Σε αυτή τη συλλογική μελέτη από τις εκδόσεις Πόλις, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να κατανοήσει το πώς και το γιατί αναπτύσσονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τα δεξιά εξτρεμιστικά και λαϊκίστικα κόμματα και κινήματα. Αρκετά επίκαιρο βιβλίο, αν αναλογιστεί κανείς τη σαθρή πολιτική κατάσταση που επικρατεί σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης, ιδιαίτερα στην Κεντρική και Ανατολική αλλά και στα νοτιοευρωπαϊκά κράτη.

Το καίριο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ενώ υπάρχει μια ομόθυμη καταδίκη του δεξιού εξτρεμισμού, οι ακροδεξιές δραστηριότητες δεν έχουν οδηγηθεί σε εξαφάνιση. Οι συγγραφείς του βιβλίου, άνθρωποι του πολιτικού χώρου, ακαδημαϊκοί, ερευνητές και πολιτικοί αναλυτές, εξηγούν το φαινόμενο που είναι σε έξαρση, επισημαίνοντας ότι παρατηρούνται μια σειρά από πολλά κοινά στοιχεία αλλά και βασικές διαφορές.

Στο στόχαστρο μπαίνει φυσικά και η Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με τη Βασιλική Γεωργιάδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, διαβρώθηκε πολιτικά κυρίως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Το αποτέλεσμα ήταν να δοθεί η δυνατότητα σε ακροδεξιό ναζιστικό κόμμα να εισέλθει στη Βουλή και μάλιστα με 18 εκπροσώπους. Η ίδια στον επίλογο του άρθρου της αναφέρει χαρακτηριστικά: “Το κομματικό σύστημα της Ελλάδας εμφανίζει ρευστότητα και μεταβατικότητα. Εάν διαθέτουν βάθος οι πολιτικές ευκαιρίες που εκκολάπτονται για τον πολιτικό εξτρεμισμό και τους εκφραστές του, θα εξαρτηθεί από πολλά: από τη στάση των θεσμών απέναντι σε σε φαινόμενα που κινούνται πέραν των ορίων της δημοκρατικής κουλτούρας, αλλά και των ίδιων των πολιτών, που έχουν καθήκον να ορθώσουν ένα στέρεο φράγμα ενάντια στην ακροδεξιά πλημμυρίδα”.