x
NEW IANOS E-SHOP
return to new ianos.gr
 
 

Τελική αποστολή: Εξετελέσθη!

 

Ο ΙΑΝΟS, σε συνέχεια των περσινών διαγωνισμών «Η Αθήνα και το Βιβλίο», πραγματοποίησε για δεύτερη συνεχή χρονιά Διαγωνισμούς Φωτογραφίας και Διηγήματος με θέμα: «Αντιθέσεις».

 

Χθες, Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, σε έναν ΙΑΝΟ, ασφυκτικά γεμάτο από φίλους του βιβλίου, του ΙΑΝΟΥ και λάτρεις της γραφής ανακοινώθηκαν οι μεγάλοι νικητές του διαγωνισμού διηγήματος.

 

Η βραδιά ξεκίνησε με την κριτική επιτροπή τους Γιάννη Ξανθούλη (συγγραφέα), Κωνσταντίνο Μπούρα (ποιητή) και Διονύση Μαρίνο (συγγραφέα) να ανακοινώνει στους παρευρισκόμενους το σκεπτικό επιλογής των νικητών.

 

Ακολούθως ανακοινώθηκαν τα ονόματα των πενήντα πέντε (55) διηγημάτων που ξεχώρισαν τα οποία και σας παραθέτουμε με αλφαβητική σειρά:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΛΕΥΡΙΔΗ, ΛΙΑ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ, ΝΑΥΣΙΚΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΟΝΤΑΚΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ, ΤΑΚΗΣ ΓΕΡΑΡΔΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΟΝΙΔΑΚΗΣ, ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ, ΜΑΙΡΗ ΔΑΟΓΛΟΥ, ΟΛΓΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΙΓΚΑΣ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΑΧΑΡΟΣ, ΊΡΙΣ ΆΝΝΑ ΖΕΡΒΟΎ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΘΕΟΛΟΓΙΤΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΑΒΟΣ, ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΣΤΡΑΝΤΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ, ΛΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΤΣΙΟΣ, ΑΝΝΙΤΑ ΛΟΥΔΑΡΟΥ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΝΙΟΥΔΑΚΗ, ΆΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΑΤΕΝΙΔΗΣ,  ΦΑΝΗ ΜΑΤΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΗΛΙΑΣ ΜΕΡΑΜΒΕΛΙΩΤΑΚΗΣ, ΕΥΑ ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΥ, ΕΥΗ ΜΥΛΩΝΑΚΗ, ΘΩΜΑΣ ΜΥΛΩΝΑΣ,  ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΑΟΥΜ,  ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΟΙΒΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΜΙΧΕΛΑΚΗΣ, ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΠΙΠΙΝΗ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΛΟΥΣΙΟΥ, ΚΙΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΟΥ, ΛΟΥΚΙΑ ΣΟΥΓΙΑ, ΙΩΑΝΝΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΙΝΑ ΣΠΥΡΑΤΟΥ,  ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΡΙΓΑΖΗ, ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΣΟΥΓΕΝΗ, ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΦΑΣΟΥΛΗ, ΕΛΠΙΔΑ ΦΟΥΛΙΔΟΥ, ΤΑΤΙΑΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΙΑ, ΜΑΡΙΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΟΥ

 

Τα διηγήματα των νικητών του διαγωνισμού βρίσκονται στον ειδικό συλλεκτικό τόμο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις IANOSμε τίτλο «Αντιθέσεις».

 

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο θα βρείτε εδώ

 

Κατά την διάρκεια της βραδιάς αναγνώστηκαν και τα 10 διηγήματα που κρίθηκαν παμψηφεί άριστα από την κριτική επιτροπή. Τα διηγήματα αυτά ανήκουν στους:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΟΝΤΑΚΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ,  ΤΑΚΗΣ ΓΕΡΑΡΔΗΣ, ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ, ΌΛΓΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΑΒΟΣ, ΛΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΑΟΥΜ, ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΦΑΣΟΥΛΗ, ΤΑΤΙΑΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΙΑ

 

Λίγα λόγια για τον Διαγωνισμό Διηγήματος από τα μέλη της κριτικής επιτροπής

 

