x
NEW IANOS E-SHOP
return to new ianos.gr
 
 

 

Η Unesco και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) όρισαν την 18η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η πρόταση τέθηκε το 1982 κατά την διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία και υιοθετήθηκε τον Νοέμβριο του 1983 από την Γενική Συνέλευση της Unesco.

Απώτερος σκοπός της επετείου είναι κυρίως η ευαισθητοποίηση του κόσμου για την προστασία της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο διάφορες εκδηλώσεις με πρωτοβουλία της Unesco και του ICOMOS. Οι εκδηλώσεις αυτές επιδιώκουν, όχι μόνο να γίνουν ευρέως γνωστά στο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά ταυτόχρονα προσδοκούν να προωθήσουν την προστασία και την ένταξη των μνημείων στην σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή των χωρών.

Στην Ελλάδα οι χώροι που είναι ενταγμένοι στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και προστατεύονται από την διεθνή κοινότητα με την παροχή τεχνικοοικονομικής βοήθειας είναι οι εξής: 
1986 Nαός Επικουρίου Απόλλωνος στις Βάσσες 
1987 Δελφοί  
1987 Ακρόπολη  
1988 Άθως  
1988 Μετέωρα  
1988 Επίδαυρος   
1988 Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου  
1989 Μυστράς 
1989 Ολυμπία  
1990 Δήλος  
1990 Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά, Νέα Μονή Χίου  
1992 Πυθαγόρειο και Ηραίoν Σάμου  
1996 Βεργίνα  
1999 Μυκήναι, Τίρυνς  
1999 Χώρα, Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννη Θεολόγου και Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο 
2007 Η παλαιά πόλη της Κέρκυρας  

Συνέχεια, όμως γίνονται προσπάθειες από οργανωμένους φορείς ώστε να ενταχθούν και άλλα μνημεία στον κατάλογο αυτό. Το τμήμα του ICOMOS στην Ελλάδα, κάθε χρόνο οργανώνει εκδηλώσεις με ευκαιρία την προαναφερόμενη επέτειο. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων έχουν προτείνει τα εξής: 
1 - Την ελεύθερη είσοδο στα μνημεία όλης της χώρας την ημέρα αυτή 
2 - Τη δημοσιοποίηση του καταλόγου των αγαθών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που απειλούνται την ημέρα της επετείου. 
3 - Προσδοκούν την ευαισθητοποίηση των νέων στο θέμα της προστασίας και διατήρησης των μνημείων.

 

Μην ξεχάσετε λοιπόν με αφορμή την σημερινή ημέρα, να επισκεφθείτε με τους φίλους σας, τα παιδιά σας ή ακόμη και μόνοι σας το πιο κοντινό σας μουσείο. Πρόκειται για μια ευκαιρία να θυμηθούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά.

πηγή: http://arive.gr