Ο Θεόδωρος Ορφανίδης, ένας από τους καλύτερους Μαέστρους της γενιάς του και πολλά χρόνια φίλος του ΙΑΝΟΥ, βρέθηκε στην Σταδίου 24 για μια συνέντευξη με αφορμή το κονσέρτο που ετοιμάζει μαζί με την σύζυγο του Υψίφωνο Σόνια Θεοδωρίδου με μπαρόκ άριες.

 

Μαζί κουβεντιάσαμε για την ορχήστρα μόμπιλε, την ομορφιά και δυσκολία της μπαρόκ μουσικής και για ακόμα περισσότερα.

 

Αγαπητέ Μαέστρο στις 24.10 θα ακούσουμε την Σόνια Θεοδωρίδου με την Συνοδεία της Ορχήστρας Μόμπιλε και σε δική σας διεύθυνση να τραγουδά Μπαρόκ Άριες. Πείτε μας για αυτό το κονσέρτο!

Αφού παίξαμε το Στάμπατ Μάτερ του Περγκολέζι για τους σεισμόπληκτους της Ιαπωνίας το 2011 στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός,επιστρέφουμε ξανά σε αυτό το ρεπερτόριο και στον ίδιο χώρο, για να τιμήσουμε τους μεγάλους δυτικούς δασκάλους - Μπάχ, Πέρσελ, Χέντελ κ.α, ώστε να κοινωνήσουμε την σπουδαία αυτή Μουσική στο Αθηναικό κοινό.

 

Ποιός ο λόγος που μεσολάβησαν τόσα χρόνια για να ασχοληθείτε ξανά με την Μπαρόκ Μουσική;

Ο πρώτιστος λόγος είναι πως την Μόμπιλε την φτιάξαμε για να παίζει Ελληνική Λόγια Μουσική, και ομολογουμένως στα 8 και χρόνια λειτουργίας της το έχει καταφέρει τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της Ελλάδος.

Ο Δεύτερος λόγος είναι πως η Αρμονία του Μπαρόκ εμπεριέχει μία βαθιά και σοφή Αρμονία - μία τέτοια αλήθεια εντός της - που όταν την μελετάς είναι σαν να κοιτάς τον εαυτό σου στα μάτια. Φαντάζει ίσως περίεργο και όμως ή Μπαρόκ αρμονία είναι περισσότερο τολμηρή και δραματική απο ότι η Αρμονία της Κλασσικής Μουσικής, για αυτό και το να αναμετρηθείς μαζί της είναι μεγάλη πρόσκληση.

 

Τι θα λέγατε πως έχει καταφέρει η Ορχήστρα Μόμπιλε αυτά τα 8 χρόνια δημιουργίας;

Το 2010 όταν φτιάξαμε την ορχήστρα στο Βερολίνο, η Ελληνική Μουσική είχε λίγο ως και καθόλου χώρο στο ρεπερτόριο των συναυλιών. Μεγάλοι Συνθέτες οι Δυτικοί Δάσκαλοι, όμως η Μουσική των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου και άλλων ελλήνων συνθετών δεν ακούγονταν καθόλου.

Αυτό το κενό επιθυμούσαμε να καλύψουμε και μέσω των διαφόρων συναυλιών που δώσαμε στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το καταφέραμε κατά ένα μεγάλο ποσοστό.

 

Δεν μείνατε όμως μόνο στην Ευρώπη, αλλά κάνετε πράγματα και στην Ελλάδα.

Η εκπαίδευση του Ελληνικού κοινού μας ενδιαφέρει από την πρώτη στιγμή. Το 2015 ύστερα από δική μου ιδέα και πρωτοβουλία, κάλεσα τον Σάκη Ρουβά να τραγουδήσει το εμβληματικό Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη και γίνει αγωγός ώστε να πάει το έργο στις νεότερες γενεές που αγνοούσαν τον Θεοδωράκη και τον Ελύτη.

Είχαμε 20.000 κόσμου εκείνο το βράδυ του Μαΐου και σίγουρα φυτέψαμε πολλούς σπόρους για το μέλλον με αυτό το κονσέρτο...

 

Η Υψίφωνος Σόνια Θεοδωρίδου είναι η σύζυγος σας. Ποιά είναι η μουσική σας σχέση;

Η Σόνια με κάνει καλύτερο Μουσικό. Με την καλλιτεχνική της ακαιραιότητα, με την υψηλή της αισθητική με την κοινή μας μελέτη, μαθαίνω να ψάχνω και την τελευταία λεπτομέρεια

της άριας, της μουσικής φράσης.

Να ψάχνω την ίδια την αλήθεια που κομίζει κάθε μεγάλο μουσικό έργο!

 

Σόνια Θεοδωρίδου - Άριες Αντίκες στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός στις 24.10 στις 20.30

Εισιτήρια-  20 , 15 και 10 Ευρώ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ - ΙΑΝΟΣ / Σταδίου 24

Πληροφορίες / Κρατήσεις

698 1919818
orchestramobile@gmail.com