ου αι. έως το 1960, στα σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια, τα οποία εκτός από γνήσιο δημιούργημα του λαϊκού πολιτισμού, αποτελούν καθρέπτη της κοινωνίας. Τα τραγούδια, που συγκεντρώθηκαν στη μελέτη και μελετήθηκαν, δεν αποτελούν ιστορική πηγή, με την αυστηρή επιστημονική σημασία του όρου, αλλά αναμφισβήτητα αποτελούν αυθεντικά τεκμήρια του παρελθόντος. Στα τραγούδια αυτά, εντοπίζει κανείς την απήχηση που είχαν πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, καλλιτεχνικά και αθλητικά γεγονότα, (όπως η μετανάστευση, το Μικρασιατικό, η οικονομική κρίση του 1929, ο θάνατος πολιτικών, η διάδοση της φυματίωσης, οι διακρίσεις του παγκόσμιου πρωταθλητή Λόντου, τα πρώτα καλλιστεία του 1929, η Κατοχή, η Αντίσταση και ο Εμφύλιος) στο αστικό λαϊκό τραγούδι (ρεμπέτικο). Ο τρόπος της πρόσληψης των γεγονότων από τους λαϊκούς δημιουργούς αλλά και ο σχολιασμός των εξελίξεων που επιχείρησαν μέσα από τα τραγούδια τους, αναμφισβήτητα εντυπωσιάζει τον μελετητή της ιστορίας της νεοελληνικής κοινωνίας.

Product Details

 • SKU:
  0348683
 • ISBN:
  978-960-02-3049-9
 • ISBN2:
  9789600230499
 • Publisher:
  ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ
 • Writer:
  ΚΑΡΔΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 • Release Year:
  2015
 • Pages:
  397
 • Dimensions:
  17x24
 • Weight:
  0.7300 kg
 • Country:
  ΕΛΛΑΔΑ

Reviews