x
NEW IANOS E-SHOP
return to new ianos.gr
x
Dear customers
Please be informed that the estimated delivery time is now 7-9 days.
Due to the large volume of orders we make every effort to reduce the order execution time.
Thank you for your understanding.
#stayhome
 
 

Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη κάτι καινούργιο έρχεται στην Αθήνα και συγκεκριμένα «γύρω» από την Ακρόπολη για να ταράξει τα νερά του χώρου της ψυχολογίας στην Ελλάδα.

 

Πρόκειται για το 1ο Διεθνές Ψυχαναλυτικό Συμπόσιο «Ο Φρόυντ στην Ακρόπολη», το οποίο θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα με πρωτοβουλία της «Άερτον Ψυχολογικές Υπηρεσίες», σε συνεργασία με την "Lectus adv".

 

Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15) στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου.

 

Πιο αναλυτικά και «εκ των έσω» θα μας τα εξηγήσει ο Σταύρος Κεβόπολος, ψυχολόγος- επιστημονικά υπεύθυνος Άερτον, ο οποίος μας απάντησε λεπτομερώς σε κάθε μας ερώτηση.

 

Κ. Κεβόπουλε καλησπέρα... Freud on the Acropolis λοιπόν… Πως προέκυψε αυτή η ιδέα;

Η Άερτον είναι μια εταιρεία παροχής ψυχολογικών υπηρεσιών. Η θεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιούμε στην Άερτον είναι κυρίως η ψυχαναλυτική. Στα πλαίσια αυτά και μέσα από τη μελέτη των κειμένων του Φρόυντ γεννήθηκε η ιδέα του συμποσίου έτσι ώστε να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά ως Έλληνες σε συνδυασμό με το έργο του Φρόυντ.

     

Ποια η σχέση του Φρόυντ με την Ακρόπολη;

Το Σεπτέμβριο του 1904, ο Φρόυντ μαζί με τον αδερφό του Αλέξανδρο επισκέφθηκαν για πρώτη φορά την Ελλάδα και ανέβηκαν στο βράχο της Ακρόπολης. Η επίσκεψη αυτή ήταν ένα όνειρο ετών για τον Φρόυντ, ο οποίος ως γνωστόν ήταν λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Λέγεται ότι η θεά Αθηνά ήταν η αγαπημένη θεότητα του Φρόυντ, το οποίο αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο ίδιος επέλεξε για τη διαμονή του το ξενοδοχείο της τότε εποχής hotel Αθηνά. Επίσης, η Μαρία Βοναπάρτη, μαθήτρια του Φρόυντ, του είχε χαρίσει ένα αγαλματίδιο της θεάς Αθηνάς, το οποίο ήταν και το αγαπημένο του. Ακόμα και σήμερα, αν κάποιος επισκεφθεί το μουσείο του Φρόυντ στο Λονδίνο θα ανακαλύψει ότι υπάρχουν βιβλία αλλά και γκραβούρες τη εποχής σχετικά με το βράχο της Ακρόπολης.

 

Τι ακριβώς βίωσε ο Φρόυντ στο βράχο της Ακρόπολης;

Ο μεγάλος θαυμασμός που έτρεφε ο Φρόυντ για την Ακρόπολη, σε συνδυασμό με την ενοχή του επειδή ο πατέρας του δεν είχε ποτέ τη δυνατότητα να κάνει ένα τόσο μεγάλο ταξίδι, ήταν η αφορμή για να βιώσει ένα περίεργο συναίσθημα κατά την επίσκεψή του στον Παρθενώνα. Ουσιαστικά ο Φρόυντ δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η εμπειρία του, αυτό που αντίκριζε, υπήρχε στην πραγματικότητα. Αυτό που αισθάνθηκε και που σήμερα το ονομάζουμε αποπροσωποποίηση-αποπραγματοποίηση, το περιγράφει αναλυτικά στο κείμενο του «Α Disturbance of Memory on the Acropolis».

