x
NEW IANOS E-SHOP
return to new ianos.gr
 
 

Οι σύγχρονες τάσεις του marketing λένε πως όταν κάτι είναι ελκυστικό δεν χρειάζεται καν πρόλογο! Η ποιήτρια λοιπόν Κλέλια Χαρίση βρέθηκε στο ΙΑΝΟS Cafeκαι είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον υπεύθυνο επικοινωνίας του ΙΑΝΟΥ Σταμάτη Νικηταρά.

 

Χωρίς κανέναν πρόλογο λοιπόν!

 

Θεσσαλονίκη. Κλέλια η καταγωγή σου είναι από εκεί;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ιταλία. Η μαμά είναι Ιταλίδα, ο μπαμπάς είναι Θεσσαλονικιός, και όπως κάθε Έλληνας που πάει στην Ιταλία να σπουδάσει, ένας απ' αυτούς και ο πατέρας μου, γνώρισε την μαμά, την ερωτεύτηκε, την παντρεύτηκε, την έφερε στην Ελλάδα!

 

Ποιά στοιχεία της Ιταλίας και ποιά στοιχεία της Θεσσαλονίκης έχεις ενσωματώσει στην καλλιτεχνική σου προσωπικότητα;

Είμαι από τον βορρά της Ιταλίας, από την Φερράρα, γνωστή ως η πόλη των ποδηλάτων (la citta’ delle biciclette), μία πανέμορφη μεσαιωνική πόλη ανάμεσα στη Μπολόνια και στη Βενετία. Θεωρώ ότι η αισθητική της Ιταλίας, η φινέτσα και η λεπτότητα είναι ένα κομμάτι που αρμόζει στην "Κλέλια". Στην.."Χαρίση" αρμόζει το πατριωτικό, το μακεδονίτικο στυλ (γέλια), τα οποία πιστεύω ότι έχω κληρονομήσει από τον πατέρα μου. Ελλάδα βέβαια και Ιταλία είναι δύο χώρες των οποίων οι κουλτούρες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα…κουλτούρες βασισμένες στο πάθος, την ενέργεια. Θα μπορούσα να πω ότι είναι λαοί με … παράλληλες ζωές!

 

Η γνώμη σου για την συμφωνία των Πρεσπών;

Αν και θεωρώ ότι αυτή η ερώτηση απευθύνεται σε διπλωμάτες και πολιτικούς, θα σας απαντήσω ως μία απλή πολίτης που αγαπάει την πατρίδα της και σέβεται την ύπαρξη των γειτονικών λαών της. Είμαστε σε μια εποχή που από μόνη έχει ανάγκη να εξελιχθεί πλέον..η αναθεώρηση δημιουργεί τις δομές για ανάπλαση της βέλτιστης συνύπαρξης των λαών .Το να μην εγκλωβιζόμαστε ανάμεσα σε διαφωνίες του παρελθόντος και υποσχέσεις του μέλλοντος παραμένοντας πιστοί στα όρια της ηθικής της ιστορίας μας, ίσως να είναι και το πνευματικό ορόσημο για μία νέα εποχή και τάξη πραγμάτων.

 

Έχεις τέσσερις λέξεις-φράσεις για να μας συστηθείς ως ιδιότητα, ποιές είναι αυτές;

Δημοσιογράφος-παρουσιάστρια, ποιήτρια, πρέσβειρα της εκστρατείας της πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας της HeCPA: "Let'sPAP-Κάντο για σένα", Διευθύντρια λόγου & Τέχνης της UNESCO Πειραιώς κ Νήσων.

 

Δεν μας είπες τίποτα για την σχέση σου με την μουσική...

