x
NEW IANOS E-SHOP
return to new ianos.gr
 
 

Οι συνεντεύξεις του συγγραφέα των εκδόσεων ΙΑΝΟS, Μανόλη Ξεξάκη, συνεχίζουν να κατακλύζουν τους ηλεκτρονικούς ιστότοπους και να εμείς συνεχίζουμε να σας ενημερώνουμε για αυτές.

 

Το βιβλίο που έγινε η αφορμή για αυτές τις συνεντεύξεις είναι «Το θέατρο της Οικουμένης», Τόμος Α', Τα θεμέλια της ζωής, εκδόσεων IANOS. Ένα βιβλίο στο οποίο αναφέρονται πρόσωπα που διακρίθηκαν στις επιστήμες και στις τέχνες, διαβόητοι ηγέτες που έσυραν έθνη στη φρίκη, κυρίως, όμως, άνθρωποι της διπλανής πόρτας.

 

Σας παραθέτουμε αποσπάσματα από τις τελευταίες συνεντεύξεις του.

 

Συνέντευξη στo Tetragwno.gr

Κύριε Ξεξάκη, αρχικά για ποιο λόγο ξεκινήσατε τη συγγραφή λογοτεχνικών βιβλίων;

Δεν υπάρχει λόγος για να αρχίσεις να γράφεις. Αυτά τα πράγματα σε διαλέγουν κι εσύ ακολουθείς. Γίνονται μοίρα σου. Ξεκίνησα από έφηβος. Με μάγευαν οι λέξεις και οι αριθμοί, και πιο πολύ οι σκέψεις που έγιναν και γίνονται με αυτά. Έχω δημοσιεύσει βιβλία ποίησης, μυθιστόρημα, διηγήματα κλπ. Στο βιογραφικό που έβαλα τώρα δεν τα αναφέρω γιατί μετά από κάποια ηλικία, είσαι απλώς παιχνίδι στα χέρια του χρόνου, δεν τα χρειάζεσαι. Με τους αριθμούς  το πήγα αλλιώς: δίδαξα μαθηματικά. Αυτά τα δυο, η λογοτεχνία και η διδασκαλία είναι οι δραστηριότητες που με συνάρπασαν.

 

[...]

 

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της συγγραφής του;

Να ενσωματώσω στο τρίτομο Το θέατρο της οικουμένης τις μεγάλες στιγμές της Ιστορίας των τεχνών, των επιστημών και της Σκέψης χωρίς να γίνω βαρετός.

 

[...]

 

Η λογοτεχνία δύναται να προσφέρει μία διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος αυτές τις μέρες; Τι προσφέρει, κατά τη γνώμη σας;

Όχι. Ο Πλάτων είχε επισημάνει ότι ο άνθρωπος, ιδίως αν ξέρει πως δεν θα τον τσακώσουν, προτιμά να αδικήσει παρά να αδικηθεί. Να κερδίσει, να τρώει το γλυκόμηλο και οι υπόλοιποι σκουπίδια. Γι’ αυτό και οι ιδεολογίες που υπόσχονται τη λύση σε όλα δεν έχουν πετύχει πουθενά. Δεν λαμβάνουν υπόψη τον παράγοντα άνθρωπο. Η λογοτεχνία όμως είναι σπουδαίο εργαλείο για να διευρύνει τον ατομικό μας κόσμο, να μας παρηγορήσει όταν χρειάζεται και να κοσμήσει τη χαρά μας άλλες στιγμές.

 

Ολόκληρη η συνέντευξη βρίσκεται εδώ

 

Συνέντευξη στην Χαριτίνη Μαλισσόβα στο Diastixo.gr

 

[...]