 

Τι σημασία μπορεί να έχει για εμάς ως Έλληνες αυτό το Συμπόσιο;

Το ψυχαναλυτικό κίνημα στην Ελλάδα παρότι έχει μικρή ιστορία, έχει σήμερα μια ισχυρή δυναμική. Δεδομένου ότι ο Φρόυντ χρησιμοποιούσε ελληνικές λέξεις και όρους για τη θεωρία του, καθώς και μια σειρά από μύθους για να εξηγήσει την ανθρώπινη ψυχοπαθολογία, έχουμε κάθε δικαίωμα να αισθανόμαστε περήφανοι ως Έλληνες για αυτό. Από την άλλη μεριά, ο Φρόυντ είχε διαβάσει όλη την αρχαία ελληνική γραμματεία και είχε χρησιμοποιήσει τις ιδέες των Ελλήνων φιλόσοφων στο χτίσιμο της θεωρίας του. Εξ’ άλλου η λέξη ψυχανάλυση, την οποία χρησιμοποίησε ο Φρόυντ, είναι μια αμιγώς ελληνική λέξη.

 

Ποιος είναι ο σκοπός του συνεδρίου;

Με βάση τα παραπάνω, στόχος μας είναι, μέσα από το Συμπόσιο, η Ελλάδα να γίνει ένας χώρος μελέτης του Φροϋδικού έργου και ανάδειξης του έγκριτου ψυχαναλυτικού λόγου. Η φιλοδοξία μας είναι κάθε χρόνο να παρουσιάζονται στο Συμπόσιο πολύ ενδιαφέρουσες εργασίες σε σχέση με την ψυχαναλυτική θεωρία, έτσι ώστε το Freud on the Acropolis να αναδειχθεί σε έναν παγκόσμιο ψυχαναλυτικό θεσμό. Μια συνάντηση για ένα παγκόσμιο γεγονός, ένα παγκόσμιο σύμβολο, μια παγκόσμια θεωρία.

 

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το πρόγραμμα του Συμποσίου;

Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή μας να φιλοξενούμε διακεκριμένους ξένους και Έλληνες ψυχαναλυτές: David Morgan, Susan Sugarman, Αθανάσιος Αλεξανδρίδης, Ιωάννης Βαρτζόπουλος, Αθηνά Βούλγαρη, Βασίλης Δημόπουλος, Σταύρος Κεβόπουλος, Βασίλης Μαούτσος, Σάββας Σαββόπουλος και Κωνσταντίνος Τσώλης. Όλοι τους οποίοι αγκάλιασαν με ενθουσιασμό αυτή την ιδέα και θα συμμετάσχουν με μεγάλη προθυμία με πολύ σημαντικές ομιλίες. Το πρόγραμμα του συμποσίου χωρίζεται σε δύο μέρη: το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου θα δοθούν όλες οι ομιλίες στην αίθουσα του μουσείο της Ακρόπολης και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσει ανάβαση στα πλαίσια της ιστορικής ανάβασης του Φρόυντ στην Ακρόπολη και ομιλία του διεθνούς φήμης David Morgan. Είμαστε βέβαιοι ότι το κοινό του συμποσίου θα απολαύσει τις ομιλίες αλλά και τη βιωματική εμπειρία που θα ακολουθήσει κατά την ανάβαση στο βράχο της Ακρόπολης.

Σε ποιους απευθύνεται το Συμπόσιο;

Το Συμπόσιο Freud on the Acropolis απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, σε φοιτητές και στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα. Είναι, όμως, ολοφάνερο ότι η παγκοσμιότητα της ψυχαναλυτικής θεωρίας και η καθολικότητα της λειτουργίας του ψυχικού οργάνου αφορά τον καθένα και οποιοσδήποτε μπορεί και είναι ευπρόσδεκτος να το παρακολουθήσει.

 

Από την ιδέα στην υλοποίηση: πως ήταν αυτή η διαδρομή;

Σε όλη αυτήν τη διαδρομή πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε η συνεισφορά όλων των επιστημονικών στελεχών της Άερτον, που με την επαγγελματική τους αρτιότητα και τον ενθουσιασμό τους, κατάφεραν να κάνουν δυνατή τη διενέργεια του συμποσίου. Τίποτα όμως από αυτά δεν θα ήταν δυνατόν χωρίς την καθοριστική συμβολή της Lectus Advertising και της κ. Σόνιας Σαλτσίδη που πήρε την πρωτοβουλία να υλοποιήσει  το όραμά μας. Η ποιότητα με την οποία αγκαλιάζει το Συμπόσιο η Lectus adv μας κάνει περήφανους όχι μόνο για την επιστημονική αρτιότητα αλλά και για την εξαιρετική οργάνωση του Συμποσίου.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ 

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Συμπόσιο μπορείτε να βρείτε εδώ

 
: Tracy Chapman - Unsung Psalm