Έχω την τιμή, ενώ γράφω ποίηση όλα αυτά τα χρόνια, να με έχουν "αγκαλιάσει" πολύ μεγάλοι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες, ανάμεσα τους ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Λάκης Παπαδόπουλος, η Κρινιώ Νικολάου, η Τζώρτζια των Μπλε, η Ζωή Τηγανούρια κ.α. Άνθρωποι που αγκάλιασαν την ποίηση μου και με βοήθησαν να την ενσωματώσω στην πιο έμμετρη και άμεση μορφή και έκφραση της προς το κοινό: τον στίχο, το τραγούδι. Με αυτό τον τρόπο… η ποίησή και οι στίχοι μου, έχουν μελοποιηθεί και ερμηνευτεί από αυτούς τους εξαιρετικούς μέχρι στιγμής καλλιτέχνες. Έχει τη δική της ιδιαίτερη και ξεχωριστή μαγεία η στιγμή που στίχος, η μουσική και η ερμηνεία αποκτούν ’’σάρκα και οστά μέσω της ταύτισης’’...

 

Καλλιτεχνικά αυτήν την στιγμή είσαι σε αυτό που λέμε Ποίηση;

Από τότε που ήμουν παιδάκι, με βρίσκω καλλιτεχνικά γοητευμένη από το πολυέκφραστο πρόσωπο της ποίησης… γι’ αυτό και όταν μου ζητάνε να γράψω στίχο, δεν τον ακολουθώ πάντα και καθημερινά στην ζωή μου. Όχι πως ο στίχος δεν έχει εκφράσεις, η τεχνική του απλά στιγμές σε περιορίζει. Υπάρχουν όμως φορέςπου όταν μου βγαίνει ο στίχος τον δουλεύω.

Δεν προσπαθώ να τον ψάξω, απλά, όταν μου εμφανίζεται ‘’ντυμένος έμπνευση’’ …τον καλωσορίζω!

Για μένα η ιδιότητα της αληθινής τέχνης είναι η αυτόφωτη ενέργεια.

 

Είναι παρεξηγημένος ο χώρος της Ποίησης;

Δυστυχώς θα συμφωνήσω …

 

Γιατί;

Γιατί οι άνθρωποι κάνουν το λάθος να νομίζουν ότι η ποίηση διαβάζεται...Η ποίηση δεν είναι μόνο ανάγνωση. Η Ποίηση έχει και χρώμα, ήχο, άκουσμα, ψιθύρισμα, θέατρο, κινηματογράφο, έχει τα πάντα! Με λίγα λόγια, επικοινωνεί με όλες τις μορφές τέχνης.. μπορείς να ανακαλύψεις την ποίηση στη’’ μήτρα της-σε ένα βιβλίο’’, αλλά και… σε ένα έργο ζωγραφικής, σε ένα τραγούδι, σε ένα έργο, σε ένα γλυπτό… σε ένα άγαλμα!

Ενώ λοιπόν υπάρχουν τόσοι τρόποι για να εκφραστεί αυτή η τέχνη, οι περισσότεροι συγγραφείς εγκλωβίζονται στο να την αποτυπώσουν στις παρουσιάσεις τους με λόγο και ομιλίες, πράγμα που αφαιρεί από τη δυναμική της την αίσθηση της μαγείας.. αυτή τη μαγεία προσπαθώ τα τελευταία χρόνια να ανακαλύψω στις δικές μου παρουσιάσεις σκηνοθετώντας στην ουσία τις διάφορες εκδοχές της ποίησης.. για αυτό και το μότο μου είναι :‘’οι τέχνες κάθονται δίπλα στο λόγο εκτονώνοντας σε καταιγίδα τη μεγαλύτερη επιθυμία του ανθρώπου: την ανάγκη για επικοινωνία!’’

 

Στον χώρο των επιχειρήσεων υπάρχει μια έννοια, το "ανταγωνιστικό πλεονέκτημα". Ποιά η δική σου εκδοχή και ποιο το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα;
Ο ανταγωνισμός υπάρχει σε όλα στη ζωή μας, παντού και οπουδήποτε. Όμως επειδή έχω κάνει χρόνια πρωταθλητισμό στη ζωή μου και είμαι υπέρ του’’ ευ αγωνίζεσθαι’’ , θεωρώ ότι όταν δεν υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός ή όταν προάγεις τον ανταγωνισμό μέσω του να γίνεσαι καλύτερος σε σχέση με τον εαυτό σου και όχι σε σχέση με τους άλλους- βρίσκεσαι στην σωστή πορεία εξέλιξης!

