Συγγραφείς που ενέπνευσαν με την γραφή τους και συνεχίζουν να εμπνέουν. Σπίτια στα οποία έζησαν, εμπνεύστηκαν, έγραψαν μεγάλοι κλασικοί συγγραφείς ανά τον κόσμο που αξίζουν να τα δούμε για την ομορφιά τους και για την πλούσια ιστορία τους.

 

Άντον Τσέχωφ

Χτίστηκε το 1898 στη Γιάλτα, πόλη της Κριμαίας στη Ρωσία. Ο Τσέχωφ εγκαταστάθηκε εκεί μετά τον θάνατο του πατέρα  του. Περιποιήθηκε το χώρο, έφτιαξε τον κήπο, φυτεύοντας πολλά φρούτα. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και αφού ο Τσέχωφ έφυγε από τη ζωή, το σπίτι φρόντιζε η αδερφή του, που κατάφερε να μην πειραχτεί τίποτα από μέσα. Έπαθε ζημιές, αλλά από εναέρια επιδρομή. Αναστηλώθηκε το 2010 και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Έχει ειπωθεί για το σπίτι αυτό από τον Ρώσο συγγραφέα Aleksandr Kurpin το παρακάτω πολύ όμορφο

“Ήταν, ίσως το πιο αυθεντικό σπίτι στη Γιάλτα. Ένα λευκό, αγνό, ζεστό και ασύμμετρα όμορφο..”

 

Μαρκ Τουαίην

Ο Τουαίην με την οικογένειά του μετακόμισε στο σπίτι αυτό το 1874 και έζησαν εκεί όμορφες στιγμές. Βρίσκεται στο Χάρτφορντ, την πρωτεύουσα της αμερικανικής πολιτείας Κονέκτικατ. Ο συγγραφέας έγραψε αρκετά του έργα στο σπίτι αυτό και είχε αφιερώσει χρόνο για τη διακόσμησή του. Υπήρχε χώρος μπιλιάρδου, ξεχωριστός χώρος για τα παιδιά του, που χωριζόταν σε χώρο παιχνιδιού και χώρο σχολείου. Ιδιαίτερος χώρος για τη μελέτη του και τη συγγραφή του μαζί με την βιβλιοθήκη του.

Η σύζυγος του έκανε συχνά δεξιώσεις και το σπίτι ήταν ανοιχτό συχνά σε άλλους εξέχοντες συγγραφείς.