Τη 18η Μαΐου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των μουσείων. Το κοινό σε όλη τη χώρα θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί τα μουσεία και να απολαύσει, εκτός από την ελεύθερη είσοδο, ξεναγήσεις, πρωτότυπες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους και εικαστικές περιπλανήσεις σε μόνιμες και μη εκθέσεις.

Τα μουσεία αποτελούν έναν σημαντικό πνεύμονα πολιτισμού. Έχουν αποτελέσει όμως και μια πολύ σπουδαία πηγή έμπνευσης για τη λογοτεχνία. Χαζεύοντας κανείς στις βιβλιοθήκες του ΙΑΝΟΥ θα ανακαλύψει πολλά βιβλία που η ιστορία τους ξετυλίγεται σε κάποιο μουσείο ανά τον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα βιβλία του Dan Brown Κώδικας Da Vinci, που διαδραματίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό στο μουσείο του Λούβρου, και Inferno, που ο συγγραφέας χρησιμοποιεί σαν φόντο το μουσείο Ουφίτσι στη Φλωρεντία.

Το μουσείο Βικτορίας και Αλβέρτου στο Λονδίνο αποτελεί το σημείο εκκίνησης για την ιστορία ενός μεγάλου έρωτα στο βιβλίο Ο άγγελος του σπιτιού της Κέιτ Ο’Ριορντάν, ενώ το μουσείο φυσικής ιστορίας του Παρισιού ενέπνευσε τη Βερονίκ Ρουά για να στήσει το τέλειο έγκλημα στο Φόνοι στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Τέλος στο βιβλίο Ο λαγός με τα κεχριμπαρένια μάτια του Έντμουντ Ντε Βάαλ, ο αναγνώστης κάνει μια μαγευτική περιπλάνηση σε μουσεία και γκαλερί του Παρισιού, της Βιέννης και όχι μόνο.