 

Μίλησε μας για τον ΙΑΝΟ. Καταρχάς έχεις βγάλει ένα βιβλίο με τον ΙΑΝΟ σωστά;

Ναι το τρίτο μου βιβλίο, η νέα μου ποιητική συλλογή είναι η «Αλλαγή Φρουράς», δίγλωσση, "Change of Guards", σε μετάφραση της μεγάλης Ελληνίδας ποιήτριας Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ. Είναι ίσως η καλύτερη και η πιο ώριμη συνεργασία μου μέχρι στιγμής γιατί έχω ωριμάσει τόσο εγώ σε σχέση με τον εαυτό μου,όσο και εγώ σε σχέση με τις συνεργασίες μου. Μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνονται τα τραγούδια, η ποίηση και οι στίχοι μου σε συνεργασίες όπως αναφέραμε και πριν με τους μεγάλους αυτούς καλλιτέχνες καθώς και η συνεργασία μουμε τον αγαπημένο μου φίλο και εξαιρετικό ζωγράφο, τον Νεκτάριο Αποσπόρη ο οποίος και φιλοτέχνησε το εξώφυλλο. Ευχαριστώ το ίδρυμα Λάτση που συνυπήρξε σε αυτήν την έκδοση και ευχαριστώ πάνω απ' όλα τον ΙΑΝΟ, τους συνεργάτες και τους ανθρώπους εδώ, τους φίλους, που από την πρώτη στιγμή μέχρι τώρα έχουν αγκαλιάσει το έργο μου με συναίσθημα, συνέπεια και επαγγελματισμό.. και αυτό νομίζω πως φάνηκε από το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης έκδοσης!

 

Αγαπημένο σου σημείο εντός του ΙΑΝΟΥ;

Το σημείο που δεσπόζει επιβλητικά το πιάνο μαζί με τη βιτρίνα για μένα είναι ο καθρέφτης της ψυχής του ΙΑΝΟΥ ..Από τη μία, ο χώρος τον εκδηλώσεων έτσι όπως τον βλέπεις φόντο, είναι ένας πολύ ωραίος, ζεστός χώρος που σου δίνει την δυνατότητα να εμπνευστείς και το τι υπάρχει γύρω του. Από την άλλη, η βιτρίνα του κάθε φορά έχει τη δύναμη να σε γοητεύει προκαλώντας σε μέσα από τα μάτια και την αισθητική της να θες να την κοιτάξεις σε βάθος . Σε αυτό το ‘’καλλιτεχνικό πορτρέτο της οδού Σταδίου’’ ..οι πιο έντονες και πολύχρωμες πινελιές του είναι οι άνθρωποί του.!

 

Αγαπημένο σου χρώμα;

Η’’ ενέργεια του χρώματος’’…Το κόκκινο!

 

Τι συμβολίζει για εσένα;

Είμαι άνθρωπος των άκρων, του όλα ή τίποτα ..το κόκκινο είναι μεν το χρώμα του πάθους, της ενέργειας , της ζωτικότητας, είναι όμως και το χρώμα της φωτιάς και του κινδύνου . Υπάρχει μία λεπτή γραμμή ανάμεσα στην όψη και στην ιδιότητά του ικανή να συνθέσει ή και να αποσυνθέσει.. βέβαια σε αυτό τον αδιάκοπο μηχανισμό της σύνθεσης και αποσύνθεσης κρύβεται και το νόημα της ζωής.

 

Το... τίποτα όταν έρχεται πως το διαχειρίζεσαι;

Το τίποτα...με μνήμη και απώλεια.(γέλια). Κάτι που συνυπάρχει έντονα με την ποίησή μου! Η μνήμη και η απώλεια, είναι δύο βασικά στοιχεία της ‘’ανέλιξης’’,τα οποία φαινομενικά μας κρατάνε πίσω..στην πραγματικότητα μας πηγαίνουν μπροστά. Ανάλογα με το αν είσαι αυτός που καλείται να πληρώσει’’ τα κοινόχρηστα των πεπραγμένων ‘’ ή αυτός που θα τα διαχειριστεί!

