x
NEW IANOS E-SHOP
return to new ianos.gr
 
 

Χθες, Τρίτη 10 Μαρτίου, σε ένα γεμάτο ΙΑΝΟ, ανάμεσα σε φίλους, θαυμαστές, συγγραφείς και ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία τα εγκαίνια της πρώτης ατομικής έκθεσης της ταλαντούχας σκιτσογράφου, Έφης Ξένου, με τίτλο «35+3 Μορφές του Λόγου».

 

Η βραδιά ξεκίνησε με τον δημοσιογράφο Νίκο Θρασυβούλου, ο οποίος διάβασε τα προσωπικά σημειώματα του διευθυντή της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», Αντώνη Καρακούση αλλά του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου, οι οποίοι λόγω προσωπικών υποχρεώσεων δεν κατέστη εφικτό να παρευρεθούν. Στη συνέχεια το λόγο πήραν η στενή φίλη της Έφης Ξένου και σκιτσογράφος Μαρία Τζαμπούρα ενώ οσυγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης μίλησε με θαυμασμό για την σκιτσογράφο αλλά και με το γνωστό χιούμορ που τον διακατέχει.

 

Τα προσωπικά σημειώματα όλων των ομιλητών καθώς και τα έργα της έκθεσης μπορείτε να τα βρείτε και στο λεύκωμα, με τίτλο «35+3 Μορφές του Λόγου», από τις εκδόσεις IANOS.

Εκτός από τον κατάλογο της έκθεσης κυκλοφορούν αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίγραφα των έργων, σελιδοδείκτες και σημειωματάρια.

 

Ακολουθούν περισσότερες πληροφορίες για τη βραδιά:

 

35+3 έργα, πορτρέτα που έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια από την ταλαντούχα σκιτσογράφο και δημιουργήθηκαν κυρίως για τις εφημερίδες «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» και με ακουαρέλες, μαρκαδόρους, πενάκια πέρασαν στο χαρτί.

 

Οι Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Μανόλης Αναγνωστάκης, Νάνος Βαλαωρίτης, Μιχάλης Γκανάς, Κική Δημουλά, Οδυσσέας Ελύτης, Κωνσταντίνος Καβάφης, Τάσος Λειβαδίτης, Τίτος Πατρίκιος, Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Σεφέρης, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Βαγγέλης Χρόνης, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Μίμης Ανδρουλάκης, Ελένη Αρβελέρ, Βασίλης Βασιλικός, Ρέα Γαλανάκη, Χρήστος Γιανναράς, Μάρω Δούκα, Ζυράννα Ζατέλη, Ισίδωρος Ζουργός, Μ. Καραγάτσης, Γιάννης Καλπούζος, Μένης Κουμανταρέας, Λένα Μαντά, Γιάννης Ξανθούλης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Ευγένιος Τριβιζάς, Χρήστος Χωμενίδης, Γιεβγκένι Ζαμιάτιν, Τζωρτζ Όργουελ, Έζρα Πάουντ, Σωτήρης Δημητρίου, Χρήστος Χρηστοβασίλης, Γιάννης Ευσταθιάδης, Κοσμάς Πολίτης, Αχιλλέας Κυριακίδης, Χόρχε Λούις Μπόρχες, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Ίταλο Καλβίνο σε 35+3 έργα, πορτρέτα.

 

Μια έκθεση, με σκίτσα που θαρρείς θα ξεπηδήσουν από το κάδρο τους, γεγονός που μας το επιβεβαιώνουν και δικοί της συνεργάτες.

 

Ο διευθυντής της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, Αντώνης Καρακούσης, μας δίνει μια πρώτη γεύση λέγοντας μας πως...

«... Στη συγκεκριμένη έκθεση φιλοξενούνται σκίτσα 35 + 3 μορφών της τέχνης και του λόγου. Το πενάκι της Έφης αποδίδει πεζογράφους, λογοτέχνες, ποιητές, ανθρώπους της γραφής και του πνεύματος, με διάφορες ευκαιρίες, κυρίως από εκδοτικά γεγονότα. 

Παρελαύνουν πρόσωπα όπως ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Καβάφης, ο Μίκης, ο Βασιλικός, ο Λειβαδίτης, η Ζατέλη, ο Χριστιανόπουλος, ο Σκαμπαρδώνης, η Γαλανάκη, ο Ξανθούλης και πολλοί άλλοι.

Το κοινό θα έχει μοναδική ευκαιρία να συναντηθεί με ένα πρόσωπο σεμνό, ευαίσθητο και συνάμα αυστηρό, με μια επαγγελματία που τιμά και σέβεται τη δουλειά της. ...»

 

Συμπληρώνει ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστου πως…

«... η Έφη Ξένου είναι ένα απίστευτο ταλέντο, το οποίο παράγει, και παράγει, και παράγει, χωρίς τίποτε και κανένα από τα σκίτσα της να υπολείπεται σε ποιότητα από τα πρώτα εκείνα που φιλοτέχνησε για το «Στίγμα» τον φορτισμένο Ιούνιο του 2012.