Δεύτερη χρόνια ήδη φέτος κι ο διαγωνισμός διηγήματος του Ιανού είναι πλέον θεσμός. Με πάνω από 600 συμμετοχές (!!!) είχαμε τη χαρά και την αγαλλίαση να ενσκήψουμε σε ένα εκτενέστατο πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας στα χρόνια της Κρίσης, στις νέες κυρίως φωνές που επιζητούν να βρουν και να κατακτήσουν τη δική τους θέση στον ήλιο της Λογοτεχνίας φωτίζοντας από τη δική τους οπτική γωνία αυτό που λέμε Κρίση (κυρίως πολιτισμική αλλά και οικονομική). Ο θεματικός άξονας «Αντιθέσεις» έδωσε την αφορμή σε όλους (ουδείς ήτο εκτός θέματος) να μιλήσουν για τον Έρωτα, το Θάνατο, την ανασφάλεια, την αγωνία, τη μιζέρια, τους εύλογους φόβους και τις άλογες φοβίες, να σκιαγραφήσουν με τον παραστατικότερο τρόπο τα καθημερινά αδιέξοδα και τις αναπόφευκτες συγκρούσεις («όπου υπάρχει φτώχεια υπάρχει γκρίνια»). Ελάχιστα καταφεύγουν στο φανταστικό κι ένα πολύ μικρό ποσοστό των κρινομένων υποβληθέντων διηγημάτων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «λογοτεχνία φυγής». Το αντίθετο. Λες κι έχουμε έναν παντεπόπτη αφηγητή με χίλια μάτια και χίλιες φωνές (τον μυθικό Άργο ίσως, από την «Προμήθεια» του Αισχύλου που κυνηγάει την ταλαίπωρη Ιώ). Αν συνθέσουμε αυτά τα ψήγματα έχουμε μια γενικότερη εικόνα της καθημερινής ζωής στην Ελλάδα των αρχών του εικοστού αιώνα, τόσο πειστική και γλαφυρή που θα μπορούσαμε να αναφωνήσουμε «έτσι θα μιλούσε η πραγματικότητα, αν μιλούσε». Πέρα από τις διακρίσεις των καλύτερων πενήντα κι από αυτά των δέκα αρίστων, όλα τα διηγήματα άξιζαν της εντατικής προσοχής και της ακάματης προσπάθειάς μας να μην αδικηθεί κανένας βαθμολογώντας και βγάζοντας μέσους όρους και συζητώντας τόσο αναλυτικά κι εξαντλητικά που μπορούμε να έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας πως πράξαμε το βέλτιστο. Και του χρόνου. Με αγάπη κι αφοσίωση στην πνευματική ζωή του τόπου, εμβαπτιζόμενος διαρκώς στην «περιρρέουσα ατμόσφαιρα».

Κωνσταντίνος Μπούρας, ποιητής

 

Αν η πρώτη φορά κάθε πράγματος φέρει τη σημάδι του πειραματισμού και της χαρτογράφησης των ορίων, η επανάληψή του προσφέρει πιο ασφαλή συμπεράσματα και σίγουρα μια εμπειρία που είναι χρήσιμη.

Ο διαγωνισμός του Ιανού σε τούτη τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διεξαγωγής του, εκτός ότι απέκτησε το χαρακτήρα θεσμού, έγινε ακόμη πιο επιτυχημένος. Πήραμε στα χέρια μας περισσότερα διηγήματα, καλύτερης ποιότητας  και με μεγαλύτερη προσπάθεια να βρίσκονται κοντά στη θεματική που είχε δοθεί εξαρχής.

Η έννοια των αντιθέσεων, καίτοι υπάρχει στην καθημερινότητά μας, αποδεικνύεται δύσκολο θέμα να το διαχειριστείς λογοτεχνικά. Και σίγουρα γίνεται απείρως πιο δύσκολο να πρέπει να το κάνεις με λίγες λέξεις. Είναι πρόδηλο πως για να χτίσει κανείς μια ισχυρή αντίθεση (άρα να έχει αναπτύξει γερά τους χαρακτήρες και τους καταστάσεις που θα συγκρουστούν και θα προκαλέσουν τον απαραίτητο σπινθήρα) χρειάζεται άπλα, χώρο, περισσότερες λέξεις.

Ακόμη κι έτσι, όμως, τα περισσότερα διηγήματα (ακόμη κι αυτά που δεν μπήκαν στην πρώτη 50άδα), στην πλειονότητά τους, κατάφεραν να διαχειριστούν με επιτυχία το θέμα. Προφανώς και κάποια το πέτυχαν καλύτερα γι’ αυτό και πέρασαν την τελική ευθεία.

Η βαθμολόγηση δεν ήταν εύκολη (ποτέ δεν είναι εύκολη), καθώς πρέπει να ελέγξεις μικρολεπτομέρειες, σχεδόν αφανείς διά γυμνού οφθαλμού. Το κάναμε, όπως και πέρυσι, με σεβασμό προς τους συγγραφείς και την προσπάθειά τους, αλλά και ευθύνη προς τους ανθρώπους του Ιανού που μας εμπιστεύτηκαν. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η τελική μας κρίση δεν θα εκληφθεί ως απόρριψη από τους συγγραφείς που δεν κατάφεραν. Η περιπέτεια της γραφής δεν τελειώνει ποτέ και σίγουρα όχι από έναν διαγωνισμό. Η πραγματική επιτυχία, άλλωστε, δεν βρίσκεται εκεί, αλλά στο ρίγος που μπορούν να προκαλέσουν οι λέξεις μας στους αναγνώστες. Αυτοί θα είναι πάντα οι τελικοί κριτές μας.

Διονύσης Μαρίνος, συγγραφέας

 

Αντιθέσεις από γραπτό σε γραπτό. Αντιθέσεις κι εκπλήξεις για το πόσοι άνθρωποι καταπιάνονται με τον λόγο για να εκφραστούν, συνήθως στο περιθώριο της καθημερινότητάς τους.

Άσχετα από βαθμολογίες και προτιμήσεις – έπρεπε να διαλεχτούν αυστηρά πενήντα και πλέον κείμενα – ένιωσα συγκίνηση με την κατάθεση ψυχής πολλών-πολλών συμμετεχόντων, που, φαντάζομαι, πως δεν θα αργήσουν να βρουν τον δρόμο τους. Τους το εύχομαι.

Γιάννης Ξανθούλης, συγγραφέας

 

Ευχαριστούμε θερμά τους συμμετέχοντες και το κοινό που αγκάλιασαν και αυτή την πρωτοβουλία του ΙΑΝΟΥ.

 

Ένας διαγωνισμός που έγινει «θεσμός»...

Για να δείτε την χθεσινή παρουσίαση Πατήστε εδώ