x
NEW IANOS E-SHOP
return to new ianos.gr
 
 

To IANOS Magazine υποδέχεται στη νέα του ενότητα, με καταξιωμένους συγγραφείς και φίλους της Αλυσίδας Πολιτισμού IANOS και το αγαπημένο τους βιβλίο, την Χριστίνα Παρίση.

 

Μας γράφει για το βιβλίο του Ντράγκαν Βέλικιτς, «ο Ιχνηλάτης» από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

 

Ακολουθεί το κείμενο της Χριστίνας Παρίση.

 

Συμβαίνει μερικές φορές να διαλέξουμε από το πάγκο του βιβλιοπωλείου ένα βιβλίο για το οποίο δεν ξέρουμε τίποτα. Λες και το ένστικτο μας οδηγεί. Αυτό μου συνέβη με το βιβλίο του Σέρβου συγγραφέα  Ντράγκαν Βέλικιτς, «ο Ιχνηλάτης».

 

Ο αφηγητής, με αφορμή το θάνατο της μητέρας του, μιας γυναίκας με ισχυρή προσωπικότητα αλλά και ιδιαίτερο χαρακτήρα η οποία τον έχει επηρεάσει πάρα πολύ,  αρχίζει να ξετυλίγει το νήμα της μνήμης του. Συνεχή φλας μπακ διατρέχουν το ποτάμι των αναμνήσεων του, που δεν είναι γραμμικές αλλά ξεπηδούν από διαφορετικούς χρόνους και τόπους. Τα πρόσωπα, οι χώροι, τα γεγονότα, οι πολιτικές αλλαγές, οι μετακινήσεις πληθυσμών, είναι το σενάριο της ζωής του όπου πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η μητέρα του από την οποία προσπαθεί να απελευθερωθεί από τον τρόπο σκέψης της. Άλλο σημαντικό πρόσωπο είναι ο Γιόσιπ Μάλεσα, γνωστός ωρολογοποιός και προσωπικός συντηρητής των ρολογιών του Τίτο, άνθρωπος γλεντζές, με αδυναμία στις γυναίκες, γενναιόδωρος και δεινός κυνηγός που προσφέρει απλόχερα τα λάφυρα του κυνηγιού στους φίλους του. Ακολουθεί η Λιζέτα Μπενεντέτι με τη μυθιστορηματική ζωή της, εγκαταστημένη σε παιδική ηλικία στη Θεσσαλονίκη με τους γονείς της τους οποίους χάνει στην μεγάλη και καταστροφική για την πόλη πυρκαγιά  του 1917, ενώ εκείνη βρισκόταν σε οικοτροφείο στη Βιέννη κι έτσι σώθηκε. Η πορεία της ζωής της από εκεί και πέρα είναι περιπετειώδης και αμφιλεγόμενη. Η ίδια πολώνει το ενδιαφέρον των ανδρών και κυρίως του ήρωά μας ο οποίος την γνωρίζει τυχαία σε πολύ νεανική ηλικία αλλά δεν φεύγει από το μυαλό του σε όλη του τη ζωή. Ένα άλλο πρόσωπο, όχι όμως πρωταγωνιστικό, είναι ο πατέρας του αφηγητή, ανθυποπλοίαρχος του Γιουγκοσλαβικού Πολεμικού Ναυτικού ο οποίος εκπίπτει από το βαθμό του, θύμα των ιστορικών αλλαγών που υπέστη η χώρα του μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, τη λήξη της Αγγλοαμερικανικής διοίκησης και στη συνέχεια την κυριαρχία του Τίτο και του Μιλόσεβιτς στην κομμουνιστική πλέον Γιουγκοσλαβία. Βέβαια, σε μια τόσο ταραγμένη εποχή τα θύματα είναι, όπως πάντα, οι πολίτες.

 

Στο μυθιστόρημα με εντυπωσίασαν οι περιγραφές των μετακινήσεων των κατοίκων. Κάθε τόσο έπρεπε να ξεριζώνονται από τον τόπο τους. να αλλάζουν πόλη, να ζουν σαν μετανάστες μέσα στην ίδια τους την πατρίδα, σε φτηνά ξενοδοχεία, σε υπόγεια και σε στενόχωρα σπίτια. Σε όλο το βιβλίο ο ήρωάς μας απαριθμεί ονόματα ξενοδοχείων στα οποία έμενε κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αυτό ακριβώς είχε κάνει και η μητέρα του, καταγράφοντάς τα σε ένα ημερολόγιο που της είχαν κλέψει κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού από το βαγόνι ενός τραίνου. Η επιρροή ορισμένων ανθρώπων πάνω μας φαίνεται και από τις συνήθειες που μας μεταβιβάζουν.

 

Το μυθιστόρημα του Ντράγκαν Βέλικιτς «ο Ιχνηλάτης» είναι ένα βιβλίο που, όταν το τελειώσεις και το κλείσεις, σε απασχολεί για πολύ καιρό. Έχεις ταξιδέψει μαζί του στην ανθρώπινη ψυχή σε καταστάσεις οριακές όπου όμως κατοικούν ακόμα η τρυφερότητα, η αλληλεγγύη, ο πόνος της απώλειας, η αναγκαστική αποδοχή όσων μας πληγώνουν, η ανάγκη για έρωτα και αγάπη. Έχεις διαπιστώσει και πάλι πως η μοίρα των ανθρώπων εξαρτάται από τις αποφάσεις των ισχυρών, με απώτερο σκοπό το εκάστοτε συμφέρον τους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ολόκληροι λαοί να ξεριζώνονται από τον τόπο τους για να γλυτώσουν από πολέμους, βάρβαρα ή απηρχαιωμένα ήθη και φυλακές, ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή. Είναι ένα βιβλίο συγκινητικό που αφυπνίζει τις συνειδήσεις, αλλά και πολύ επίκαιρο στις μέρες μας.

 

Χριστίνα Παρίση

 

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο μπορείτε να βρείτε εδώ

https://www.ianos.gr/person/belikits-ntragkan-0113769.html/