 

Άρα έχεις συμβιβαστεί με την απώλεια;

Θεωρώ ότι συμβιβαζόμαστε με την απώλεια την στιγμή που έχουμε αποδεχτεί την ίδια την απώλεια. Η μνήμη είναι ίσως το πιο δύσβατο και άκαμπτο μονοπάτι προς τη λεωφόρο της αποδοχής και της λύτρωσης.. τη στιγμή όμως που ο πόνος γίνεται βίωμα, το βίωμα αποδοχή και η αποδοχή μετουσίωση…έχεις απελευθερωθεί.! Η διαχείριση της μνήμης είναι το βασικότερο στάδιο εξέλιξης του ανώτερου εαυτού μας, μιας και όπως λέω και σε ένα ποίημα μου ‘’το πολύ φαίνεται πιο όξινο από τη λήθη και πιο βασικό από το ουδέτερο μπορώ’’.

Είναι μέρος της εκπαίδευσης μας η απώλεια…και κανείς μας δεν θα μπορέσει να κάνει σκασιαρχείο από ‘’το κρυφό σχολειό της ζωής της’’..!

 

Έχεις πρότυπα;

Δεν ξέρω εάν θα σας αρέσει η απάντηση μου! Δεν μπορώ να πω ότι έχω πολλά πρότυπα στην ζωή μου και ότι εύκολα υιοθετώ πρότυπα, γιατί βρίσκομαι σε έναν διαρκή αγώνα σε σχέση με τον εαυτό μου, να εξελίσσομαι, να ψάχνομαι, να ερευνώ. Όταν αποτυπώνεις την εξέλιξη σου και την ανάγκη της εξέλιξης σου σε ένα άλλο πρόσωπο ή σε μια άλλη ζωή, σίγουρα δεν είναι η δική σου ζωή.

 

Θαυμάζεις;

Θαυμάζω, ναι.. εκτιμώ περισσότερο. Εκτιμώ ανθρώπους,οι οποίοι πορεύονται αθόρυβα μέσα στα μεγαλεία και στις νάρκες που επιφυλάσσει η ζωή…όσων ‘’ο θόρυβος μετριέται σε σιωπή και όσων η σιωπή μετριέται σε ένταση’’.

 

Πιστεύεις;

Πιστεύω ναι! Πιστεύω ότι υπάρχει μια ανώτερη δύναμη η οποία κάθε φορά μας προστατεύει από πάνω.. είτε αυτή είναι Θεός ,είτε άγγελοι, είτε άνθρωποι που έχουν φύγει από τη ζωή μας και με κάποιον τρόπο μας προσέχουν από εκεί ψηλά, είτε ο ανώτερος εαυτός μας συντονισμένος απόλυτα με την ενέργεια του σύμπαντος.

Σίγουρα γύρω μας υπάρχει μια ιδιαίτερη ενέργεια ικανή την έσχατη στιγμή να μας ισορροπεί, να μας επαναπροσδιορίζει, να μας εξιλεώνει..

 

Τα σχέδια σου;

Πολλά και παράλληλα… Συνεχίζουμε για δεύτερη χρονιά τη μεγάλη εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με τίτλο "LET’SΠΑΠ" της Ελληνικής Ακαδημαϊκής Ομάδας Μελετών και Παθολογίας Τραχήλου (HeCPA), η οποία βασίζεται στην πρώτη δωρεάν ελληνική εφαρμογή για την υγεία της γυναίκας (την οποία οι γυναίκες μπορούν να κατεβάσουν από το www.letspap.gr.) και στο Virtual Reality Project σύμφωνα με το οποίο οι γυναίκες βιώνουν σε 360 μοίρες περιβάλλον ένα βίντεο 3’ γύρω από την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

 

