Σε μία καλόγουστη και αισθητικά άρτια έκδοση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS, το βιβλίο της Ξανθίππης Σκαρπιά-Χόιπελ με τον τίτλο 28 + Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Διαβάζοντας τον τίτλο και μόνο του βιβλίου και ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι πρόκειται για ένα αναλυτικό λεύκωμα το οποίο εστιάζει στις σημαντικότερες στιγμές και τα γεγονότα τα οποία αφορούν τη ζωή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Στις σελίδες του βιβλίου ξετυλίγεται η ιστορία του Μουσείου και περιγράφονται τα γεγονότα - σταθμοί που διαμόρφωσαν τη σημερινή του εικόνα, μέσα από τις ιστορίες και τη δράση των ανθρώπων που συνδέθηκαν με αυτό και πίστεψαν στην ανάγκη δημιουργίας του και λειτουργίας του στη Θεσσαλονίκη.

Το Μακεδονικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αποτελούν κέντρα αναφοράς στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης, καθώς συγκεντρώνουν σημαντικά γεγονότα της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής ζωής της σύγχρονης Ελλάδας. Και τα δύο αποτελούν ένα μοναδικό μείγμα πρωτοβουλίας πολιτών, μοναδικό στην ιστορία του ελληνικού εικαστικού χώρου. Η τριανταεξάχρονη μέχρι σήμερα πορεία αυτών των δύο κέντρων πολιτισμού αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η συμβολή τους στη διαμόρφωση της αντίστοιχης κουλτούρας μέσα από τις εκθέσεις και τις συλλογές που φιλοξενούν, αλλά και τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στους χώρους τους.

Η σύνταξη του Λευκώματος των Αναμνήσεων της Ξανθίππης Σκαρπιά- Χόιπελ, αποδίδει με εύγλωττο και παραστατικό τρόπο τα σημαντικότερα γεγονότα και πρόσωπα, τις εκθέσεις που φιλοξενήθηκαν και όλα εκείνα τα στοιχεία που η συγγραφέας και πρόεδρος από το 1988 του Μουσείου, θέλησε να αποτυπώσει. Δεν πρόκειται για ένα λεύκωμα όπου απλώς αποτυπώνει τα γεγονότα με τις αυστηρές χρονολογικές τους αναφορές, αλλά είναι ουσιαστικά ένα ανθολόγιο στιγμών και γεγονότων, όπου επίκεντρο του ενδιαφέροντος αποτελούν οι ιστορικές και συναισθηματικές στιγμές, όπως τις βίωσε η ίδια η συγγραφέας του. Όπως σημειώνει η ίδια η Ξανθίππη Σκαρπιά- Χόιπελ, στο εισαγωγικό σημείωμα, η σύνταξή του ξεκίνησε στις πρωτοχρονιάτικες διακοπές του 2010, όταν η ίδια ξεφύλλιζε τον Επετειακό τόμο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (έκδοση 2009) και ανακάλεσε προσωπικές της μνήμες για γεγονότα που συνέβησαν στο διάστημα της εθελοντικής θητείας της ως μέλους του Δ.Σ του Μακεδονικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, αλλά και ως Προέδρου του ΜΚΣΤ και του Ιδρύματος Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Πρόκειται επομένως για μία συλλογή βιωμάτων και πραγματικών γεγονότων, τα οποία η συγγραφέας ανέσυρε μέσα από προσωπικές μνήμες. Για να το πραγματοποιήσει αυτό χρειάστηκε τη βοήθεια των αρχειακών της σημειώσεων- όπως η ίδια αναφέρει-, περνώντας σε μία έντονη αναρρίπιση θύμησης και νοσταλγίας και υποκύπτοντας στη συναισθηματική ανάγκη της γραπτής διάσωσης των σημειώσεων της.

Αναφορικά με τον τρόπο που η ίδια θεώρησε ότι έπρεπε να παραθέσει τα στοιχεία που συγκέντρωσε, σημειώνει στο προλογικό σημείωμα: “Στην πάροδο των χρόνων και έχοντας βαθιά το συναίσθημα της χρονικής πληρότητας, όταν θα υπάρχουν μόνο οι ανθρώπινες σκιές, μπορεί αυτό το λεύκωμα να αποκτήσει και κάποια αξία, αρχειακής πληροφόρησης, επειδή δεν αποτελεί περιτειχισμένο κείμενο με αθέατα συμβάντα, αφού πρόκειται για ανοικτό συνοπτικό λόγο, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό και όχι αποκλειστικά σε ειδήμονες. Γραπτός και προφορικός λόγος, ιδιαίτερα λιτός, γι' αυτό και δύσκολος, λόγω της περιληπτικής του ιδιότητας, αφού δεν πρέπει να πιάνει παραπάνω από μισή σελίδα, άντε το πολύ μία, καθώς κανείς δεν θέλει να ακούει όρθιος πολλά λόγια, πέραν, φυσικά, αυτών των εξειδικευμένων επιμελητών”. Η συγγραφέας καταλήγει στον πρόλογό της: “Όλες αυτές οι προαναφερόμενες μνήμες της φιλικής συντροφικής και αγωνιστικής μου συνύπαρξης, στο ΜΜΣΤ, δεν θα ήταν εκδοτικά εφικτές, αν δεν υπήρχε η επίμονη και η καταλυτικής σημασίας προτροπή του συντρόφου μου Μιχάλη Αντωνόπουλου, ο οποίος μου πρόσφερε απλόχερα το συνολικό δημιουργικό της εκδοτικής προετοιμασίας”.

Η καθηγήτρια Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ, πάντοτε δυναμική και δραστήρια τόσο στο χώρο της Αρχιτεκτονικής, ως Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, όσο και στον ευρύτερο χώρο της τέχνης ως Πρόεδρος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καλεί τους αναγνώστες του νέου της βιβλίου να γνωρίσουν ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, ένα σημείο αναφοράς της πόλης: Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Έχοντας δηλώσει η ίδια σε συνέντευξή της στο Βήμα το 2007: “Το να παράγεις τέχνη, αποτελεί εκδήλωση της ανάγκης σου για τον πλησίον”, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντική αξία αποδίδει η ίδια στην τέχνη και το πολιτισμό γενικότερα, υπηρετώντας και τα δύο μέσα από την ίδια τη θέση της ως Προέδρου του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.