Η τραγωδία που γέννησε το νεοφασισμό.

21 Απριλίου 1967: Μια ανοιξιάτικη μέρα που έμελλε να αλλάξει την ιστορία της ελληνικής κοινωνίας. Το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, ή αλλιώς η δικτατορία κράτησε μια εφταετία, στην οποία η Ελλάδα έζησε τόσο αισχρές καταστάσεις, που ακόμα και ο χρόνος είναι αδύνατο να τις σβήσει. Βασανιστήρια, χαφιεδισμός, απαγορεύσεις, καταπίεση και τρομοκρατία είναι οι λέξεις που μπορούν να περιγράψουν με ακρίβεια την κατάσταση που επικρατούσε.

Τα γεγονότα είναι πάνω κάτω γνωστά σε όλους. Οι αληθινές μαρτυρίες όμως όχι. Ο Περικλής Κοροβέσης μέσα από το βιβλίο του Ανφρωποφύλακες, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις των συναδέλφων, καταθέτει από πρώτο χέρι την προσωπική του μαρτυρία για όσα έζησε κατά τη διάρκεια της χούντας. Ανατριχιαστικές και σκληρές περιγραφές που απεικονίζουν ρεαλιστικά την φρίκη που ζούσαν όσοι δεν έσκυβαν το κεφάλι.

Η 21η Απριλίου είναι η μέρα που γεννήθηκε ο νεοφασισμός στην Ελλάδα. Στη μελέτη του Γιάννη Κατρή με τίτλο Η γέννηση του νεοφασισμού στην Ελλάδα, από τις εκδόσεις Παπαζήση, φωτίζονται  πολύ ουσιαστικά γεγονότα που ξεκίνησαν με τη χούντα και φτάνουν ως τις μέρες μας.