Μαζί με την ευγενική χορηγία της ΕΝΟΡΑΣΙΣ και της Lease plan έχουμε κοντά μας το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής και το άγγιγμα ζωής. Έχουμε κάποιες πολύ σημαντικές εκδηλώσεις το μήνα Νοέμβριο και Δεκέμβριο στην Αθήνα ανάμεσα τους δύο μεγάλες εκδηλώσεις, μία στο Ίλιον στο δημαρχείο 5 Δεκέμβρη και μία στο Ευγενίδιο ίδρυμα στις 15 Δεκεμβρίου αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση των γυναικών των Ελληνικών Σωμάτων Ασφαλείας ( Λιμενικό, Πυροσβεστική, Αστυνομία). Έπειτα από αρχές του έτους κατευθυνόμαστε την επαρχία με ένα ήδη δρομολογημένο τουρ με το Βαν μας σε συνεργασία με Περιφέρεις και Δήμους ανά όλη την Ελλάδα.

 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αλέξη Κωστάλα, την ερμηνεύτρια Demy, και την πρώην πρωταθλήτρια beach volley Βάσω Καραντάσιου που συνέβαλαν με την παρουσία τους στο σποτ του VR PROJECT.

 

Μέσα σε όλα αυτά , έχω τη μεγάλη τιμή να είμαι Πρέσβειρα της επίσημης καμπάνιας της Μήλου για την επιστροφή της Αφροδίτης της Μήλου (www.takeaphroditehome.gr) και θέλω να εκφράσω δημοσίως τη χαρά που έχω να συνεργάζομαι με φανατικούς οπαδούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όπως ο Δήμαρχος της Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης και η Πρόεδρος της Επιτροπής για τη διεκδίκηση του επαναπατρισμού της Αφροδίτης της Μήλου, κα Ζαμπέτα Τούρλου. Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια συμμετέχει επίσημα και ο μεγάλος και αγαπημένος συνθέτης Γιώργος Χατζηνάσιος ο οποίος μελοποίησε το ποίημα μου ‘’Ελληνίζουσα Αρπαγή’’(https://www.youtube.com/watch?v=N4Q9X0k67EI) αφιερωμένο σε αυτή την σημαντική επίσημη καμπάνια της Μήλου ‘’TAKE ME HOME’’(http://www.takeaphroditehome.gr/article/activity/news-announcements/ellinizousa-arpagi/24). Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη στην Τέχνη μου και για τη συμπόρευσή του στο όραμά μας!

 

Παράλληλα, συμμετέχω παρουσιάζοντας εκδηλώσεις οι οποίες έχουν ως στόχο την προαγωγή του Ελληνικού πολιτισμού μέσω της αναβίωσης της μνήμης, ανάμεσά τους η μεγάλη πρόσφατη εκδήλωση στο Ζάππειο αφιερωμένη στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα(‘’TAKE ME HOME’’) σε συνεργασία με τον όμιλό μας UNESCO Πειραιώς κ Νήσων, τον Οίκο Τρανούλη και τον δήμο Αθηναίων καθώς , η εκδήλωση του Ζαπείου Μεγάρου αφιερωμένη στην μνήμη των ευεργετών Ευάγγελου και Κωνσταντίνου Ζάππα, και το 9οδιεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών στο μέγαρο μουσικής Αθηνών.

 

Και τα υπόλοιπα καλλιτεχνικά σου σχέδια;

Μετά από τις δύο πετυχημένες συναυλίες συνύπαρξης με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στο Αρχαίο Θέατρο της Μήλου, το καλοκαίρι που μας πέρασε, και με τον Γιώργο Χατζηνάσιο στην Αίγινα, τους οποίους και ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόταση, θα συνεχίσουμε και με άλλες συναυλίες μαζί. Ίσως πάμε και εξωτερικό, Αμερική, κάτι τώρα συζητάμε. Είναι πρόκληση από τη μία αλλά και ευθύνη από την άλλη να συμμετέχεις θεατρικά με απαγγελία ποίησης σε συναυλίες που διακατέχονται από την δύναμη της μουσικής και της ερμηνείας τόσο καταξιωμένων καλλιτεχνών. Και όμως…αυτοί οι άνθρωποι πίστεψαν σε μένα και γίναν συνοδοιπόροι στα πιστεύω μου για έναν νέο τρόπο ‘’προσέγγισης της ποίησης’’ ώστε να βρεθεί και πάλι στην αγκαλιά του κόσμου η ποίηση των μεγάλων Ελλήνων ποιητών αλλά και των νεότερων …

