x
NEW IANOS E-SHOP
return to new ianos.gr
 
 

Σαββατοκύριακο εν όψει και δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε αυτήν την εβδομάδα χωρίς μια πρόταση για τους φίλους μας της Βορείου Ελλάδος.

 

Το Φεστιβάλ Ολύμπου διοργανώνεται και φέτος για 47η χρονιά και το πρόγραμμα του είναι, όπως κάθε χρόνο, ιδιαίτερο, πολύπλευρο και προσεγμένο. Έχοντας ήδη διανύσει την 1η εβδομάδα εκδηλώσεων δεν μπορούσαμε να μην σταθούμε σε μια εκδήλωση που φέρνει κοντά Θεσσαλονίκη, Πιερία και Τσεχία.

Αύριο λοιπόν, Σάββατο 7 Ιουλίου και ώρα 21:30, στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα μας «ταξιδέψει» με τις νότες του πιανίστα Πάρι Τσενίκογλου και με την καθοδήγηση του μαέστρου Βλαδίμηρου Συμεωνίδη σε τόπους και χρόνους μακρινούς, κάπου στην Τσεχία. Και οι δύο καλλιτέχνες προέρχονται από τον νομό Πιερίας.

Τιμώμενη χώρα του φετινού Φεστιβάλ είναι η Τσεχία και έτσι, αναπόφευκτα, στο πρόγραμμα της βραδιάς δεσπόζει η επιβλητική «Συμφωνία του Νέου Κόσμου» του Αντονίν Ντβόρζακ, ένα από τα σημαντικότερα συμφωνικά έργα όλων των εποχών, όπου ο κορυφαίος Τσέχος δημιουργός αναμειγνύει νέγρικα τραγούδια και ινδιάνικους χορούς με λαϊκές μελωδίες από όλη την Ευρώπη.

Το πρόγραμμα ξεκινά με την Εισαγωγή από την πασίγνωστη όπερα του Μότσαρτ «Ντον Τζιοβάνι», η οποία ανέβηκε για πρώτη φορά στην Πράγα, ως αποτέλεσμα της ευαρέσκειας του δημιουργού της για τη θερμή υποδοχή με την οποία είχε υποδεχτεί η πόλη τους «Γάμους του Φίγκαρο». Ο ιδιοφυής Μότσαρτ χρειάστηκε λίγες μόνο ώρες, το τελευταίο βράδυ πριν την επίσημη πρεμιέρα της όπερας, για να γράψει την Εισαγωγή της, αφού όπως είπε δείχνοντας το κεφάλι του στους κατάπληκτους διοργανωτές «είναι από καιρό γραμμένη εδώ».

Ο Πάρις Τσενίκογλου ερμηνεύει το ρομαντικό «Κοντσέρτο για πιάνο» του Σούμαν, το οποίο ο σπουδαίος Γερμανός συνθέτης έγραψε για τη σύζυγό του Κλάρα σε μία από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους της πολυτάραχης ζωής του. Πρόκειται για ένα από τα πλέον γνωστά έργα του σχετικού ρεπερτορίου, το οποίο ξεκινά με έντονη λυρική διάθεση και καταλήγει σε έναν καταιγισμό συναισθημάτων χαράς και ευτυχίας.

 

Ένα ταξιδιάρικο βράδυ Σαββάτου έρχεται...

 

Πρόγραμμα:
Wolfgang Amadeus Mozart: Εισαγωγή από ‘Don Giovanni’
Robert Schumann: Κοντσέρτο για πιάνο σε λα ελάσσονα, έργο 54
Antonin. Dvořák: Συμφωνία αρ.9 σε μι ελάσσονα (του Νέου Κόσμου)

 

Διεύθυνση ορχήστρας: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης

Πιάνο: Πάρις Τσενίκογλου

 

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 10€

Για παιδιά και μαθητές Ωδείων: 5 ευρώ

 

Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ εδώ

 

Για όσους ενδιαφέρονται ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου προτίθεται να μισθώσει πούλμαν τα οποία θα ξεκινήσουν από τον Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης στις 19:00 το απόγευμα της συναυλίας και θα αναχωρήσουν από το Δίον μετά το πέρας της συναυλίας με προορισμό και πάλι τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης.

Αν υπάρξει ενδιαφέρον ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου θα διαθέσει και ξεναγό για μια δωρεάν ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο του Δίου.

 

Εισιτήριο με επιστροφή 10€

Δηλώσεις - Κρατήσεις εδώ