Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Γαρούφα από τις εκδόσεις IANOS.

Ο Δημήτρης Γαρούφας, δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη, πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, εκδίδει το κατά σειρά 6ο βιβλίο του με τίτλο Με το βλέμμα στο μέλλον. Πρόκειται για ένα σύγχρονο βιβλίο, όπου παρουσιάζεται η σημερινή κατάσταση στη σύγχρονη Ελλάδα με εκτενείς όμως αναφορές και επισημάνσεις στο παρελθόν και στις ρίζες του ελληνισμού. Στο βιβλίο παρατίθενται οι γνώμες και οι απόψεις ενός ανθρώπου με σημαντική εμπλοκή στο δημόσιο χώρο, με ανεπτυγμένη κοινωνική δράση και πλούσια εθνική και κοινωνική προσφορά για την οποία έχει αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις από συλλόγους και φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στο βιβλίο του παρατίθενται επίσης εισηγήσεις του συγγραφέα σε συνέδρια στα οποία έχει ο ίδιος συμμετάσχει, γνώμες και άρθρα τα οποία έχει δημοσιεύσει στον Τύπο, δοκίμια και αποσπάσματα από μελέτες τις οποίες έχει ο ίδιος εκπονήσει. Πάντοτε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του τοποθετείται η Ελλάδα, με τις παθογένειες του ελληνικού πολιτικού της - κατά κύριο λόγο - συστήματος, τις δυσλειτουργίες που ο ίδιος εύστοχα εντοπίζει ως αποτέλεσμα της πολύχρονης εμπειρίας του και τα κακώς κείμενα της χώρας εν γένει. Το συμπέρασμα  που προκύπτει από την προσεκτική ανάγνωση του βιβλίου είναι ότι δεν πρόκειται για μια μονοδιάστατη και στατική μελέτη αλλά ένα βιβλίο που συγκεντρώνει μία πληθώρα στοιχείων που αφορούν τον Ελληνισμό και τη Δημοκρατία μέσα από έννοιες και αξίες διαχρονικές όπως η ελευθερία και η δικαιοσύνη.

Ο τρόπος που επιλέγει ο συγγραφέας να διατυπώσει τις απόψεις του είναι χαρακτηριστικός, διότι στηρίζεται σε μία πληθώρα ιστορικών αναφορών που ανάγονται από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας που ξεκινά από την εποχή του Θουκυδίδη και τον Επιτάφιο του Περικλή με αναφορές στο ιδεώδες της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και φτάνει μέχρι τα κρούσματα διαφθοράς ήδη από την εποχή του τρωικού πολέμου μέχρι τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία έως τη σύγχρονη εποχή. Τα αδιέξοδα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας διατυπώνονται πάντα μέσα από το πρίσμα του ίδιου του συγγραφέα. Το βιβλίο διαπνέεται από ένα βαθύ αίσθημα αγάπης προς την πατρίδα - με τον καλώς εννοούμενο πατριωτισμό -  μέσα από μία σειρά θέσεων που διατυπώνει με ισχυρά επιχειρήματα. Οι αναλύσεις του για τη θέση των Βαλκανικών κρατών σήμερα, το ζήτημα των Σκοπίων, το ζήτημα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μερικά από τα ζητήματα που απασχολούν το συγγραφέα. Όλα όμως αυτά τα ζητήματα δεν εξετάζονται υπό το αυστηρό πρίσμα της γεωστρατηγικής αλλά υπό το πρίσμα της αναλυτικής και αντικειμενικής έκθεσης της σύγχρονης πραγματικότητας. Θεωρεί ο συγγραφέας ότι με όχημα την πολιτική βούληση, η Ελλάδα και ο Ελληνισμός μπορούν να έχουν μία νέα προοπτική. Στόχος είναι η αναγέννηση της Ευρώπης και μαζί με αυτήν της Ελλάδας για μία πορεία συμβατή προς τον ανθρωποκεντρικό πολιτισμό της, όπως μπορεί να συνειδητοποιήσει ο αναγνώστης διαβάζοντας προσεκτικά τις σελίδες του βιβλίου.