x
NEW IANOS E-SHOP
return to new ianos.gr
 
 

Την Ρωσική Πρωτοπορία θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά οι Θεσσαλονικείς και όσοι τυχεροί θα βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη για το διάστημα 29 Ιουνίου και 16 Σεπτεμβρίου στην νέα έκθεση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) με τίτλο Restart.

 

Περισσότερα από 400 έργα από την συλλογή του Γ. Κωστάκη θα αποτελέσουν τον οδηγό για τον επισκέπτη στο ταξίδι προς την Ρωσική Πρωτοπορία – το καλλιτεχνικό εκείνο ρεύμα που στις αρχές του 20ου αιώνα θέλησε να αντιπροσωπεύσει και να συμβολίσει όσο τίποτε άλλο στην ιστορία του ανθρώπου την ελπίδα και τον αγώνα για το Νέο, το Ρηξικέλευθο.

Οι καλλιτεχνικές ιδιοφυίες των Ρώσων Πρωτοπόρων έθεσαν ουσιαστικά ζητήματα σχέσης της ζωγραφικής με τις τέχνες της ποίησης, της αρχιτεκτονικής, της μουσικής, του θεάτρου αλλά και των επιστημών συστήνοντας παράλληλα έναν νέο ρόλο για την Τέχνη στην ζωή και καθημερινότητα του ανθρώπου.

Στην έκθεση θα εκτίθενται μεταξύ άλλων έργα του ιδρυτή του εικαστικού κινήματος του Σουπρεματισμού, του Καζίμιρ Μαλέβιτς, των πρωτοπόρων του Κονστουκτιβισμού, Βλαντίμιρ Τάτλιν, Αλεξάντρ Ρότσενκο και Γκουστάβ Κλούτσις, πάνω από 200 έργα της Λιουμπόβ Πόποβα και έργα καλλιτεχνών της λεγόμενης Σχολής της Οργανικής Παιδείας με σημαντικές προσωπικότητες τον Μιχαήλ Ματιούσιν και τα αδέλφια Έντερ.

Στην ίδια έκθεση θα βρίσκεται και το πορτρέτο του εμπνευσμένου συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη (1913-1990) χάρη στον οποίον διασώθηκαν από την λήθη και την καταστροφή κάποια από τα πιο πολυσήμαντα έργα της σύγχρονης Ιστορίας.

Παράλληλα με την συλλογή, το ΚΜΣΤ κατέχει και το αρχείο της οικογενείας Κωστάκη, το οποίο παρέχει το καλύτερο δυνατό υπόβαθρο για την μελέτη αυτής της εξαιρετικής συλλογής και περιόδου.

 

Η διευθύντρια του ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου αναφέρει για την έκθεση: «Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει με μεγάλη χαρά την συλλογή Κωστάκη σε μια νέα διευρυμένη έκθεση με ανανεωμένη επιμελητική, μουσειολογική και μουσειογραφική προσέγγιση. Ο Γιώργος Κωστάκης ήταν ένας εμπνευσμένος συλλέκτης που έσωσε αυτή την τόσο σημαντική περίοδο της ιστορίας της τέχνης από την λήθη και την καταστροφή. Μέσα από την έκθεση αυτή θέλουμε να τιμήσουμε και τον ίδιο αλλά και να αναδείξουμε την αισθητική περίοδο της Ρωσικής Πρωτοπορίας μέσα από τα κινήματα, τις ομάδες, τις σχολές και τους καλλιτέχνες της. Θεωρώ σημαντικό το γεγονός ότι η νέα αυτή έκθεση συμπίπτει χρονικά με την διεύρυνση του ίδιου του μουσείου μας και την ίδρυση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης – συλλογή Κωστάκη στο πλαίσιο του νέου μουσειακού οργανισμού MOMus, το οποίο θα διαχειρίζεται πιο εξειδικευμένα και με μεγαλύτερη εξωστρέφεια πλέον τις συλλογές και τα αρχεία της Ρωσικής Πρωτοπορίας μέσα από τις εκθέσεις και τα εκπαιδευτικά του προγράμματα. Η συμβολή του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΜΣΤ, των συναδέλφων από τη Ρωσία και την Ελλάδα και, ασφαλώς, της επικεφαλής του Συλλόγου Υποστηρικτών του ΚΜΣΤ, κ. Κριστίνα Κρασνιάνσκαγια και του Heritage Foundation καθώς και του μεγάλου χορηγού της έκθεσης, κ. Αντρέι Τσεγκλιακόφ και της AVC Charity Foundation for the Support of Cultural Programs είναι μεγάλη και χρήζει ειδικής μνείας για τον καθένα και την καθεμία χωριστά. Χάρη στην κοινή μας προσπάθεια, η Θεσσαλονίκη γίνεται ένα διεθνές κέντρο για την μελέτη της Ρωσικής Πρωτοπορίας, ανοικτό σε μουσεία και ερευνητές από όλο τον κόσμο.»

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

 

Η έκθεση Restart ανοίγει στο κοινό στις 29 Ιούνη και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 16 Σεπτέμβρη 2018.