ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ

Writer: ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ ΝΙΚΟΣ

Published by: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ

Be the first to review this product

Subtitle - ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ 1000 ΠΑΓΙΩΜΕΝΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ
Summary - Ποια είναι η Μιχαλού και γιατί της χρωστάμε; Υπάρχουν πράσινα άλογα, και αν όχι, πώς εξηγείται η σχετική φράση; Γιατί δίνουμε τα παπούτσια στο χέρι; Από που προήλθε η έκφραση "περνάει ζωή χαρισάμενη"; Ποιος έχασε τα αυγά και τα καλάθια; Γιατί όσοι έρχονται από την Πόλη έβαζαν κανέλα στην κορφή; Σε ποια αρχαία πηγή αναγράφονται εκφράσε......

Retail Price: €16.96

Web Price: 12.70 (Discount amount: €4.26)

In stock. Shipping within 1-3 working days.

Δωρεάν μεταφορικά

Για αγορές άνω των 25 €

Δωρεάν αντικαταβολή

Για αγορές άνω των 25 €

Άμεση παράδοση

Σε όλη την Ελλάδα

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ ΝΙΚΟΣ

writer, translator, curator
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ ΝΙΚΟΣ
Ο Νίκος Σαραντάκος γεννήθηκε στο Παλαιό Φάληρο το 1959. Σπούδασε χημικός μηχανικός και αγγλική φιλολογία. Έχει εκδώσει δύο συλλογές διηγημάτων και άλλα βιβλία. Δουλεύει μεταφραστής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα σε Λουξεμβούργο και Ελλάδα. Ενδιαφέρεται για τη φρασεολογία, την ετυμολογία και τη λεξικογραφία καθώς και για την ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας. Συνεργάζεται με την εφημερίδα "Αυγή" και με διάφορα περιοδικά. Δημοσιεύει τα κείμενά του, γλωσσικά και άλλα, στο www.sarantakos.com.

Summary

Ποια είναι η Μιχαλού και γιατί της χρωστάμε; Υπάρχουν πράσινα άλογα, και αν όχι, πώς εξηγείται η σχετική φράση; Γιατί δίνουμε τα παπούτσια στο χέρι; Από που προήλθε η έκφραση "περνάει ζωή χαρισάμενη"; Ποιος έχασε τα αυγά και τα καλάθια; Γιατί όσοι έρχονται από την Πόλη έβαζαν κανέλα στην κορφή; Σε ποια αρχαία πηγή αναγράφονται εκφράσεις όπως αντί πινακίου φακής, φωνή βοώντος εν τη ερήμω, ήξεις αφήξεις, εξ απαλών ονύχων; Η απάντηση σε αυτά και σε άλλα πολλά ερωτήματα βρίσκεται σε αυτό το βιβλίο, τα λόγια του αέρα του Νίκου Σαραντάκου. Όχι σε όλα τα ερωτήματα όμως, υπάρχουν και θέματα στα οποία η έρευνα δεν έχει ακόμη βρει την απάντηση, και ο συγγραφέας έχει την εντιμότητα να το αναγνωρίσει και απλώς να παραθέσει τις επικρατέστερες εκδοχές (κάποτε και τη δική του). Οι παγιωμένες εκφράσεις είναι ένα ελκυστικό κομμάτι της ελληνικής και κάθε άλλης γλώσσας. Δίνουν χρώμα και πλούτο στη γλώσσα, επιτρέπουν να εκφρασθούν λεπτές αποχρώσεις, ενώ συχνά ακόμα και η ιστορία της γέννησης τους είναι γοητευτικά ενδιαφέρουσα. Ο Νίκος Σαραντάκος παρουσιάζει χίλιες και μία τέτοιες εκφράσεις: παραθέτει τον ορισμό τους, ανιχνεύει την προέλευσή τους, βρίσκει αντιστοιχίες σε άλλες γλώσσες ή στα αρχαία και παλιότερα ελληνικά. Τέλος, έχοντας αποδελτιώσει εκατοντάδες έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, παραθέτει ένα ή περισσότερα λογοτεχνικά αποσπάσματα για κάθε έκφραση, δίνοντας στον αναγνώστη την ευκαιρία να γευτεί ζωντανά και συχνά έξοχα δείγματα λόγου, από τον Μακρυγιάννη και τον Παπαδιαμάντη έως τον Καραγάτση, τον Ταχτσή και τους νεότατους συγγραφείς. Αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο που συνδυάζει την εγκυρότητα των πληροφοριών με το τερπνό ύφος, ένα λεξικό που φιλοδοξεί να διαβαστεί σαν ανάγνωσμα.

Product Details

 • SKU:
  0298012
 • ISBN:
  978-960-8219-95-3
 • ISBN2:
  9789608219953
 • Publisher:
  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ
 • Writer:
  ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ ΝΙΚΟΣ
 • Release Year:
  2013
 • Pages:
  309
 • Dimensions:
  14x21
 • Weight:
  0.4700 kg
 • Country:
  ΕΛΛΑΔΑ

Reviews