Στη Θεσσαλονίκη για 11η συνεχή χρονιά, θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2014. Πρόκειται για ένα σημαντικό θεσμό, ένα πολιτιστικό γεγονός, το οποίο αποτελεί συνέχεια των επιτυχημένων εκθέσεων των 10 τελευταίων ετών και αναμένεται να προσελκύσει το βιβλιόφιλο κοινό που θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη.

Η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο HELEXPO με νέο φορέα υλοποίησης το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) και συνδιοργανωτές τη ΔΕΘ-HELEXPO, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) και το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει παράλληλες δράσεις, αφιερώματα, συζητήσεις για την ποίηση, τη λογοτεχνία, την επιστήμη και τις τέχνες, έχοντας στο επίκεντρο τον πολιτισμό με κύριο πρωταγωνιστή το βιβλίο. Πρόκειται για μία τετραήμερη γιορτή με στόχο την προσέγγιση ευρέος φάσματος του βιβλιόφιλου κοινού και όχι μόνο.

Στο πολιτιστικό πρόγραμμα της έκθεσης περιλαμβάνονται συνολικά περισσότερες από 230 εκδηλώσεις εντός αλλά και εκτός του χώρου της ΔΕΒΘ, και πρόκειται να συμμετάσχουν προσωπικότητες από το χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα αναμένεται να συμμετάσχουν 137 Έλληνες για το γενικό πρόγραμμα και 60 για το πρόγραμμα της παιδικής και εφηβικής γωνιάς καθώς και 35 λογοτέχνες, λόγιοι και δημιουργοί από άλλες χώρες.

Τιμώμενη χώρα φέτος είναι το Ισραήλ με την παρουσία σημαντικών συγγραφέων και ποιητών καθ’ όλη τη διάρκεια της Έκθεσης.

Συνολικά θα συμμετάσχουν 218 εκθέτες μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι από το χώρο του βιβλίου-κυρίως εκδότες από 14 χώρες του εξωτερικού. Το πολυαναμενόμενο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει μία σειρά εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων: παρουσιάσεις Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, φεστιβάλ ποίησης, φεστιβάλ κόμικς, θεματικά αφιερώματα, συζητήσεις, στρογγυλά τραπέζια, ημερίδες, συνέδρια, εργαστήρια, επαγγελματικές συναντήσεις, εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς, παράλληλες πολιτιστικές δράσεις στην πόλη κ.ά.

 

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

Θεματικό Αφιέρωμα «Ευρώπη: ταυτότητα και ετερότητα» με αφορμή την Ελληνική Προεδρία

Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης

Φεστιβάλ Κόμικς

Tιμητικό αφιέρωμα στον Κύπριο ποιητή Κώστα Μόντη (με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του),

Tιμητικό αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα δημιουργό Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατό του),

Παιδική και Εφηβική Γωνιά

Παράλληλο πολιτιστικό πρόγραμμα «Εκτός των Τειχών»

 

O IANOS στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ο IANOS αναγνωρίζοντας τη σημασία του ενδεκαετούς θεσμού της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης ως πολιτιστικού γεγονότος, έχει δυναμική παρουσία σε όλη τη διοργάνωση. Πιο συγκεκριμένα:

Το Σάββατο 10 Μαΐου 2014, ώρα 12:00 στο Φιλολογικό καφενείο περίπτερο 13 οι εκδόσεις IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο “28+Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης” της Ξανθίππης Σκάρπια-Χόιπελ.

Την ίδια ημέρα στις 19:00, στο Φιλολογικό καφενείο- περίπτερο 13, οι εκδόσεις IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο “Με το βλέμμα στο μέλλον” του Δημήτρη Γαρούφα.

Την Κυριακή 11 Μαΐου 2014 στις 12:00, στην αίθουσα Ιουλία Ιατρίδη- περίπτερο 13 οι εκδόσεις IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο “Η ελληνικότητα ως ποιότητα και ως ντροπή”, του Χρήστου Γιανναρά.

 Το απόγευμα της Κυριακής 11 Μαίου στις 19:00, στην αίθουσα Κώστας Μόντης- περίπτερο 15, οι Εκδόσεις Καστανιώτη και ο IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο Οι κεραίες της εποχής μου ΙΙ” του Ανταίου Χρυσοστομίδη.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της διοργάνωσης : www.tbf.gr.

 

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Πέμπτη 15:00 - 21:00 / Παρασκευή και Κυριακή 10:00 - 21:00 / Σάββατο 10:00 – 22:00

Είσοδος Ελεύθερη