 

Συγγραφικά που βρίσκεσαι αυτήν την περίοδο;

Συνεχίζω να γράφω. Έχω ήδη γράψει και άλλα πολλά. Κάθε φορά γράφω, είναι πηγαίο, μπορεί να γράψω στο γήπεδο, μόλις έχω τελειώσει την προπόνηση μου. Μπορεί να γράψω στο τρένο, στο αεροπλάνο για παράδειγμα έγραψα πριν από λίγες μέρες ένα τελευταίο για την θάλασσα. Βρίσκομαι σε μια διαρκή φάση αναζήτησης και εξέλιξης που το μόνο που ζητάω, θα φανεί στην πορεία, είναι η ανάγνωση και η έκφραση μέσω της έμπνευσης και της δημιουργίας, να είναι δύο δρόμοι, που ενώνονται μεταξύ τους σαν ένας έρωτας μεγάλος, ανάμεσα στον αναγνώστη και τον συγγραφέα.

 

Ποια είναι η συμβουλή που θα έδινες σε κάποιον που επιθυμεί να απελευθερώσει την έκφραση του;

....Για οποιαδήποτε μορφή τέχνης που κατοικεί μέσα μας και δε μας ανήκει …θα συμβούλευα με ένα απόσπασμα από την Ασκητική του Καζαντζάκη:

 

«Κατά που θα κινήσεις;

Πώς αντικρύσεις τη ζωή και το θάνατο, την αρετή και το φόβο;

Όλη η γενεά καταφεύγει στο στο στήθος σου και ρωτάει και προσδοκάει με αγωνία.

Κάθε σου πράξη αντιχτυπάει σε χιλιάδες μοίρες.

Όπως περπατάς, ανοίγεις, δημιουργείς την κοίτη όπου θα μπει και θα οδέψει ο ποταμός  των απογόνων.

Όταν φοβάσαι, ο φόβος διακλαδώνεται σε αναρίθμητες γενεές και εξευτελίζεις αναρίθμητες ψυχές μπροστά και πίσω σου.

Όταν υψώνεσαι σε μια γενναία πράξη, η ράτσα σου ολάκερη υψώνεται και αντρειεύει».

 

Εν κατακλείδι, Κλέλια ποιος είναι ο δικός σου ΙΑΝΟS;

Καταρχήν ο δικός μου IANOS είναι μια καθαρά προσωπική και οικογενειακή υπόθεση πλέον, μιας και όλα ξεκίνησαν από πολύ ωραίες φιλικές σχέσεις εδώ μέσα. Είναι πολύ ωραίο θεωρώ, συμφωνείς κ εσύ μαζί μου, να συμμετέχεις ενεργά επαγγελματικά με κάποιους ανθρώπους με τους οποίους πάνω από όλα μπορείς να νιώσεις οικογένεια και έπειτα να γίνεσαι και πολύ καλός συνεργάτης. Μιλάω για τον Σταμάτη Νικηταρά, την Μαρία Λιαποπούλου, τα κορίτσια εδώ της ομάδας και τα κορίτσια της Θεσσαλονίκης, το τονίζω! (γέλια).

Εν κατακλείδι, ο ‘’δικός ΜΟΥ’’ ΙΑΝΟS είναι ο …’’δικός ΜΑΣ’’ ΙΑΝΟS!!!

 

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο «Αλλαγή φρουράς»: εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για το μελοποίημένο ποίημα «Ελληνίζουσα Αρπαγή»: εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για την επίσημη καμπάνια της Μήλου ‘’TAKE ME HOME: εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για τη δωρεάν ελληνική εφαρμογή για την υγεία της γυναίκας: εδώ

 
: Tracy Chapman - Subcity