x
NEW IANOS E-SHOP
return to new ianos.gr
 
 

Από σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα ενότητα στο IANOS Magazine!

Καταξιωμένοι συγγραφείς και φίλοι της Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS μας γράφουν ένα πρωτότυπο άρθρο για το αγαπημένο τους βιβλίο.

 

Την αρχή κάνει ο έλληνας πεζογράφος, διηγηματογράφος και κριτικός, Μάνος Κοντολέων.

 

Μας γράφει για το βιβλίο της Pat Barker, «Η σιωπή των κοριτσιών» από τις εκδόσεις Αιώρα, σε μετάφραση Δέσποινας Κανελλοπούλου.

 

Ακολουθεί το κείμενο του Μάνου Κοντολέων

 

--

 

Τα Ομηρικά Έπη μπορούν να θεωρηθούν ως  πρόδρομοι της μυθιστορηματικής αφήγησης. Και είναι βέβαιο πως ανάμεσα στα διάφορα επεισόδια που εξιστορούν και ανάμεσα στους πολλούς χαρακτήρες που περιγράφουν, ο σημερινός μυθιστοριογράφος μπορεί να βρει πολλά σημεία στήριξης  για τη σύνθεση του δικού μυθιστορήματος που ενώ θα βασίζεται στα όσα σε εκείνα τα Έπη έχουμε γνωρίσει, παράλληλα θα φωτίζει τις πράξεις και τις προθέσεις των ηρώων με ένα πλέον σύγχρονο τρόπο.

 

Κάτι τέτοιο κάνει και η βραβευμένη με το Booker αγγλίδα συγγραφέας Πατ Μπάρκερ, με το μυθιστόρημα «Η σιωπή των κοριτσιών».

 

Στο βιβλίο αυτό κεντρική αφηγήτρια είναι μια γυναίκα -η ίδια εντός της Ιλιάδας αποτελεί ένα δευτερεύον πρόσωπο. Δευτερεύον ως προς την ανάπτυξη των δικών της συναισθημάτων, πρωτεύον όμως καθώς είναι εκείνο που θα γίνει η αφορμή να εκφραστεί ο θυμός του Αχιλλέα και προκληθούν τα όσα στη συνέχεια γεγονότα ακολούθησαν.

 

Αναφέρομαι στην Βρισηίδα, βασίλισσας της Λυρνησσού και μετέπειτα σκλάβα των Αχαιών.

 

Με την καταστροφή της πόλης της ξεκινά το μυθιστόρημα και τελειώνει με την καταστροφή της Τροίας.

 

Ανάμεσα σε δυο εκφράσεις πολεμικής βίας, η Μπάρκερ ξεδιπλώνει το δράμα μιας γυναίκας εκείνης της εποχής και μαζί με το δικό της, μας φωτίζει και τη μοίρα των γυναικών που ζούσανε δίπλα στους πολεμιστές των δυο αντίπαλων στρατοπέδων.

Η σιωπή είναι η μοίρα που επιφυλάσσει στις γυναίκες μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Αλλά οι ίδιες έχουν την ικανότητα και να παρατηρούνε και να συναισθάνονται. Και τελικά θα βρούνε τον τρόπο να καταγράφουν το κρυφό πρόσωπο του πολέμου -αυτό, τουλάχιστον, που δεν το συνοδεύει η δόξα, αλλά πόνος και η ντροπή.

 

Στην ουσία η αγγλίδα συγγραφέας επιχειρεί μια αναδιατύπωση του τελευταίου χρόνου ενός πολέμου που η εξιστόρησή του θα καθόριζε τη μοίρα και το πρόσωπο της αφήγησης του δυτικού πολιτισμού.

Κρατά λεπτομέρειες του ομηρικού κειμένου, αλλά τις φέρνει πιο κοντά στις προσλαμβάνουσες ενός σημερινού αναγνώστη, τις κατεβάζει από το όποιο βάθρο ηρωισμού και τις αφήνει να δείξουν άλλοτε τον πόνο και την ταπείνωση που προκαλούσαν κι άλλοτε τα μεγάλα συναισθήματα που δημιουργούσαν. Πέρα από το ότι στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας έρχεται να προστεθεί και η μορφή της Βρισηίδας, παράλληλα προστίθενται και οι παραλλαγές των χαρακτήρων του Αχιλλέα, του Πάτροκλου, τους Αγαμέμνονα.

 

Αφήγηση ρεαλιστική, συχνά άγρια, επίσης συχνά σπαράζουσα. Αφήγηση που σέβεται τις περιγραφές του Ομήρου, προσθέτει πληροφορίες και από άλλες πηγές, αλλά που εν τέλει τολμά μια  επαναφήγηση  με τεχνικές του σήμερα.

Ένα αληθινά ενδιαφέρον μυθιστόρημα που στη ελληνική του έκδοση είχε την τύχη να προικιστεί με τη ρέουσα μετάφραση της Δέσποινας Κανελλοπούλου.

 

--

Περισσότερες πληροφορίες γαι το βιβλίο μπορείτε να βρείτε εδώ