Πριν από σχεδόν ένα μήνα κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ του Νίκου Πορτοκάλογλου, με τίτλο «Λιμάνια ξένα». Ένας διπλός δίσκος-αφιέρωμα στα τραγούδια των προγόνων και των δασκάλων του, όπου ο γνωστός καλλιτέχνης επιχειρεί να μεταγράψει σε ένα δικό του σημερινό ήχο είκοσι πέντε παραδοσιακά, μικρασιάτικα, ρεμπέτικα, λαϊκά και ελαφρά τραγούδια που αγαπάει.

Ένας δίσκος φόρος τιμής σε όλους αυτούς τους ανώνυμους και επώνυμους ιδιοφυείς δημιουργούς, στους οποίους χρωστάμε το ότι έχουμε ακόμη δική μας ταυτότητα και γλώσσα. Έτσι, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, παντρεύει αρμονικά τον Τσιτσάνη με τον Jimi Hendrix, τον Γιοβάν Τσαούς με τους Τhe Beatles, τον Παναγιώτη Τούντα με τον Johnny Cash, τους ανατολίτικους αμανέδες με τις slide κιθάρες της Δύσης.

«Ήταν μια προσπάθεια που έγινε», όπως λέει και ο ίδιος, «για να μην εγκαταλείψουμε την παράδοσή μας στο ράφι ενός μουσείου, αλλά να κρατήσουμε τη σχέση μας μαζί της ζωντανή και, σε αυτή την εποχή της δοκιμασίας που περνάμε, μια ματιά στο παρελθόν, όχι για να νοσταλγήσουμε και να μεμψιμοιρήσουμε, αλλά για να αντλήσουμε έμπνευση για το μέλλον».

 

Τον συναντήσαμε την Παρασκευή 20/6, στον ΜΟΥΣΙΚΟ ΙΑΝΟ. Ο Νίκος Πορτοκάλογλου εμφανώς συγκινημένος μας είπε "Σημαίνει για μένα πολλά που άνοιξε ένα δισκοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας! Μπήκα μέσα και συγκινήθηκα, γιατί είδα έναν φρέσκο, φροντισμένο χώρο, με όλα τα CD, με όλη τη δισκογραφία. Μετά την παρακμή των τελευταίων χρόνων, που κάθε φορά που πήγαινα σε δισκάδικο είτε το έβρισκα κλειστό είτε έμπαινα μέσα κι αντίκριζα μια εικόνα θλίψης –με ολοένα και λιγότερα CD, παρατημένα και μίζερα–, το να μπαίνεις σε έναν νέο χώρο, είναι μεγάλη χαρά. Εύχομαι λοιπόν τα καλύτερα! "

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου κλείνει φέτος 30 χρόνια στο τραγούδι, όσα και ο IANOS. "Είμαστε συνομήλικοι!" μας είπε, "κι εγώ τα τριάντα χρόνια κλείνω στο τραγούδι! Βλέπω ότι σαν τριαντάρης, ο ΙΑΝΟS είναι πολύ φρέσκος και δυναμικός. Του εύχομαι να είναι έτσι για πάντα".

Μη χάσετε τις συναυλίες του!

ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ - ΚΟΖΑΝΗ @ ΣΤΕΚΙ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ - ΔΕΡΒΕΝΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ @ BOLERO
ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ - ΠΑΛΑΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ @ ΛΙΜΑΝΙ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ @ ΚΥΜΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - ΤΗΝΟΣ @ ΘΕΑΤΡΟ Κ.ΤΣΟΚΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΥΜΑΡΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - ΠΑΡΟΣ @ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - ΝΑΞΟΣ @ ΠΥΡΓΟΣ ΜΠΑΖΑΙΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ (ΠΗΛΙΟ) @ ΝΑΝΟΠΟΥΛΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ
ΤΡΙΤΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ @ ΑΛΣΟΣ

 
: Bon Iver - Michicant