Την έννοια του «Μουσείου» συχνά την συνδέουμε με ένα αποστειρωμένο και ήσυχο περιβάλλον, με εκθέματα, που ενώ άντεξαν στο πέρας του χρόνου, δεν μας συγκινούν πάντα.

 

Κι όμως! Δεν είναι όλα τα μουσεία έτσι.

Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα αποτελεί παράδειγμα: Με αφορμή την συμμετοχή του στο «2ο Παιδικό Φεστιβάλ υγιεινής διατροφής και αθλητισμού» ανατρέξαμε λίγο στις δράσεις του Ιδρύματος και έγινε ξεκάθαρο πως δεν είναι απλά ένα... μουσείο. Για αυτό και αποφασίσαμε να σας δώσουμε λίγες περισσότερες πληροφορίες για την δράση του!

 

Το 1999 συστάθηκε από το σωματείο «Οι Φίλοι του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα» το κοινωφελές Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Σκοποί του Ιδρύματος είναι η διατήρηση και διάδοση της μνήμης των αγώνων του Ελληνισμού για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, ιδιαίτερα του Μακεδονικού Αγώνα, και η επιστημονική μελέτη της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Μακεδονίας.

Λειτουργεί με δύο βραχίονες:

 

1.Τον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου, που συγκεντρώνει, διασώζει και εκθέτει κειμήλια, προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφικά αρχεία σχετικά με το Μακεδονικό Αγώνα,

και

2.το Κέντρο Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (Κ.Ε.Μ.Ι.Τ.), που έχει ως σκοπό την επιστημονική μελέτη, παρουσίαση και διάδοση της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Μακεδονίας.

 

Το Μουσείο υπήρξε το πρώτο στη Θεσσαλονίκη που εφάρμοσε ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 στους χώρους του αλλά και στις σχολικές αίθουσες ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, το οποίο ανέλαβε ομάδα εθελοντριών οδηγών και εκπαιδευτριών του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών.

Βασική τους αντίληψη ότι το μουσείο αποτελεί έναν χώρο, όπου ο πολιτισμός όχι μόνο προβάλλεται, αλλά και συν-δημιουργείται.

 

Προγράμματα του:

A) «Η Θεσσαλονίκη Θυμάται»

Το πρόγραμμα προσκαλεί τα σχολεία να επισκεφθούν και να εξερευνήσουν τα νεκροταφεία της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων και να ανταποκριθούν δημιουργικά σε αυτή την εμπειρία, με αφορμή την επέτειο εκατό χρόνων από το Μακεδονικό Μέτωπο κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Το πρόγραμμα δίνει παράλληλα στους μαθητές την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την εποχή και να προσεγγίσουν δια-θεματικά το θέμα της «μνήμης» αξιοποιώντας πληροφορίες τόσο από τον εκθεσιακό όσο και από τον ερευνητικό χώρο (βάση δεδομένων) του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων (www.cwgc.org). Ως θέμα, η επίσκεψη εκθέσεων και ιστορικών μνημείων, προσφέρει στα παιδιά εκτός από ένα ταξίδι στην ιστορία και τη δυνατότητα ενεργοποίησης και προώθησης της δημιουργικότητάς τους. Το πρόγραμμα συνδέεται με θεμελιώδεις διαθεματικές έννοιες όπως η ιστορία, η μνήμη, η τέχνη, η πληροφορία, η επικοινωνία, η δομή, η οργάνωση και η αλληλεπίδραση. Τα παιδιά αναζητούν, μαθαίνουν, εμπνέονται και μεταδίδουν τα δικά τους μηνύματα, γράφουν ποίηση, βλέπουν πίνακες ζωγραφικής και αυτό-επιβεβαιώνονται καθώς μοιράζονται τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις και τις δημιουργίες τους με την υπόλοιπη τάξη ή την οικογένειά τους. Το πρόγραμμα αποτελείται από τρείς βασικούς πυλώνες, ενώ δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να πραγματοποιήσει μέρος της εργασίας και της προετοιμασίας για την επίσκεψη στα Στρατιωτικά Κοιμητήρια μέσα στην τάξη με τη βοήθεια του εγχειριδίου, «Η Θεσσαλονίκη Θυμάται».

