x
NEW IANOS E-SHOP
return to new ianos.gr
 
 

Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου παρέα με έναν παραμυθά!

Της Δήμητρας Νικολάου

 

Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους έχετε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο παιδικό βιβλίο;

 Οι λόγοι είναι τα χαρακτηριστικά του παιδιού-αναγνώστη: είναι αναγνώστης απαιτητικός, βαριέται εύκολα, εντυπωσιάζεται δύσκολα, διαβάζει μόνο ό,τι του αρέσει και ξαναδιαβάζει μόνο ό,τι του αρέσει πολύ. Αλλά έχει μια φαντασία λιγότερο καταπιεσμένη από τη δική μας, κι αν καταφέρεις να τον κερδίσεις θα σε ακολουθήσει και στους πιο φανταστικούς κόσμους και θα πιστέψει τους πιο απίστευτους ήρωες! Άσε που αν βρει και καμιά φανταστική ιδέα που να του αρέσει, μέσα στις ιστορίες σου, έχει όλο το χρόνο μπροστά του -λόγω ηλικίας- να την κάνει πραγματικότητα!

 

Από πού αντλείτε το ενδιαφέρον σας και ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας;

 Αξίζει να μιλάς στα παιδιά για θέματα που τα απασχολούν κι έτσι η επικαιρότητα συχνά μου επιβάλλει εμπνεύσεις, ήρωες και καταστάσεις. Όταν ξεχνιέμαι όμως, πραγματικά εμπνευστικά βρίσκω τα έργα των αγαπημένων μου (ζωγράφων, μουσικών, ποιητών), τη φύση και τα μυστικά της, την ιστορία και τις παραξενιές της, τις λέξεις και τα παιχνίδια τους που δημιουργούν απροσδόκητους κόσμους.

 

Έχετε καλή επικοινωνία με τα παιδιά; Θεωρείτε ότι τα αυτά έχουν καλή επικοινωνία με το βιβλίο ή πιστεύετε ότι τα προϊόντα της τεχνολογίας έχουν αντικαταστήσει την ανάγνωση βιβλίων;

 Πιστεύω ότι τα παιδιά -όπως κι εμείς οι μεγάλοι- έχουν ανάγκη τις ιστορίες που αφήνουν χώρο στη φαντασία τους και πάντα θα αποζητούν την επικοινωνία με αυτές. Τώρα βιβλία ή tablets ή ό,τι προκύψει στο μέλλον, δεν είναι παρά μέσα για αυτή την επικοινωνία κι έτσι δεν με ανησυχεί τόσο ο ανταγωνισμός μεταξύ τους. Αυτό που πραγματικά με ανησυχεί είναι οι ευκαιρίες, η πρόσβαση που θα 'θελα να έχουν όλα-μα όλα- τα παιδιά, σε ωραίες ιστορίες. Κι εδώ είναι που νομίζω ότι πρέπει γονείς, άνθρωποι του βιβλίου και της τεχνολογίας, να εστιάσουμε την προσοχή και την έγνοια μας...

 

Το τελευταίο σας βιβλίο, το τρίτο της σειράς που ξεκίνησε με το «Οι καλοί κι οι κακοί πειρατές», νομίζει κανείς με μια πρώτη ματιά ότι μιλάει για την έννοια του καλού και του κακού, αλλά στις τελευταίες σελίδες τα πράγματα μπερδεύονται!

 Ακριβώς! Γιατί το βιβλίο δεν είναι παρά μια αστεία αποτύπωση συμπεριφορών. Οι κακοί πειρατές, οι κακοί ιππότες, οι κακές μάγισσες, νομίζουν ότι για να παίξουν σωστά το ρόλο τους, για να αποδείξουν τη δύναμή τους πρέπει διαρκώς να φοβερίζουν, να απειλούν, να εκδικούνται... όμως για να φοβερίσεις κάποιον πρέπει να κι εκείνος να σε φοβάται. Κι όταν αυτό δε συμβαίνει κι όταν μάλιστα οι «καλοί» της ιστορίας επιλέγουν και μια εντελώς διαφορετική αντίδραση τότε η «κακή» συμπεριφορά πέφτει στο κενό και αφήνει να αποκαλυφθεί πόσο «καλοί» είμαστε όλοι!

