ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ

Writer: ΚΛΑΙΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Published by: ΝΕΦΕΛΗ

Be the first to review this product

Summary - Στο παρόν βιβλίο, που εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 2005, περιγράφονται οι βασικές αρχές και η μεθοδολογία της δομικής και λειτουργικής γλωσσολογίας όπως αυτή γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στην Ευρώπη κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η λειτουργική θεώρηση της γλώσσας στηρίζεται στην άποψη ότι η γλώσσα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινωνικός θεσμός. Ως κεν......

Retail Price: €18.41

Web Price: 12.80 (Discount amount: €5.61)

In stock. Shipping within 1-3 working days.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΚΛΑΙΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

writer
ΚΛΑΙΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Ο Χρήστος Κλαίρης γεννήθηκε το 1941 στην Κωνσταντινούπολη. Απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και γενική γλωσσολογία στη Σορβόνη, δίπλα στον θεμελιωτή της λειτουργικής γλωσσολογίας Andre Martinet. Σήμερα είναι τακτικός καθηγητής γενικής γλωσσολογίας στη Σορβόνη, στο Πανεπιστήμιο Rene Descartes-Paris V, όπου διδάσκει από το 1978, διευθυντής του Εργαστηρίου Γλωσσολογικής Θεωρίας και Περιγραφής (THEDEL) του ίδιου πανεπιστημίου, και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Λειτουργικής Γλωσσολογίας (SILF). Δίδαξε ελληνικά και γενική γλωσσολογία στη Χιλή (1970-1976). Οι έρευνες του πάνω στις γλώσσες της Παταγονίας και της Γης του Πυρός τον οδήγησαν το 1972 στην ίδρυση του Κέντρου Έρευνας Ιθαγενών Γλωσσών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Valparaiso, το οποίο και διεύθυνε μέχρι το κλείσιμο του μετά το πραξικόπημα. Τις έρευνές του για τις γλώσσες που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν θα τις συνεχίσει από τη Γαλλία, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) και με Πανεπιστήμια της Λατινικής Αμερικής. Το 1987 δημοσιεύει την πρώτη πλήρη περιγραφή της αμερινδιάνικης γλώσσας Καγουάσκαρ (El qawasqar, Linguistica fueguina, Teoria y descripcion, Valdivia, Estudios Filologicos). Ως διευθυντής του THEDEL διεύθυνε τη σειρά Trauaux du Seminaire de Linguistique Fonctionnelle (1992-2002). Οι πολυάριθμες δημοσιεύσεις του πραγματεύονται κυρίως θέματα θεωρητικής γλωσσολογίας, περιγραφής γλωσσών και εθνογλωσσολογίας. Οι μελέτες του γύρω από τη σύγχρονη ελληνική γλώσσα είχαν σαν αποτέλεσμα να εκδώσει, μαζί με τον καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη, τη "Γραμματική της Νέας Ελληνικής, Δομολειτουργική - Επικοινωνιακή" (Ελληνικά Γράμματα, 2005). Στα ελληνικά κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του "Θέματα Γενικής Γλωσσολογίας" (Νεφέλη, 1990). Μεταξύ των πλέον πρόσφατων έργων που έχουν κυκλοφορήσει στη γαλλική βιβλιογραφία υπό τη διεύθυνση του είναι τα Trauaux de linguistique fonctionnelle (L' Harmattan, 2005) και Typologie de la syntaxe connective (διεύθ. C. Clairis, Cl. Chamoreau, D. Costaouec και Fr. Guerin, Presses Universitaires de Rennes, 2005).

Summary

Στο παρόν βιβλίο, που εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 2005, περιγράφονται οι βασικές αρχές και η μεθοδολογία της δομικής και λειτουργικής γλωσσολογίας όπως αυτή γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στην Ευρώπη κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η λειτουργική θεώρηση της γλώσσας στηρίζεται στην άποψη ότι η γλώσσα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινωνικός θεσμός. Ως κεντρικός ρόλος της γλώσσας αναγνωρίζεται η εξασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ των ατόμων μέσα στα πλαίσια μιας ανθρώπινης κοινωνίας. Ο συνεχής διάλογος που αναπτύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες μεταξύ θεωρίας και γλωσσικών φαινομένων τα οποία καλείται να περιγράψει και να ερμηνεύσει η θεωρία οδήγησε τον συγγραφέα, που θεωρείται ως ένας από τους πρωτεργάτες της λειτουργικής γλωσσολογίας, να προτείνει ορισμένες θεωρητικές τροποποιήσεις, βελτιώσεις, ενίοτε καινοτομίες. Το απόσταγμα των προτάσεων του συγγραφέα συγκεντρώθηκε στον ευσύνοπτο αυτόν τόμο, ώστε ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης να ενημερωθεί με εύληπτο τρόπο τόσο για τις κυριότερες αρχές όσο και για τις τελευταίες εξελίξεις της λειτουργικής προσέγγισης της γλωσσολογίας. Ειδικότερα, στα διάφορα κεφάλαια αναπτύσσεται ο προβληματισμός του συγγραφέα που αναφέρεται σε θέματα φωνολογίας, μορφολογίας, σύνταξης, τυπολογίας και θνησιγλωσσίας. Η παρούσα έκδοση αποτελεί επανέκδοση της ελληνικής μετάφρασης του έργου, που πρωτοκυκλοφόρησε το 2007, ενώ έχει προστεθεί παράρτημα με δύο σημαντικά κείμενα του συγγραφέα.

Product Details

 • SKU:
  0283057
 • ISBN:
  978-960-504-042-0
 • ISBN2:
  9789605040420
 • Language:
  Greek
 • Publisher:
  ΝΕΦΕΛΗ
 • Writer:
  ΚΛΑΙΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 • Release Year:
  2012
 • Pages:
  173
 • Dimensions:
  17x24
 • Weight:
  0.2800 kg
 • Country:
  ΕΛΛΑΔΑ

Reviews