Και δεν είναι μόνο ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο απεικονίζει τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στα κείμενά μου. Είναι κυρίως η δεξιότητά της να δίνει στα πρόσωπα υπόσταση, ζωή, κίνηση, συναίσθημα. Υπάρχουν σκίτσα της τα οποία θαρρείς και είναι φωτογραφία, σαν να αιχμαλώτισε το πρόσωπο με ένα κλικ – τέτοια είναι η αξεπέραστη τεχνική της. ...»

 

Ενώ η σκιτσογράφος Μαρία Τζαμπούρα μας πληροφορεί για το μοναδικό του ταλέντου της που…

«... Ξαφνικά, βάζει αυτή την αποφασιστική πινελιά, που ποτέ δεν θα καταλάβεις πώς το κάνει, και μεταμορφώνει ένα πορτραίτο στη μορφή που όλοι αναγνωρίζουμε, όχι τόσο λόγω ομοιότητας αλλά γιατί είναι τόσο ζωντανό έτσι όπως σε κοιτάει κατευθείαν στα μάτια, που δεν μπορείς να ξεκολλήσεις το βλέμμα σου από πάνω του.

Η Έφη Ξένου αγαπάει τη ζωή και τους ανθρώπους έτσι ακριβώς όπως αγαπάει να ζωγραφίζει. Σαν παιδί. Η τέχνη της Έφης είναι ομιλούσα χωρίς λόγια. ...»

 

Ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης δηλώνει θαυμαστής της γιατί…

«... Όσες φορές κι αν επαναλαμβάνει το ίδιο πρόσωπο πάντα

υπάρχει μια καινούργια πτυχή, συνεπής όμως και στο κείμενο, στο

άρθρο, στη συνέντευξη που αποτυπώνεται στο χαρτί. Κι όμως δεν

είναι απλά συνοδευτική του κειμένου η παρουσία της αλλά

δημιουργική και τόσο ελκυστική ώστε να καρυκεύει με το πενάκι

και τα μελάνια της τα γραφόμενα. Δηλώνω απεριόριστα

θαυμαστής. ...»

 

Ενώ η ίδια μοιράζεται μαζί μας την δική της οπτική για τη δουλειά της:

«Είκοσι δύο χρόνια τώρα η κάθε μου μέρα είναι γεμάτη πρόσωπα και το κάθε πρόσωπο είναι για εμένα μία πρόκληση.Ένας άνθρωπος που πρέπει να τον μελετήσω, να τον «διαβάσω», να τον κοιτάξω στα μάτια και να δω πίσω απ' αυτά, να καταλάβω τον χαρακτήρα του και το –ακόμα πιο δύσκολο– να μπορέσω αυτό που φαντάζομαι και υποθέτω γι' αυτόν να το βγάλω στο χαρτί.

Η πορεία, πότε επιτυχής, πότε όχι, είναι πάντα ενδιαφέρουσα και μαζί βασανιστική. Σαν ένα παιχνίδι που αλλάζουν τα δεδομένα του από λεπτό σε λεπτό και που δεν ξέρεις ποτέ πώς θα εξελιχθεί. Μια μαγική –παρόλο που στην εφημερίδα γίνεται με πίεση και ασφυκτικούς χρόνους– διαδικασία τού να κάνεις ένα πρόσωπο να ζωντανεύει σιγά σιγά μέσα απ' το λευκό χαρτί. »

 

Μια εικαστική αναζήτηση των ανθρώπων πίσω από τις λέξεις.

 

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

Αντώνης Καρακούσης δ/ντής εφημ. «Το Βήμα της Κυριακής»

Γιάννης Ξανθούλης συγγραφέας

Σπύρος Ορνεράκης σκιτσογράφος

Γιώργος Παπαχρήστος δημοσιογράφος

Μαρία Τζαμπούρα σκιτσογράφος

 

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου.

 

Είσοδος ελεύθερη

 

Λίγα λόγια για την σκιτσογράφο

Η Έφη Ξένου γεννήθηκε στον Παλαμά Καρδίτσας. Όταν ήταν παιδί ζωγράφιζε όλη μέρα και ήθελε να γίνει νηπιαγωγός. Έγινε νηπιαγωγός, δίδαξε για οκτώ χρόνια και τελείως τυχαία ήρθε σ’ επαφή με το σκίτσο. Παραιτήθηκε απ’ το Δημόσιο το 1996, φοίτησε στη σχολή Ορνεράκη ως το 1997, και μετά ήρθε στη ζωή της ο «Τύπος», και το γελοιογραφικό πορτρέτο. Δούλεψε στην εφημερίδα ΓΝΩΣΗ, στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ και την παραπολιτική στήλη «Πανδώρα» (που αγάπησε ιδιαίτερα), εικονογράφησε τα εξωφύλλα του περιοδικού ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ και τη στήλη «Βηματοδότης» –και όχι μόνο– για το Κυριακάτικο ΒΗΜΑ. Στη συνέχεια δούλεψε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ. Επέστρεψε στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ και σήμερα σκιτσογραφεί και στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Έχει λάβει μέρος σε αρκετές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει ζωγραφίσει μέχρι τώρα τουλάχιστον 12.000 πορτρέτα!

 

Διάρκεια έκθεσης έως 20 Απριλίου, 2020

 

Πληροφορίες για την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε και στο εδώ

Όλη την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ

Το λεύκωμα μπορείτε να το βρείτε και εδώ