x
NEW IANOS E-SHOP
return to new ianos.gr
 
 

Την Δευτέρα 18 Ιουνίου στις 18:00 η εικαστικός Ιωάννα Κορομηλά και ο συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης θα υποδεχθούν στο IANOS ARTSHOP τους λάτρεις της Τέχνης και του Βιβλίου.

Την ερχόμενη Δευτέρα λοιπόν, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το Golden Hall (Λ. Κηφισίας 37Α, Μαρούσι) και θα ξεναγηθείτε στην καινούργια δουλειά της Ιωάννας Κορομηλά, σε καλοκαιρινές τσάντες και εικαστικό κόσμημα την ίδια ώρα που ο συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης θα συνομιλεί με το κοινό του και θα υπογράφει αντίτυπα του βιβλίου του «ΑΜΑΛΙΑ» των εκδόσεων Μίνωα.

Με αφορμή την έκθεση είχαμε μια μικρή αλλά άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με την εικαστικό Ιωάννα Κορομηλά:

 

- Τι είναι για εσάς οι καλοκαιρινές αποδράσεις;

Είναι το φώς του Αιγαίου , το γαλάζιο της θάλασσας , τα όστρακα , η φύση ολόκληρη που με εμπνέει και με εκπλήσσει κάθε φορά από την αρχή. Νοιώθω την ανάγκη να φύγω από την πόλη και να βρεθώ την φύση ,εκεί που όλα είναι ένα μεγαλείο μέσα στην απλότητα τους. Εκεί με απλά και ταυτόχρονα σημαντικά ερεθίσματα  νοιώθω ότι ζω , ακούγοντας το κύμα, νοιώθοντας την αλμύρα, ψηλαφίζοντας την άμμο , τα κοχύλια και  παρατηρώντας  ακόμα και τα πιο μικρά πλάσματα και έτσιανακαλύπτω τη Ζωή. Ένα βιβλίο στην τσάντα μου , τα κοσμήματα μου σοδειά από την ίδια τη θάλασσα, οι αγαπημένοι μου και έφυγα…

 

- Θάλασσα, η μόνη σας έμπνευση;

Κυρίως , αφού κατάγομαι από την Άνδρο και έχω περάσει όλα μου τα παιδικά καλοκαίρια στο νησί πριν ακόμα φτάσει ο πολιτισμός!. Ακόμα και οι πέτρες που στηρίζαμε τα παράθυρα από τους αέρηδες είναι για μένα και σήμερα πηγή δημιουργίας. Ένα γυαλάκι από τη θάλασσα έγινε χρυσό δακτυλίδι και μια πίννα , μια πεταλίδα και ένας αχινός έγιναν κολιέ και σκουλαρίκια, μικρογλυπτά και ό,τι άλλο υπάρχει εκεί.

 

- Λίγα λόγια για τα σχέδια και τα χρώματα σας;

Τα σχέδια είναι πρωτότυπα , η ιδέα και ο σχεδιασμός δικός μου και  το επίσης σημαντικό η υλοποίηση. Είναι όλα δουλεμένα ένα – ένα στο χέρι και γι αυτό και οι συλλογές είναι μικρές και πολλά έργα είναι από ένα και μοναδικό , γεγονός  που μου αρέσει γιατί έτσι εκφράζω την μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου.

 

- Τα χρώματα;

Όλη η φύση, το χρώμα των βράχων, της θάλασσας, του ήλιου, του ουρανού, των χωραφιών. Όλα τα χρώματα της φύσης της κάθε εποχής της.

 

- Που θα βρούμε τα έργα σας;

Σε επιλεγμένα art shops στην Ελλάδα και στο εξωτερικό , ενδεικτικά στον Ιανό που τον  ευχαριστώ ιδιαίτερα για την τιμή να φιλοξενεί τις εκθέσεις μου με τα καινούργια έργα κάθε εποχής.

 

- Συνοψίζοντας;

Ραντεβού λοιπόν για να δούμε τις καινούργιες συλλογές στις 18.6 .18 στον Ιανό art shop@Golden Hall ώρα 18.00 στο art event μαζί με τον Σ. Πετρουλάκη που θα υπογράφει το καινούργιο του βιβλίο ΑΜΑΛΙΑ.

 

Με αφορμή την εκδήλωση είχαμε και μια συνομιλία με τον συγγραφέα Σπύρο Πετρουλάκη για την «Αμαλία» του…

 

- Σπύρο πώς προέκυψε στο μυαλό σου η Αμαλία;

Η Αμαλία προέκυψε εντελώς τυχαία. Είχα το θέμα αλλά δεν είχα το πλαίσιο και που θα κινηθώ. Έτσι λοιπόν θα ένα τυχαίο γεγονός, ένας πίνακας της βασίλισσας Αμαλίας, μου έδωσε το έναυσμα που προκάλεσε αυτό που λέμε έμπνευση. Δίχως βέβαια το βιβλίο να αναφέρεται σε καμία περίπτωση σε εκείνη τη γυναίκα και σε εκείνη την εποχή.

 

- Τι είναι η Αμαλία;

Η Αμαλία είναι μια χαρισματική γυναίκα η οποία έχει τη δυνατότητα να διαβάζει με διάφορους τρόπους το μέλλον. Δίχως υπερβολές και υπερφυσικές ικανότητες περιγράφω την ηρωίδα μου η οποία ζει μια διαφορετική καθημερινότητα. Το μυθιστόρημα Αμαλία είναι σπονδυλωτό και κινείται σε δύο πλαίσια. Στο χθες και στο σήμερα. Έτσι λοιπόν παρελθόν και παρόν σμίγει σελίδες του βιβλίου οδηγώντας τον αναγνώστη βήμα το βήμα προς την ολοκλήρωση. 

 

- Μετά την «Αμαλία» τι; Θα συνεχίσεις στην ίδια ατμόσφαιρα αγωνίας ή κάτι διαφορετικό;

Η περίοδος της ανάπαυσης για μένα έχει τελειώσει. Τώρα ενώ συλλέγω τα στοιχεία μου παράλληλα γράφω το νέο μου μυθιστόρημα κρατώντας τη μαγιά από τα προηγούμενα. Δηλαδή το χτίζω με τα ίδια υλικά. Σίγουρα ο δρόμος του θα είναι διαφορετικός αλλά γνώριμος στους αναγνώστες μου και ελπίζω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους.

 

- Κάθε φορά που γράφετε ή διηγείστε στα παιδιά ξετυλίγεται πράγματι ένα κουβάρι που στην άκρη του υπάρχει ένας μυθικός θησαυρός;

Κάθε φορά που γράφω για τα παιδιά γίνομαι άλλος άνθρωπος. Σκέφτομαι τα δικά μου παιδιά. Ενθουσιάζομαι, γελάω, παίζω και γίνομαι πολύ κατεργάρης διότι πάντα στην άκρη του νήματος έχω καλά φυλαγμένο έναν αμύθητο θησαυρό. Αυτός είναι η αγάπη μου για τα παιδιά.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση:

https://www.ianos.gr/events/ionna-koromila-spiros-petroulakis-kalokairines-apodraseiw-ekd.htm

 

 
: The Walkabouts - Drown