Η παράπλευρη τραγωδία των πολέμων στη Μέση Ανατολή

*της Αργυρώς Σταυρίδη

Η περιστασιακή ενασχόληση των δελτίων ειδήσεων και της κοινής γνώμης με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και στις αραβικές χώρες γενικότερα, βρίσκεται και πάλι σε έξαρση, παρακολουθώντας αυτή τη φορά την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη λωρίδα της Γάζας. Πέρα από την καθαρά ανθρωπιστική τραγωδία που βλέπουμε να συντελείται σε αυτές τις πολύπαθες περιοχές, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένα από τα παράπλευρα τιμήματα του πολέμου έχει να κάνει με τον πολιτισμό.

Λαοί με πανάρχαια ιστορία έχουν «καταδικαστεί» σε οπισθοδρόμηση την ίδια στιγμή που καταστρέφονται σημαντικά μνημεία του πολιτισμού τους. Οι πολύτιμες συλλογές της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, η Παλαιά Μεσαιωνική Αγορά στο Χαλέπι της Συρίας, η πάλαι ποτέ πόλη-κόσμημα της Βαγδάτης, είναι λίγα μόνο παραδείγματα δειγμάτων σπουδαίου πολιτισμού που έχουν υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες των συγκρούσεων. Όσοι καλλιτέχνες από αυτές τις χώρες βρίσκουν «καταφύγιο» στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας έργο που τα τελευταία χρόνια τυγχάνει μάλιστα σημαντικής διεθνούς αναγνώρισης, ιδιαίτερα στον κινηματογράφο, σίγουρα δεν μπορούν να αντιπροσωπεύσουν ολόκληρο το πολιτιστικό «βάρος» που αναλογεί στις πατρίδες τους.

Αν η διαμόρφωση μιας ξεκάθαρης πολιτικής τοποθέτησης σε γεωπολιτικά ζητήματα είναι δύσκολο να χωρέσει σε μια λογική άσπρου-μαύρου, η μελέτη του πολιτισμού αυτών των λαών και η διαφύλαξή του μέσω της διάδοσης της γνώσεων σε σχέση με αυτόν, μπορεί να αποτελέσει την ελάχιστη συνεισφορά των πολιτών του κόσμου στη μείωση των επιπτώσεων του πολέμου.

 

www.stopsyriawar.com

Στις 18 Ιουνίου ξεκίνησε ένας διαφορετικός διαγωνισμός διηγήματος και ζωγραφικής που σκοπό έχει την ευαισθητοποίησή μας για τον πόλεμο στη Συρία. Περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής και διηγήματα λογοτεχνίας. Aναγνωρισμένοι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς ως κριτές των διηγημάτων, η Σώτη Τριανταφύλλου και ο Δημήτης Σωτάκης και για τα έργα ζωγραφικής, η ιστορικός τέχνης Χριστίνα Πετρηνού και ο ζωγράφος Κορνήλιος Παπαδημοσθένης.  Μετά το τέλος του διαγωνισμού θα γίνει έκθεση των έργων σε γκαλερί στο κέντρο της Αθήνας.
Οι συμμετοχές στον διαγωνισμό γίνονται δεκτές έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Από το 2011 έχουν σκοτωθεί στον εμφύλιο πόλεμο 120,000 άνθρωποι και έχουν φύγει πρόσφυγες 3 εκατομμύρια κάτοικοι. Μέσω του διαγωνισμού μπορεί ο καθένας να εκφράσει τον παραλογισμό στο να σκοτώνεις συνανθρώπους σου. Ο τρόπος που μπορεί να εκφράσει την αντίθεσή του στον πόλεμο είναι διαφορετικός και μπορεί να αγγίξει διαφορετικούς ανθρώπους. Έτσι μπορεί να ευαισθητοποιήσει τον εαυτό του και τους άλλους.


Η Μέση Ανατολή στη δίνη των νέων πολέμων του Αλέξανδρου Κατράνη (εκδ. ΠΑΠΑΖΗΣΗ)

Μια διεισδυτική ματιά στο νέο «χαρακτήρα» των πολέμων που διεξάγονται στην Μέση Ανατολή

Haig Yazdjian "The Master Oud Player Yeraz

Ο γεννημένος στη Συρία δεξιοτέχνης στο ούτι Haig Yazdjian, ενώνει με την μουσική του παραδόσεις, που η πολιτική δεν μπορεί.

 

Lamia Bedioui / Barki Solis

Η Τυνήσια μουσικός μας μεταφέρει ήχους εμπνευσμένους από την Τυνησία, όπου έλαβε χώρα μια ακόμα «αραβική  επανάσταση»


Γεύσεις από τη Γη της Παλαιστίνης του Καβάσμι Φαρίντ

Καταγραφή της γαστρονομικής ιστορίας ενός πανάρχαιου λαού