x
NEW IANOS E-SHOP
return to new ianos.gr
 
 

*της Γωγώς Ψαρρά

Η IANOS Αίθουσα Τέχνης εγκαινιάζει στο κατάστημα IANOS ARTSHOP του Golden Hall την έκθεση της Τζίνας Νάτση-Τζήκα με τίτλο «Με μέταλλο και σμάλτα..». 

Με αφορμή την έκθεση αυτή, είχαμε την χαρά να συναντήσουμε την δημιουργό και να μάθουμε λίγα περισσότερα γι αυτήν.

Aς ανακαλύψουμε τη δημιουργό Τζίνα Νάτση-Τζήκα και την τέχνη της!

 

Από ποιά ηλικία νιώσατε την ανάγκη να ασχοληθείτε με την τέχνη; 

Η ανάγκη να δημιουργήσω με τα χέρια μου ξεκινάει από πολύ νωρίς. θα ανατρέξω στην παιδική μου ηλικία στις πρώτες προσπάθειες να φτιάξω ρούχα για τις κούκλες μου με βελόνες και μαλλιά. Αργότερα με ζωγραφιές και σχέδια με αυτοσχέδιες κατασκευές και δημιουργίες με διαφορετικά υλικά. Τέλος το πέρασμά μου από τις γραφικές τέχνες και την αργυροχρυσοχοΐα.  

 

Τί σας εμπνέει και τί είναι η έμπνευση τελικά; Υπάρχει; 

Οτιδήποτε προκαλεί το ενδιαφέρον μου στο ευρύτερο περιβάλλον μου.  Η αναζήτηση της φόρμας περνάει μέσα από τις καθημερινές εικόνες και βιώματα. Η έμπνευση είναι μόνο η αρχή χρειάζεται σχεδιασμός και μεθοδική δουλειά. Παραμένει όμως το βασικό υπόβαθρο της δημιουργίας.

 

Ποιά είναι η σχέση σας με τη θάλασσα και τον "κόσμο" που ζει μέσα της; 

Η θάλασσα με συντροφεύει καθημερινά χρωματίζοντας τις μέρες μου ανάλογα με τη διάθεσή της. Από τη γαλήνια και ήρεμη, τη συννεφιασμένη και ομιχλώδη ως την αγριεμένη από το ξαφνικό "μπουρίνι". Από το "χαρούμενο" μπλε μέχρι το βαθύ σκούρο που καθρεφτίζει τα φώτα της πόλης.


    
Τα κοσμήματα που κατασκευάζετε μοιάζουν να έχουν βρεθεί κάπου μέσα στον βυθό της θάλασσας. Σαν να μην τα έφτιαξε κανείς. Σίγουρα προηγήθηκε πολύ δουλειά για να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Μιλήστε μας γι' αυτό και την τεχνική σας γενικότερα. 

Από την αρχική ιδέα μέχρι το τελικό στάδιο υπάρχει αρκετός δρόμος. Για ξεκίνημα.. μολύβι και χαρτί. Σχέδια που εναλλάσσονται, γραμμές και φόρμες που παντρεύονται αναμεταξύ τους και άλλες που περιμένουν το δικό τους "χρόνο" για να συμμετάσχουν στο παιχνίδι της τελικής εικόνας. Το λιώσιμο των ασημένιων γρανών για την κατασκευή ισόπαχης πλάκας και συρμάτων. Η μεταφορά στο μέταλλο και η δυνατότητα απόδοσης τρίτης διάστασης και βάθους. Η συναρμολόγηση και συγκόλληση των επί μέρους    μεταλλικών κομματιών και το τελικό ενιαίο αποτέλεσμα με τη χρήση της φωτιάς. Τεχνικές επεξεργασίας των μετάλλων με σύγχρονες μεθόδους αλλά και άλλες που χρησιμοποιούνται χιλιετίες πίσω από αρχαίους λαούς για την κατασκευή κοσμημάτων και πολύτιμων αντικειμένων. Η επιλογή των πολύτιμων λίθων ή των αποχρώσεων των σμάλτων. Το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες για τη σταθεροποίηση και υάλωση των χρωμάτων. Το τελικό "φινίρισμα" με το "καθάρισμα" και γυάλισμα του μετάλλου.Τί άλλο εκτός από ηρεμία εσωτερική και ίσως μια τάση να αγκαλιάσει κανείς τον εαυτό του θεωρείτε ότι μπορεί να προκαλέσει η θέα ενός έργου σας στα μάτια ενός θεατή; Αναφέρομαι στις επιτοίχιες κατασκευές.

Νομίζω ένα έργο τέχνης είναι μια ευκαιρία να ονειρευτούμε, να φανταστούμε και γενικά να υπερβούμε την πραγματικότητα. Ελπίζω να το καταφέρνω με τα έργα μου άλλωστε ο καθένας μας βλέπει με τη δικό του τρόπο τα πράγματα.Ένας καλλιτέχνης θεωρείτε ότι δημιουργεί σύμφωνα με αυτό που έχει ανάγκη να εκφράσει ο ίδιος ανεξάρτητα από την εντύπωση (θετική ή αρνητική) που θα κάνει το δημιούργημα του σε κάποιον που θα το δει;

Η πρώτη ύλη της δημιουργίας ενός έργου είναι η προσωπική μου ανάγκη να δημιουργήσω και να εκφραστώ. Αυτό αρχικά δεν έχει να κάνει με το θεατή. Όσο όμως το έργο ολοκληρώνεται αρχίζει να μπαίνει και ο παράγοντας "άλλος" και να με ενδιαφέρει η αποδοχή του.

 

 

H Τζίνα Νάτση-Τζήκασπούδασε γραφικές τέχνες  και Αργυροχρυσοχοία . Ασχολήθηκε αρχικά με το χώρο των περιοδικών εκθέσεων και εντύπων. Για ένα μεγάλο διάστημα οργάνωσε εργαστήριο γραφικών τεχνών.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το σχεδιασμό και την κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων, αντικειμένων και επιτοίχιων έργων. Δουλεύει με ασήμι, χαλκό και άλλα μέταλλα, πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους, σμάλτα και ανακυκλώσιμα υλικά. Διδάσκει στο Πολιτιστικό κέντρο Θέρμης τεχνικές αργυροχρυσοχοίας. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. έχει πάρει μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς κ έχει αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις στην 22η και 23η KOSMIMA.

 

 

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Τρίτη 12 Μαΐου στις 7μμ στο IANOS Artshop του Golden Hall και θα διαρκέσει έως τις 30 Μαΐου.

Επισκεφθείτε τη!

 
: The Walkabouts - Drown