Το νέο βιβλίο της Sarah Cohen-Scali είναι ένα βιβλίο-σταθμός της σύγχρονης λογοτεχνίας που απευθύνεται σε νέους από 15 ετών και άνω. Εξαιρετικά τεκμηριωμένο και συναρπαστικό, μιλάει για τον ναζισμό με διαφορετικό τρόπο .Ένα συγκλονιστικό ανάγνωσμα από το οποίο δεν μπορεί κανείς να βγει αλώβητος. Το βιβλίο Μαξ, μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Άννας Κοντολέων.

"Η επιθυμία μου, η πρώτη της προσεχούς ζωής μου που όπου να ’ναι θα ξεκινήσει, είναι να γεννηθώ στις 20 Απριλίου. Γιατί αυτή είναι η ημερομηνία των γενεθλίων του Φύρερ μας. Αν γεννηθώ στις 20 Απριλίου θα είμαι ευλογημένος από τους αρχαίους γερμανικούς θεούς και θα αναγνωρίσουν στο πρόσωπό μου τον πρωτότοκο της ανώτερης φυλής. Της Άριας φυλής. Αυτής που στο εξής θα κυριαρχεί στον υπόλοιπο κόσμο".

Διαβάστε ολόκληρο το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου.

Το μυθιστόρημα ξεκινά το 1936 στο Στάινχερινγκ της Βαυαρίας, στο πρώτο σπίτι του προγράμματος «Λέμπενσμπορν»*, που θεσπίστηκε από τις υπηρεσίες του Χίμλερ. Γυναίκες επιλεγμένες από τους ναζί φέρνουν στον κόσμο τους εκπροσώπους της Άριας φυλής για να δημιουργήσουν μια τέλεια νεολαία, ταγμένη στην αναγέννηση της Γερμανίας και στη συνέχεια όλης της κατεχόμενης από το Ράιχ Ευρώπης. Ο Μαξ, ένα έμβρυο που ετοιμάζεται να γεννηθεί, ήδη θρεμμένο με το δόγμα των ναζί από τη μήτρα της μητέρας του, επιθυμεί διακαώς να έρθει στο φως στις 20 Απριλίου 1936, την ημέρα της επετείου των γενεθλίων του Φύρερ, προκειμένου να είναι το τέλειο πρωτότυπο.

Ο Μαξ, ο οποίος θα μετονομαστεί σε Κόνραντ, μεγαλώνει χωρίς στοργή, χωρίς τρυφερότητα, χωρίς τη μαμά του, σύμφωνα με τα εκπαιδευτικά κριτήρια του ναζιστικού δόγματος. Από τη γέννησή του μέχρι τα 10 του χρόνια ο Μαξ αφηγείται τη ζωή του από το πρίσμα της ναζιστικής του ιδεολογίας, μιας ιδεολογίας ενσταλαγμένης μέσα του. Ονειρεύεται να πολεμήσει για τη χώρα του. Δεν έχει κανέναν προσωπικό συναισθηματικό δεσμό, βρίσκει απόλυτα φυσιολογικό να εξολοθρεύονται όσοι άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται στα άρια κριτήρια. Στα τέσσερά του χρόνια γίνεται η μασκότ του σπιτιού του Στάινχερινγκ. Τον επιστρατεύουν για να βοηθήσει σε απαγωγές μικρών Πολωνών. Γι’ αυτόν οι απαχθέντες μικροί Πολωνοί είναι τυχεροί γιατί θα υιοθετηθούν από έναν ανώτερο λαό, οι γυναίκες που βιάζονται πρέπει να σφίξουν τα δόντια και να αποδεχτούν ότι έχουν επιλεγεί για να κυοφορήσουν ένα παιδί της Άριας φυλής ... 

Στα έξι του χρόνια μένει για ένα διάστημα στο Κάλις, ένα σχολείο όπου εκγερμανίζονται τα παιδιά που έχουν απαχθεί. Εκεί θα συναντήσει τον Λούκας, έναν νεαρό Πολωνοεβραίο επαναστάτη που όμως ανταποκρίνεται σε όλα τα φυσικά κριτήρια της Άριας φυλής. Ο Κόνραντ συνδέεται μαζί του. Είναι η πρώτη φορά που αποκτά συναισθηματικό δεσμό με κάποιο άλλο πρόσωπο, κι από κείνη τη στιγμή οι ναζιστικές του πεποιθήσεις θα κλονιστούν σοβαρά...

Το Μαξ είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που συγκλονίζει με το θέμα του και με τα ζητήματα που θίγει. Η Σάρα Κοέν- Σκαλί πέτυχε να μιλήσει για το ανείπωτο: να αφηγηθεί, δηλαδή, την «κτηνωδία για την οποία είναι ικανοί οι άνθρωποι απέναντι στα παιδιά σε καιρό πολέμου». Και το αποτέλεσμα είναι ανατρεπτικό: ο φόβος αναμειγνύεται με τον οίκτο.  Τέλος, η επιλογή της να δώσει τον λόγο σ’ ένα παιδί (γιατί το τέρας είναι ένα παιδί) κάνει το σύνολο απόλυτα τρομακτικό, καθώς αντιλαμβανόμαστε ότι στις κατάλληλες συνθήκες μπορούν να γεννηθούν άτομα προορισμένα να υπηρετούν το κακό επειδή κάποιοι άλλαξαν από πολύ νωρίς το σύστημα αξιών τους. Ο Μαξ (ή Κόνραντ) είναι ταυτόχρονα θλιβερός όσο και απεχθής, ένα δυστυχισμένο παιχνιδάκι στα χέρια κάποιων ενηλίκων, ένα αντικείμενο με μόνο σκοπό να υπηρετεί το «αχόρταγο κτήνος».

Ένα βιβλίο που σοκάρει. Ένα βιβλίο που μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα φρικτό ιστορικό γεγονός, αλλά κυρίως μας φέρνει αντιμέτωπους με έναν αφηγητή νεαρότατο, ο οποίος είναι ήδη εμποτισμένος με τα ναζιστικά ιδεώδη. Ένα βιβλίο που δοκιμάζει τις αντοχές του αναγνώστη στη φρίκη του ναζισμού, που προβληματίζει και συνταράσσει με τη σκληρή φωνή του άγουρου αλλά σίγουρου για το μέλλον του αφηγητή. Ένα μυθιστόρημα για νέους από 15 ετών και ενήλικες που θέλουν να κατανοήσουν την ιστορία και να νιώσουν ακριβώς πώς σκέφτονται οι πνευματικοί απόγονοι του Μαξ που φιλοδοξούν να γίνουν αυτό που εκείνος δεν κατάφερε ποτέ να γίνει.

 

*Λέμπενσμπορν: Ήταν ένα πρόγραμμα ευγονικής που εμπνεύστηκε και έθεσε σε εφαρμογή το 1935 ο Χάινριχ Χίμλερ. Σκοπός του ήταν η αναπαραγωγή της Άριας φυλής. Πρόκειται για ένα από τα φρικτότερα και λιγότερο γνωστά εγκλήματα της ναζιστικής ιδεολογίας