Μια αισιόδοξη πρόταση από το κατάστημα της Αριστοτέλους!

 

Η φιλοσοφία στην ζωή μας μπορεί να φαντάζει πολυτέλεια σήμερα αλλά δεν είναι. Στοχασμοί όπως τι είναι η χαρά πώς μπορώ να είμαι αισιόδοξος ή το γέλιο μπορεί να με βοηθήσει πραγματικά να αλλάξω διάθεση, μας απασχολούν καθημερινά και εμάς αλλά απασχόλησαν και τους προγόνους μας.

Τον  Επίκουρο έναν -από τους μεγάλους  έλληνες φιλοσόφους μας - τον απασχόλησε ένα πολύ σημαντικό ερώτημα: πώς μπορεί κανείς να ζήσει τη βέλτιστη δυνατή ζωή, ειδικά από τη στιγμή που έχουμε μόνο μία.  Η απάντηση που έδωσε, μετά από πολυετή εμβριθή στοχασμό ήταν ότι η ζωή που θα ζήσουμε πρέπει να είναι ευτυχισμένη για να είναι βέλτιστη. 

Αυτό μπορεί να φαντάζει σαν απόφθεγμα σοφίας και αστόχαστο ωστόσο πρόκειται απλώς για την αφετηρία του στοχασμού του πάνω στα πιο δυσχερή και περίπλοκα ερωτήματα: σε τι συνίσταται μια ευτυχισμένη ζωή, ποιες χαρές και ποιές απολαύσεις παρέχουν αληθινή και διαρκή ικανοποίηση καθώς και το κεφαλαιώδες ερώτημα γιατί και πώς εμποδίζουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας να ευτυχήσει.

Οι φιλοσοφία των Στωικών γενικότερα μας έχει διδάξει ότι τα αρνητικά συναισθήματα και το μεγαλύτερο μέρος από αυτό που ονομάζουμε "στρες" δεν προκαλούνται από τις εξωτερικές καταστάσεις και από τα γεγονότα καθαυτά, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εξωτερικό  κόσμο.

Οι αρχαίοι έλληνες –από τους οποίους μόνο να διδαχθούμε μπορούμε-πίστευαν επίσης ότι ο Γέλωτας, μαζί με τον Πόθο και την Ηδονή, ήταν τα δώρα της θεάς Αφροδίτης προς τους ανθρώπους. Ο Ιπποκράτης ως γιατρός πίστευε και στη θεραπευτική αξία του γέλιου.

Όλοι λοιπόν συμφωνούμε ότι θέλουμε να ζούμε και να περνάμε καλά. Να νιώθουμε ωραία και να χαιρόμαστε, να απολαμβάνουμε τη ζωή παίρνοντας από αυτήν όλα όσα μπορεί να μας δώσει, να είμαστε αισιόδοξοι γεμάτοι ελπίδα και προσμονή για το καλύτερο.

E, λοιπόν στον δρόμο για να καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε αυτά που έχουμε στο μυαλό μας να -αισιοδοξούμε , να  ελπίζουμε, να απολαμβάνουμε- θα μας βοηθήσει σίγουρα η μεγάλη βιβλιογραφία που αφορά όλα όσα είπαμε παραπάνω .

Όλοι εμείς που διαλέξαμε τις πηγές που παραθέτουμε για ανάγνωση σας ευχόμαστε καλό ταξίδι και εποικοδομητικό.

 

Σας περιμένουμε στο καταάστημα της Αριστοτέλους 7 με αισιοδοξία, χαρά, γέλιο και ελπίδα!