 

Έχετε κατακτήσει πολλές διακρίσεις μέχρι σήμερα για το έργο σας στο χώρο του εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου ειδικότερα. Οι διακρίσεις σας σας δίνουν το κίνητρο για να εξελιχθείτε; Πιστεύετε ότι πάντοτε πρέπει να επιδιώκει κανείς το καλύτερο;

 Αυτοί που αφηγούνται όμορφες ιστορίες με λόγια και με εικόνες στην Ελλάδα, είναι ευτυχώς πολύ περισσότεροι από τα βραβεία που δίνονται γι’ αυτό. Εγώ υπήρξα από τους τυχερούς και έτσι το Βραβείο του Διαβάζω (του σημερινού Αναγνώστη), του Κύκλου και τα δύο Κρατικά Βραβεία, με βοήθησαν πολύ να γνωρίσω περισσότερους και να με γνωρίσουν περισσότεροι. Το να επιδιώκω το καλύτερο είναι ένα άγχος που είχα και έχω ανεξαρτήτως βραβεύσεων!

 

Είστε ένας σύγχρονος παραμυθάς. Σας ευχαριστεί αυτός ο χαρακτηρισμός; Θεωρείτε τον εαυτό σας ως τέτοιο ή αυτός ο τίτλος σας δημιουργεί περισσότερες ευθύνες;

 Όποιος γράφει για παιδιά -κι εγώ μαζί- έχει τεράστιες ευθύνες. Και πρέπει να φιλτράρει μέσα από τις ευθύνες του, κάθε λέξη, κάθε μήνυμα, κάθε ήρωα της ιστορίας. Όσο για το «σύγχρονος παραμυθάς»... σύγχρονος αναπόφευκτα, αλλά το παραμυθάς συνήθως το διορθώνω. Το Παραμύθι βλέπετε είναι ένα είδος λαϊκό, προφορικό, πολύ συγκεκριμένο που έχει τους μελετητές και τους συνεχιστές του στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γι’ αυτό προτιμώ να λέω απλώς «γράφω για παιδιά» και να αφήνω την ιδιότητα του Παραμυθά στους πιο αφοσιωμένους του είδους.

 

Θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε και με κάποιο άλλο είδος συγγραφής; Στο μέλλον ίσως;

 Δεν θέλω να γράφω επίτηδες, προτιμώ να γράφω ό,τι μου κατέβει και ως τώρα όλο ιδέες για εικονογραφημένα παιδικά βιβλία μου κατεβαίνουν! Στο παρελθόν έχω εκδώσει μια ποιητική συλλογή και στο μέλλον θα ήθελα να τελειώσω κάποια διηγήματα. Αλλά μόλις μου ήρθε άλλη μια ιδέα για παιδικό βιβλίο!

 

Πώς θα ορίζατε την έννοια ταλέντο; Πιστεύετε ότι οι νέοι συγγραφείς έχουν ταλέντο;

Ταλέντο λέω την έκπληξη που σου επιφυλάσσει η δουλειά κάποιου όταν την πρωτοβλέπεις! Πολλοί νέοι συγγραφείς το 'χουν και πολλοί παλαιότεροι το διατηρούν σε φόρμα. Για την ακρίβεια τόσο πολλοί που χάνεις το μπούσουλα και συχνά λες «τι θέλω τώρα και γράφω κι εγώ αφού υπάρχει ο τάδε ή η τάδε...»!

 

 Το βιβλίο Καλοί και κακοί ιππότες από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος είναι στη short list υποψήφιων βιβλίων για τα Κρατικά Βραβεία!