 

Ο πρώτος τόμος φέρει τον υπότιτλο: «Τα θεμέλια της ζωής». Θέλατε να πάρετε τα πράγματα από την αρχή ή να βάλετε κάποιες σκέψεις σας σε τάξη και να τις μεταφέρετε;

Ήθελα να περιγράψω τον θάνατο ως απουσία θεμελίων της ζωής και, δεύτερον, να βάλω στη συζήτηση την ιδέα των θεμελίων στις επιστήμες. Ξέρετε, όλοι νομίζουμε ότι τα μαθηματικά π.χ. είναι η απόλυτη επιστήμη, ωστόσο υπάρχουν προτάσεις σε αυτά που δεν μπορούν να αποδειχτούν. Αυτές τις δεχόμαστε ως αληθινές, ως αξιώματα, και προχωρούμε. Στην αρχή του βιβλίου σκοτώνεται από λάθος των μυστικών υπηρεσιών μια όμορφη γυναίκα, η οποία ενώ σβήνει θυμάται από τα μαθητικά της χρόνια έναν καθηγητή που αναζητούσε τα θεμέλια των επιστημών και συνειδητοποιεί ότι «ο καθηγητής δεν ελέγχει πια τα θεμέλια των μαθηματικών, ο θάνατος όμως ελέγχει τα θεμέλια της ζωής της». Ο Ευκλείδης, ο δημιουργός της γεωμετρίας που έχει το όνομά του, λέει σε ένα αξίωμά του: «Ηιτήσθω από παντός σημείου επί παν σημείον ευθείαν γραμμήν αγαγείν», δηλαδή «σας ζητώ να δεχτείτε ότι μπορούμε να φέρουμε μια ευθεία από οποιοδήποτε σημείο σε άλλο». Αυτό στην αρχή νομίζει κανείς ότι είναι πλάκα. Όμως είναι αφάνταστα σημαντικό. Ο σοφός ήξερε ότι δεν μπορεί να το αποδείξει και μας παρακαλεί να το δεχτούμε. Αυτά δεν πρέπει να λείπουν από τη ζωή μας, ούτε από τα λογοτεχνικά βιβλία.

 

[...]

 

Ποια αξία θεωρείτε αδιαπραγμάτευτη;

Είναι ενδιαφέρον ερώτημα, αλλά πολύ γενικό έτσι. Υπάρχουν αξίες που αφορούν τη ζωή μέσα στην κοινωνία όπου ζούμε, ατομικές, αξίες που δυναμώνουν την ύλη από την οποία είμαστε φτιαγμένοι. Ο ένας θα σας πει ως αδιαπραγμάτευτη αξία την αγάπη για την πατρίδα, ο άλλος την ειλικρίνεια, ένας τρίτος τον σεβασμό στην αλήθεια κ.λπ. Μην ξεχνάτε ότι ο Μωυσής αναγκάστηκε να κατεβάσει από το βουνό ως θεόπνευστες τις στοιχειώδεις αξίες που είχαν ανάγκη τότε. Εγώ σας ζητώ να δεχτείτε τη «μη επιθετικότητα» ως υψίστη αξία. Ο πρώτος μαχητής, γράφω κάπου στο βιβλίο μου, ήταν το σπερματοζωάριο που νίκησε όλα τα υπόλοιπα και γονιμοποίησε το ωάριο. Κι αυτό τα κύτταρά μας δεν το ξέχασαν. Το είπε κι ο Στίβεν Χόκινγκ πριν πεθάνει: η επιθετικότητα θα καταστρέψει τον κόσμο.

 

[...]

 

Θέλετε να μας αποκαλύψετε κάτι για τη συνέχεια του μυθιστορήματος;

Όχι, αλλά αν σας άρεσε ο πρώτος τόμος, σας ζητώ να με εμπιστευτείτε. Και ο δεύτερος και ο τρίτος έχουν τον ίδιο κόπο και φτιάχτηκαν με την ίδια τιμιότητα, για να σας διασκεδάσουν και να σας συγκινήσουν.

 

Ολόκληρη η συνέντευξη βρίσκεται εδώ

 

Την παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα μπορείτε να την δείτε εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο μπορείτε να δείτε εδώ