Την ερχόμενη Πέμπτη 14 Ιουνίου ο Γεράσιμος Θεοδόσης παρουσιάζει στον ΙΑΝΟ το νέο του βιβλίο «Μια συντομότερη ιστορία του δικαίου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Με αφορμή το βιβλίο αυτό είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον συγγραφέα…

 

ιλήστε μας λίγο για το νέο σας βιβλίο

Δίκαιο ίσον Σύνταγμα.

Αυτή είναι η συντομότερη ιστορία του δικαίου.

Αυτό πραγματεύεται το βιβλίο μου.

 

-Με ποια ιδιότητα γράφετε λοιπόν την ιστορία του δικαίου; Ως ιστορικός, ως νομικός, ως τι;

Ως συγγραφέας. Αποκλειστικά και μόνο.  Γράφω κάτι που πιστεύω ότι ενδιαφέρει το αναγνωστικό κοινό και στην προκείμενη περίπτωση γράφω για το δίκαιο.

 

-Είναι επομένως ένα επιστημονικό βιβλίο;

Αν αναφέρεσθε στην ειδοποιό διαφορά μεταξύ επιστήμης και τέχνης, αφενός είναι ένα επιστημονικό βιβλίο που δίνει απαντήσεις σε ήδη δημιουργημένα ερωτήματα, αφετέρου συνδιαμορφώνει (ως λογοτεχνικό έργο) τα ερωτήματα  του αναγνώστη: Με ενδιαφέρει (και γιατί) το δίκαιο;

Επομένως, όποιος παίρνει στα χέρια του το νέο μου βιβλίο δεν αναζητά μια απάντηση σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα που τον απασχολεί (όπως π. χ.  πώς φτιάχνεται μια πισίνα;), αλλά ενδεχομένως αυτό το «συντομότερη» να τού εξάπτει το ενδιαφέρον. Συντομότερη από ποια; Και αυτό φυσικά είναι το λογοτεχνίζον στοιχείο του βιβλίου. Εκτός αυτού είναι ένα ευσύνοπτο βιβλίο, με λιγότερες από εκατό σελίδες. Και σε χαμηλή τιμή.

 

-Έχετε σπουδάσει αλλά και διδάξει τη νομική επιστήμη. Θα μπορούσατε να το έχετε γράψει χωρίς αυτή την εμπειρία;

Αδιαμφισβήτητα όχι! Χωρίς τη μακρόχρονη πορεία μου στην επιστήμη του δικαίου ούτε τον τίτλο του δεν θα ήμουν σε θέση να γράψω. Αντίστοιχα, όμως, χωρίς τη λογοτεχνική μου παιδεία το συγκεκριμένο βιβλίο δεν θα μπορούσε να διαβαστεί από μη νομικούς. Είναι επομένως ένα ακραιφνώς επιστημονικό βιβλίο (του συνταγματικού δικαίου) που έχει γραφτεί από έναν λογοτέχνη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να διαβαστεί από τον καθένα μας.

 

-Αυτό δεν είναι άλλωστε το ζητούμενο του καιρού μας; Το μεγάλο στοίχημα;

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Προσωπικά δεν κάνω επιστήμη για την επιστήμη και τέχνη για την τέχνη. Αισθάνομαι όπως ο γιατρός, που έχοντας ασχοληθεί χρόνια με μια ασθένεια, όταν βρίσκει το φάρμακο της γιατρειάς, χωρίς να απευθυνθεί στις φαρμακευτικές εταιρίες, το κατασκευάζει και το δίνει δωρεάν στους ασθενείς του. Δεν παριστάνω τον ήρωα, αλλά σπούδασα νομική σκεφτόμενος τον πολίτη, το υποκείμενο του δικαίου, που απολαμβάνει τα καλά και υπομένει τα κακά του δικαίου. Για αυτό στο πάνελ της 14ης Ιουνίου, στον ΙΑΝΟ, όλοι ανεξαιρέτως οι ομιλητές δεν έχουν σπουδάσει νομικά. Θεωρώ ότι όποιος διαβάσει το βιβλίο μου γίνεται «συνοδοιπόρος» μου στον συναρπαστικό κόσμο του δικαίου. Αντίθετα δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος που δεν τον «αγγίζει» το δίκαιο.

 

-Κλείνοντας, ποιος είναι ο δικός σας ΙΑΝΟS;

Όπως πάντα στην ερώτηση υπάρχει η απάντηση: Ο δικός μου ΙΑΝΟΣ.  Χρωστάω πολλά σε αυτό τον «τόπο» και τους ανθρώπους του και τους ευχαριστώ ολόψυχα.

 

Αναλυτικές πληροφορίες για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου θα βρείτε στο https://www.ianos.gr/events/gerasimos-theodosis-mia-suntomoteri-istoria-tou-dikaiou-ekd.html

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η συναρπαστική ιστορία του δικαίου προβάλλεται μέσα από τις τρεις αφηγήσεις: από τους κανόνες ζωής στους κανόνες δικαίου, από τις ελευθερίες στους περιορισμούς και από τα δικαιώματα στα καθήκοντα.

 Για να αγοράσετε το βιβλίο στο https://www.ianos.gr/mia-sintomoteri-istoria-tou-dikaiou-0434090.html