ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Writer: ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

Published by: ΠΑΤΑΚΗΣ

Be the first to review this product

Subtitle - Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
Summary - Το πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα με αστυνομική πλοκή ήταν το Έγκλημα του Ψυχικού (1927) του Παύλου Νιρβάνα, που όμως αποτελούσε παρωδία του είδους. Ο Νιρβάνας προσπάθησε ν’ αναλύσει την κοινωνία του καιρού του, χρησιμοποιώντας ως ήρωες αστούς και ανθρώπους του λαού. Το 1938, η Ελένη Βλάχου δημοσίευσε στην Καθημερινή το μυθιστόρημα Το μυστικό της ζωής του ......

Retail Price: €17.70

IANOS Price: 15.93 (Discount amount: €1.77)

In stock. Shipping within 1-3 working days.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

writer
ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
Ο Φίλιππος Φιλίππου γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1948 και έχει εκδώσει συνολικά είκοσι βιβλία. Ταξίδεψε για αρκετά χρόνια ως μηχανικός σε ποντοπόρα πλοία κι έτσι δύο από τα έργα του, Οι εραστές της θάλασσας ή Το βιβλίο του άγνωστου ναύτη και Ο πολιτικός Νίκος Καββαδίας, έχουν ως θέμα τη θάλασσα. Στα έργα του συγκαταλέγονται αρκετά αστυνομικά, καθώς και τα Κωνσταντίνος Θεοτόκης, σκλάβος του πάθους, Ο θάνατος του Ζορμπά, Ο ερωτευμένος Ελύτης, και Ζωή και θάνατος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Διηγήματά του έχουν περιληφθεί σε γερμανικές ανθολογίες, ενώ άρθρα και δοκίμιά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα. Ζει στην Αθήνα.

Summary

Το πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα με αστυνομική πλοκή ήταν το Έγκλημα του Ψυχικού (1927) του Παύλου Νιρβάνα, που όμως αποτελούσε παρωδία του είδους. Ο Νιρβάνας προσπάθησε ν’ αναλύσει την κοινωνία του καιρού του, χρησιμοποιώντας ως ήρωες αστούς και ανθρώπους του λαού. Το 1938, η Ελένη Βλάχου δημοσίευσε στην Καθημερινή το μυθιστόρημα Το μυστικό της ζωής του Πέτρου Βερίνη, με θέμα τα μυστικά μιας αστικής οικογένειας στο Ψυχικό. Το 1952, ο Χρήστος Χαιρόπουλος δημοσίευσε στο Εμπρός τα Καλλιστεία του θανάτου, όπου καθρεφτιζόταν η αθηναϊκή κοινωνία της εποχής. Το καλοκαίρι του 1953, ο Γιάννης Μαρής δημοσίευσε στο περιοδικό Οικογένεια το Έγκλημα στο Κολωνάκι. Ήρωας ήταν ο αστυνόμος Μπέκας, όνομα που έγινε θρυλικό στην αστυνομική λογοτεχνία. Ήταν η αρχή ενός λογοτεχνικού και ραδιοφωνικού ρεύματος που διήρκεσε είκοσι χρόνια, μέχρι την πτώση της δικτατορίας. Η επιτυχία των αστυνομικών μυθιστορημάτων του Μαρή προκάλεσε την εμφάνιση κι άλλων συγγραφέων στο είδος. Πριν και μετά από τον θάνατό του (1979), παρατηρήθηκε μια κάμψη στη συγγραφή αστυνομικών έργων, αλλά στη συνέχεια νέοι άνθρωποι καλλιέργησαν το είδος, εμπνεόμενοι από τα λογοτεχνικά ρεύματα της Ευρώπης. Έτσι, η αστυνομική λογοτεχνία άρχισε να γίνεται πάλι επίκαιρη. Σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα, όλο και περισσότεροι συγγραφείς μπαίνουν στον χορό, γράφοντας αστυνομικά μυθιστορήματα. Οι συνθήκες στην Ελλάδα της παγκοσμιοποίησης και της διαπλοκής πολιτικών και επιχειρηματιών είναι ευνοϊκές όσο ποτέ, αφού στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις βρίσκεται σε έξαρση το οργανωμένο έγκλημα.

Product Details

 • SKU:
  0426206
 • ISBN:
  978-960-16-7301-1
 • ISBN2:
  9789601673011
 • Publisher:
  ΠΑΤΑΚΗΣ
 • Writer:
  ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
 • Curator:
  ΠΑΡΘΕΝΗΣ-ΓΑΡΔΙΚΗΣ ΜΑΡΙΟΣ
 • Release Year:
  2018
 • Pages:
  440
 • Dimensions:
  15x21
 • Weight:
  0.5900 kg
 • Country:
  ΕΛΛΑΔΑ

Reviews