Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στις 20:30 οι εκδόσεις IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο της Σωτηρίας Σταυρακοπούλου, «Τα εσώψυχα του Ντίνου Χριστιανόπουλου» και στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24.

 

Πρόκειται για μια σειρά συνομιλιών της συγγραφέως με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, ένα εξομολογητικό «μουχαμπέτι», όπως του άρεσε να το αποκαλεί, που βάστηξε για δέκα σχεδόν χρόνια.

 

Είσοδος είναι ελεύθερη

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Γιώργος Ανδρειωμένος, καθ. Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Γιώργος Χρονάς, ποιητής-εκδότης των εκδόσεων Οδός Πανός

 

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου.

 

Εν όψει της παρουσίασης ζητήσαμε από τη συγγραφέα, Σωτηρία Σταυρακοπούλου, να μας επιλέξει δύο μικρά αποσπάσματα από το βιβλίο για τους αναγνώστες του IANOS Magazine.

 

Απόσπασματα από το βιβλίο

[...] Πρέπει να σας πω ότι από το 1950, τουλάχιστον μισό αιώνα και λίγο παραπάνω, αγωνίζομαι πραγματικά για δύο πράγματα: αφενός για τη Θεσσαλονίκη, ως χώρο ιδιαίτερα αγαπητό και ενδιαφέροντα, που βοηθάει να τη μελετήσουμε από πολλές πλευρές, και αφετέρου για την ποίηση, με την οποία έχω μεγάλο πάθος –για να μην πω ότι είμαι ψώνιο– και η οποία, όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο πολύ με βοηθάει στο να εμβαθύνω γύρω από αυτό το θέμα. Έχουμε, λοιπόν, ένα δίπολο· δύο αγάπες, που συνέχεια, επί μισόν αιώνα, ασχολούμαι μια με τη μία και μια με την άλλη. Τι πετύχαμε, τι δεν πετύχαμε, δεν ξέρω, αλλά, πάντως, κάτι έγινε. [...]

 

[...] Ήθελα να αφιερωθώ αποκλειστικά στην ποίηση, αλλά για τον άλφα ή  βήτα λόγο δεν τα κατάφερα, με αποτέλεσμα, όχι μόνο να αφιερωθώ στην ποίηση αλλά να αφιερωθώ και σε άλλα πολλά, δευτερεύοντα και πρωτεύοντα. Και, ειλικρινά, δεν θα το ήθελα. Αλλά δεν μας ρωτούν αν θέλεις ή δεν θέλεις να ζήσεις μια ολόκληρη ζωή τη μοναδικότητα μιας αφιέρωσης. Και, περίπου, την έπαθα κι εγώ. Το τι έπαθα θα σας το πω αμέσως. Αντί να ασχοληθώ με ένα πράγμα, ασχολήθηκα κατ’ αρχάς με τέσσερα: τη λογοτεχνία, τη φιλολογία –την οποία ας την πω, καλύτερα, κριτική και μελέτη–, το λαϊκό τραγούδι, σαν έναν ξεχωριστό χώρο, και τέταρτο τα εικαστικά. Αυτά, σαν σύνολο και με πολλές υποδιαιρέσεις, δεν είναι, δυστυχώς, καθόλου λίγα. Ένιωσα πολλούς περισπασμούς και πίστευα ότι θα τους ξεπεράσω, αλλά, δυστυχώς, δεν τους ξεπέρασα.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πρόκειται για μια σειρά συνομιλιών της συγγραφέως με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, ένα εξομολογητικό «μουχαμπέτι», όπως του άρεσε να το αποκαλεί, που βάστηξε για δέκα σχεδόν χρόνια. Και μέσα απ’ αυτό, ξεδιπλώνεται η χειμαρρώδης και «προκλητική» προσωπικότητα του ποιητή, που σπάει όλους τους φραγμούς του «καθωσπρεπισμού» του πνευματικού κόσμου της εποχής μας.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Σωτηρία Σταυρακοπούλου γεννήθηκε στον Βόλο (1957). Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. (1980) και εργάζεται ως αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας της παραπάνω Σχολής. Έχει δημοσιεύσει ποικίλα άρθρα, μελετήματα και βιβλιοκρισίες που αφορούν την πρώιμη δημώδη και τη νεοελληνική λογοτεχνία. Έχει εκδώσει τις ακόλουθες μελέτες: Περικλής Σφυρίδης – Παραφυάδες ΙΙ: Κείμενα λογοτεχνίας και βιβλιοκρισίες 1999-2008 (Καστανιώτης, 2008) και Περικλής Σφυρίδης – Ο πεζογράφος και η κριτική για το έργο του (Εστία, 2011), Επ’ αφορμή – Μελετήματα για τη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης (IANOS, 2011), Η γερμανική κατοχή σε πεζογράφους της Θεσσαλονίκης (Μαλλιάρης Παιδεία, 2015), Τέσσερις συνεντεύξεις του Περικλή Σφυρίδη (Μαλλιάρης Παιδεία, 2016), Εργογραφία – Βιβλιογραφία Κωνσταντίνου Κ. Παπουλίδη: 1960-2016 (Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ, 2016), Τα μη του έρωτα: Virtù per sensi – Ερμηνευτικές θεωρήσεις της υστερομεσαιωνικής και αναγεννησιακής λογοτεχνίας: 12ος-17ος αι. (Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ, 2017), Τέχνη αψιμυθίωτη (Μαλλιάρης Παιδεία, 2017). Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1980 με τη συλλογή διηγημάτων Τα ζούμπερα (Ερμής) και ακολούθησαν τα εξής βιβλία λογοτεχνίας: Η χορδοφάσα και ο κύκλος (διήγηση: Ερμής,1982)· Η λαπαροτομή (διηγήματα: Λιβάνης, 1983)· Άλμα (μυθιστόρημα: Ερμής, 1989)· Οι δεξιώσεις (μυθιστόρημα: Εστία, 2001)· Η μεθυσμένη γυναίκα (μυθιστόρημα: Εστία, 2005)· Σπάνιες αλήθειες (μυθιστόρημα: Εστία, 2008), Αχ, Ελλάδα, σ’ αγαπώ (μυθιστόρημα: Εστία, 2012).

 

Σας περιμένουμε!

 

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο μπορείτε να βρείτε εδώ