 

Ο πρώτος πυλώνας: του προγράμματος αφορά στην επίσκεψη της τάξης στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, όπου μετά από σχετική ξενάγηση δίνεται στους μαθητές το γενικότερο πλαίσιο σε σχέση με τον χώρο και το χρόνο (Μακεδονία-Θεσσαλονίκη: Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α' Παγκόσμιος Πόλεμος 1915-18). Κατά την επίσκεψη στο Μουσείο δίνεται επίσης η ευκαιρία στους μαθητές να πραγματοποιήσουν έρευνα σχετικά με τη λογοτεχνική και εικαστική παραγωγή της εποχής και τα νεκροταφεία της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων στη Θεσσαλονίκη καθώς και περισσότερες πηγές και υλικό με το οποίο θα μπορέσουν να δουλέψουν μαζί με τους υπεύθυνους δασκάλους/καθηγητές μέσα στην τάξη με σκοπό να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν το δικό τους ατομικό ή ομαδικό έργο το οποίο μπορούν να παρουσιάσουν στην τάξη τους κατά την επίσκεψή τους στα στρατιωτικά νεκροταφεία.

 

Ο δεύτερος πυλώνας: περιλαμβάνει την επίσκεψη των μαθητών σε ένα από τα στρατιωτικά νεκροταφεία της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων (στη Μίκρα, ή εναλλακτικά στα νεκροταφεία της Lembet Road-στην οδό Λαγκαδά), όπου οι μαθητές περιηγούνται στον χώρο, εντοπίζουν τους στρατιώτες ή τις νοσοκόμες που ξεχώρισαν κατά την έρευνά τους, μιλούν για τα συναισθήματά τους, και παρουσιάζουν τη δουλειά τους όπως την οργάνωσαν μέσα στην τάξη τους.

Ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη ενότητα οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δουλέψουν περισσότερο πάνω στο πρόγραμμα με τη βοήθεια του εγχειριδίου "Η Θεσσαλονίκη Θυμάται".

 

Ο τρίτος πυλώνας: του προγράμματος περιλαμβάνει τη συμμετοχή των έργων των μαθητών στον μεγάλο διεθνή διαγωνισμό ποίησης τέχνης και μουσικής που πραγματοποιούμε στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον βρετανικό κοινωφελή οργανισμό Never Such Innocence που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων σε σχέση με την ιστορία και την κληρονομιά που μας άφησε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, μέσα από τις τέχνες. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 9-16 ετών από όλη την Ελλάδα και τους προσκαλεί να αντλήσουν έμπνευση από τους 12.000 Βρετανούς στρατιώτες που χάθηκαν στο Μακεδονικό Μέτωπο πολεμώντας στο πλευρό των Ελλήνων, των Γάλλων και των Σέρβων και των Ιταλών και να δηλώσουν τη δική τους συμμετοχή μαζί με άλλους μαθητές από όλο τον κόσμο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες: 09.00 - 14.00 Τηλ: 2310 223073, e-mail: info@imma.edu.gr.

Το πρόγραμμα αποτελεί συνεργασία του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, του British Council, της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων (Commonwealth War Graves Commission—CWGC) και της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, υπό την Αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 

B) «Θεσσαλονίκη: Μεταμορφώσεις μιας πόλης»

Σε αυτό το πρόγραμμα η νεότερη ιστορία της Θεσσαλονίκης ξετυλίγεται ζωντανά στα μάτια των παιδιών μέσα από δραματοποίηση, παιχνίδια και προκλήσεις. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το παρελθόν της πόλης, να εξοικειωθούν με την μετάβασή της από πόλη μιας αυτοκρατορίας σε συμπρωτεύουσα ενός εθνικού κράτους, να αντιμετωπίσουν κριτικά την έννοια της πολυπολιτισμικότητας, να βιώσουν τις μυρωδιές, τους ήχους και τις ιστορίες της πόλης μέσα από τα μνημεία της, στα οποία δίνουν τις δικές τους αφηγήσεις.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα εδώ

 
: Cassandra Wilson - Death Letter