Η Νάνσυ Φραγκιαδάκη προτείνει για τους μικρούς μας φίλους.

Τι μπορεί να συμβεί όταν μια σχολική κοινωνία μεταφέρεται στο βυθό της θάλασσας; Όλα τα χαρακτηριστικά της θα είναι σαφώς παρόντα· οι φιλίες, η αγάπη, τα πειράγματα, οι αδύναμοι κρίκοι και οι δυνατότεροι, καθώς και ο εκφοβισμός.

Ο ξιφίας Ιερεμίας, που λόγω της πραότητας που τον χαρακτηρίζει αποκαλείται και «Ηρεμίας», γίνεται αποδέκτης της χλεύης των «Κοφτερών χαμόγελων», των δυνατότερων και απειλητικότερων δηλαδή ψαριών, λόγω της μεγάλης του μύτης. «Μυτόγκα» και «Πινόκιο» είναι δύο μόνο από τα πειράγματα που χρησιμοποιούν για να τον εμπαίξουν. Το ίδιο συμβαίνει και για τα υπόλοιπα αδύναμα πλάσματα του βυθού, που ζουν υπό το μόνιμο φόβο των νταήδων. Μέχρι που ο Ιερεμίας αποφασίζει να γίνει ο Ρομπέν των θαλασσών.

Η συγγραφέας Γιώτα Αλεξάνδρου, απορρίπτοντας κάθε μορφή αντεπίθεσης ως λύση στα προβλήματα που ταράσσουν το βυθό, προωθεί με απόλυτα παιδαγωγικό τρόπο τη δημιουργία συνασπισμών και την αλληλεγγύη ως μέσο αντιμετώπισής τους. Τα νήματα του παραμυθιού κινούνται με δεξιοτεχνία μεταξύ της άμυνας, αλλά και της προσπάθειας που καταβάλλουν τα αδύναμα ψαράκια να κατανοήσουν την εσωτερική πηγή της επιθετικότητας των δυνατότερων και εν τέλει, όχι να τα απορρίψουν και να τα αποφύγουν, αλλά να τα αγκαλιάσουν.

Στο παραμύθι απουσιάζει κάθε μορφή κατήχησης που θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για το παιδί - αναγνώστη. Τα μηνύματα, ωστόσο, είναι σαφέστατα, καθώς δίνεται στο παιδί η ευκαιρία να ταυτιστεί με τον κεντρικό ήρωα, τον Ιερεμία. Στο παράρτημα του βιβλίου εμπεριέχεται μία επιστολή του ξιφία Ιερεμία προς τον αναγνώστη, όπου του δίνει συμβουλές για το πώς να χειριστεί καταστάσεις παρόμοιες με αυτές που έζησε ο ίδιος στο βυθό. Ο παιδαγωγικός ρόλος του βιβλίου γίνεται ακόμα πιο σημαντικός, αν σκεφτεί κανείς ότι στο τέλος του παρατίθενται έξι σελίδες δραστηριοτήτων για κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να ασχοληθεί με το φαινόμενο του εκφοβισμού, τις αιτίες που το προκαλούν, καθώς και πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής του.

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, τέλος, που συμβάλλει καθοριστικά στην αμεσότητα του βιβλίου είναι η εξαιρετική εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου, που αποδίδει άψογα τη συναισθηματική κατάσταση των ηρώων, χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Susaeta.

 
: Goran Bregovic - Aven Ivenda