Ο Πολιτισμός είναι πολυδιάστατη και προσαρμοσμένη έννοια μέσα στην ιστορία του ανθρώπου για αυτό και οι καλλιτέχνες με τον δικό τους τρόπο επιλέγουν να στηρίζουν τις αδύναμε ομάδες .

 

Με αφορμή την εξέγερση στην Συρία (15 Μαρτίου 2011), η ποιήτρια, κλασική φιλόλογος και γνωστή για την αγάπη της για την Ελλάδα, Ruth Padel και ο Συριακής καταγωγής εικαστικός Issam Kourbaj ενώνουν τις φωνές τους για να τιμήσουν το κουράγιο των προσφύγων και τη γενναιοδωρία των κατοίκων του νησιού της Λέσβου, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στις 19:00 στο New York University in Athens.

 

H αντίδραση του Issam Kourbaj στη συνεχιζόμενη τραγωδία της πατρίδας του προκάλεσε τη δημιουργία μιας σειράς από πλοία-μινιατούρες από ανακυκλώσιμα υλικά εμπνευσμένα από τα συριακά πλοία του 5ου αιώνα π.Χ.

 

Μέσα από την ποίηση και την εικαστική τέχνη το Dark Waters, Burning World εξερευνά τις ορατές και αόρατες πληγές που σημάδεψαν τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο των προγόνων τους.

 

Η Padel και ο Kourbaj έχουν συνεργαστεί για την παρουσίαση διαφορετικών εκδοχών του  Dark Waters, Burning World σε μουσεία, όπως στο Fitzwilliam Museum του Κέιμπριτζ, στο Penn Museum, στο Brooklyn Museum, στο British Museum, στο Victoria and Albert Museum και στο King’s College Chapel στο Κέιμπριτζ. Επιπλέον, το Dark Waters, Burning World εκτέθηκε στη Μπιενάλε της Βενετίας του 2019.

 

Ο Issam Kourbaj γεννήθηκε στη Συρία και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Δαμασκού, στο Repin Institute of Fine Arts & Architecture στην Αγία Πετρούπολη και στο Wimbledon School of Art. Από το 1990 ζει στο Κέιμπριτζ και είναι λέκτορας Καλών Τεχνών στο Christ’s College. 

Περισσότερες πληροφορίες για τον Issam Kourbaj μπορείτε να βρείτε εδώ

 

Η βραβευμένη βρετανίδα ποιήτρια Ruth Padel έχει εκδώσει έντεκα ποιητικές συλλογές, οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στις λίστες των κυριότερων βρετανικών βραβείων, έχει εκδώσει μια νουβέλα για την διατήρηση της άγριας ζωής και έντεκα non-fiction βιβλία. Είναι καθηγήτρια ποίησης στο King’s College London. Έχει υπάρξει πρόεδρος της επιτροπής για το βραβείο T.S. Eliot, μέλος της επιτροπής του Διεθνούς Βραβείου Μπούκερ και μέλος της Zoological Society και του Royal Society of Literature του Λονδίνου. 

Περισσότερες πληροφορίες για τον Issam Kourbaj μπορείτε να βρείτε εδώ

 

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, παρακαλώ ενημερώστε μας για την παρουσία μας στο petros.karampelas@nyu.edu ή δηλώνοντας συμμετοχή στη φόρμα εδώ ή στο τηλέφωνο 216-1001050