ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑΣ

Writer: ΑΡΤΟΓΚ ΦΡΑΝΣΟΥΑ

Published by: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Be the first to review this product

Subtitle - ΠΑΡΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Summary - Οι εμπειρίες του χρόνου ποικίλλουν εξαιρετικά, αφού κάθε κοινωνία διατηρεί μια ιδιαίτερη σχέση με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Για να συγκρίνει τους τρόπους με τους οποίους αρθρώνονται αυτές οι χρονικότητες, ο Φρανσουά Αρτόγκ, επιφανής ιστορικός, ευαίσθητος στις μεταλλαγές του χρόνου, προτείνει ένα εργαλείο που ονομάζει «καθεστώς ιστορικότητας». Ο Οδ......

Retail Price: €21.20

Web Price: 15.90 (Discount amount: €5.30)

In stock. Shipping within 1-3 working days.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΑΡΤΟΓΚ ΦΡΑΝΣΟΥΑ

writer
ΑΡΤΟΓΚ ΦΡΑΝΣΟΥΑ
Ο François Hartog γεννήθηκε το 1946. Παλαιός μαθητής της École normale supérieure, κατέχει την έδρα αρχαίας και νεότερης ιστοριογραφίας στην École des hautes études en sciences sociales (EHESS). Είναι μέλος του Centre Louis Gernet, εταίρος του Centre de recherche historique (CRH) και ιδρυτικό μέλος της Association des Historiens. Έργα του είναι: Le Miroir d'Hérodote. Essai sur la représentation de l'autre (1980 – ελλ. έκδ.: Ο καθρέφτης του Ηροδότου, Σαββάλας), Le XIXe siècle et l'histoire. Le cas Fustel de Coulanges (1988 – Ο 19ος αιώνας και η ιστορία, Ιστορητής / Κάτοπτρο), Mémoire d'Ulysse : récits sur la frontière en Grèce ancienne (1996 – Μνήμη Οδυσσέα, Σαββάλας), Pierre Vidal-Naquet un historien dans la cité (με τους Alain Schnapp και Pauline Schmitt, 1998), Les Usages politiques du passé (με τον Jacques Revel, 2001), Régimes d'historicité. Présentisme et expériences du temps (2002), Anciens, modernes, sauvages (2005), Évidence de l'histoire. Ce que voient les historiens (2005), Vidal-Naquet, historien en personne (2007), Croire en l'histoire (2013). Έχει επίσης διευθύνει κριτικές εκδόσεις των έργων του Πλούταρχου και του Πολύβιου.

Summary

Οι εμπειρίες του χρόνου ποικίλλουν εξαιρετικά, αφού κάθε κοινωνία διατηρεί μια ιδιαίτερη σχέση με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Για να συγκρίνει τους τρόπους με τους οποίους αρθρώνονται αυτές οι χρονικότητες, ο Φρανσουά Αρτόγκ, επιφανής ιστορικός, ευαίσθητος στις μεταλλαγές του χρόνου, προτείνει ένα εργαλείο που ονομάζει «καθεστώς ιστορικότητας». Ο Οδυσσέας στο νησί των Φαιάκων ή οι Μαορί του Ειρηνικού έχουν άλλους τύπους αναμνήσεων απ’ ό,τι τα πρόσωπα της Βίβλου ή ο Αυγουστίνος στις Εξομολογήσεις του. Στο παλαιό καθεστώς ιστορικότητας, το παρελθόν φωτίζει το μέλλον. Μετά τη Γαλλική Επανάσταση, ο χρόνος γίνεται επιτάχυνση και τα μαθήματα έρχονται από το μέλλον. Ο Σατωμπριάν δεν παύει γράφοντας να περνάει από το παλαιό στο νεωτερικό καθεστώς ιστορικότητας. Στις τελευταίες δύο δεκαετίες του 20ού αιώνα η μνήμη, μαζί με τις συναφείς έννοιες της μνημόνευσης, της κληρονομιάς, του έθνους, της ταυτότητας, ήρθε στο προσκήνιο, το ίδιο και το παρόν, ενώ παράλληλα ο χρόνος γινόταν όλο και περισσότερο εμπόρευμα και αντικείμενο κατανάλωσης. Έτσι ο συγγραφέας διαπιστώνει την επικράτηση ενός παρόντος ατέρμονου και πανταχού παρόντος –το οποίο ονομάζει «παροντισμό»– επιφορτισμένου μ’ ένα χρέος απέναντι τόσο στο παρελθόν όσο και στο μέλλον.

Product Details

 • Foreign Title:
  REGIMES D' HISTORICITE. PRESENTISME ET EXPERIENCES DU TEMPS
 • Series:
  ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
 • SKU:
  0301585
 • ISBN:
  978-960-221-554-8
 • ISBN2:
  9789602215548
 • Publisher:
  ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
 • Writer:
  ΑΡΤΟΓΚ ΦΡΑΝΣΟΥΑ
 • Translator:
  ΚΟΥΣΟΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
 • Curator:
  ΦΡΑΝΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
 • Release Year:
  2014
 • Pages:
  270
 • Dimensions:
  17x24
 • Weight:
  0.5500 kg
 • Country:
  ΓΑΛΛΙΑ

Reviews

: Nikki Yanofsky - Bienvenue dans ma vie